مراسم بزرگداشت روز دانشجو بعدازظهر امروز با حضور احسان شریعتی و نجفقلی حبیبی در دانشکده حقوق این دانشگاه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بعدازظهر امروز (دوشنبه) به مناسبت فرارسیدن 16 آذر روز دانشجو مراسمی با عنوان «آرمانخواهی در جنبش دانشجویی» از سوی کانون اندیشه دانشگاه علامه طباطبایی در سالن شهید مطهری دانشکده حقوق این دانشگاه برگزار شد.
مسئولیت دانشجو بازگشت به خویش است
در این مراسم که احسان شریعتی و نجفقلی حبیبی به سخنرانی پرداختند، احسان شریعتی، محقق و مدرس دانشگاه طی سخنانی در این مراسم با بیان اینکه دانشگاه نهادی شکننده است، اظهار کرد: دانشگاه نمادی از نهاد فرهنگ و آگاهی است که در برابر نهادهای سنتی و مقتدر جامعه دستخوش فشارها و شکنندگیهای بسیاری بوده است.
وی با تأکید بر اینکه دانشجویان به عنوان قشر آگاه و پیشگام جامعه نقش مهمی در پیش و به ویژه پس از انقلاب سال 57 داشتهاند، خاطرنشان کرد: فسلفه دانشگاه و دانشجو چیزی جز فلسفه و دوست داشتن و عشق به دانش و فرزانگی نیست. دانشگاه محلی برای نیل به حقیقت علمی است.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه امروز در کشور از تعریف اصلی دانشگاه بنا به دلایل فاصله بسیاری داریم، ادامه داد: دانشگاهها نه پشت جبهه موسسات تجاری، سیاست و دیانت، بلکه بنا به تعریف خود محل پژوهش، جستوجوگری، آزادی، آزاداندیشی و آزادی بیان است اما امروز هنوز در کشور ما دانشجویان محروم از تحصیل، ستارهدار و دانشجویان زندانی حضور دارند.
شریعتی در ادامه با انتقاد از سیستم تعلیم و تربیت موجود در کشور خاطرنشان کرد: متأسفانه با برخی تغییراتی که پس از انقلاب در سیستم آموزشی کشورمان انجام شد سیستم تعلیم و تربیت ما تبدیل به فیلتری برای تربیت و انتخاب نخبگان جهت معرفی به مراکز علمی دنیا شد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به نقش و رسالت دانشجویان در جامعه، گفت: مسئولیت دانشجو بازگشت به خویش است و رسالت او این است که دانشگاه را به محیطی آزاد و شکوفا تبدیل کند و در آن باغی متنوع از گلهای مختلف بپروراند.
شریعتی با بیان اینکه آرمانگرایی و آرمان امروز به واژههایی با بار منفی تبدیل شدهاند، اظهار کرد: گرچه امروز واژههای آرمانگرایی تبدیل به واژگانی با بار منفی شده است اما این آرمانگرایی مورد نظر ما با انقلابهای اخیر و تجاربی که در دنیا به دست آمده مورد آزمون قرار گرفته و محقق شده است. میتوانیم هنگامی که از آزادی، عدالت، توسعه و آگاهی حرف میزنیم این آرمانها را به نظامهای عملی قابل اجرا تبدیل کنیم.
به گزارش ایسنا، این محقق و پژوهشگر دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به فرا رسیدن فصل انتخابات و برگزاری انتخابهای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی در سال جاری به نقش دانشجویان در تعیین سرنوشت جامعه تأکید و خاطرنشان کرد: دانشجویان و دانشگاهها باید در تعیین سرنوشت جامعه خود باید جایگاه و نقش موثری پیدا کنند.
وی تأکید کرد: نوع فعالیت دانشگاه و دانشجو در آستانه انتخابات باید از نحوه کار احزاب و سازمانهای سیاسی متفاوت باشد. در این مسیر دانشگاه و دانشجو ابتدا باید از خود دفاع کند و از همه نیروهای کنشگر سیاسی بخواهد که به مطالبات و خواسته های دانشجویی پاسخ داده شود.
شریعتی با بیان اینکه نوع گفتوگو و به تفاهم رسیدن جناحهای سیاسی مختلف برای تشکلهای دانشجویی امری بسیار بااهمیت است، اظهار کرد: دانشگاه و دانشجو نمیتوانند دنبالهرو و پشت جبهه احزاب باشند. آنها باید بدانند که برای ایفای شایسته نقش خود باید مصالح و مطالبات خود را با جناحهای سیاسی مطرح کنند و آنها را به عنوان پیش شرط همکاریهای آینده خود قرار دهند.
وی اظهار کرد: امیدواریم در انتخابات پیش رو دانشجویان و تشکلهای دانشجویی با جمعبندی از تجارب گذشته با بینش، اندیشه و پژوهش فعالیت و حضور داشته باشند.
به گزارش ایسنا، در این مراسم که در دانشکده حقوق دانشگاه علامه برگزار شد یکی از دانشجویان به شرایط برخی زندانیان سیاسی اشاره و پرسشی مبنی بر نقش دانشجویان در برابر برخی مظلومیتها مطرح کرد که در پاسخ شریعتی با تأکید بر اینکه دانشگاهها به فضای گشایش و طرح مطالبات احتیاج دارند، اظهار کرد: دانشگاه نخستین جایی است که باید در آن مسائل القاء، حصر، حبس و فضاهای انسدادی مطرح شود.
وی با تأکید بر اینکه مفهوم زندانی سیاسی و عقیدتی مفهومی متناقض با آرمانهای اسلامی و جهانشمول است، اظهار کرد: اولین خواست تشکلهای دانشجویی باید گشایش درهای زندانهای سیاسی باشد. دانشگاهها و جامعه فرهنگی باید آگاه شوند که با طرح مطالبات درست و منطقی و تقاضای فضای بحث و تحقیق میتوان وارد دورهای جدید شد.
دانشگاه بیخطرترین محل برای تربیت سیاسی دانشجو است
رئیس پیشین دانشگاه علامه طباطبای با تأکید بر اینکه دانشگاه بهترین و بیخطرترین و کم هزینهترین محل برای تربیت سیاسی دانشجو است، اظهار کرد: در کشور ما هنوز باید آرمان عدالتخواهی، آزادیخواهی و دموکراسی زنده بماند و همه کسانی که از این آرمانها دفاع میکنند باید مورد حمایت قرار بگیرند.
نجفقلی حبیبی رئیس پیشین دانشگاه علامه طباطبایی در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت روز دانشجو با عنوان «آرمانخواهی جنبش در دانشجویی» از سوی کانون اندیشه دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، با تأکید بر اینکه دانشجویان به عنوان نسل جوان جامعه در دانشگاه فرصت خوبی دارند تا آرمانهای خود را پیدا کنند، اظهار کرد: دانشگاه محیطی برای پرورش نیروهای انسانی است که میخواهند در آینده اداره مملکت خود را بر عهده بگیرند. در همین راستا باید آرمانهای خود را بیان کند و همه دستگاهها و خود دانشجویان نیز در دورههای مختلف برای تحقق آنها تلاش کنند.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه و تحرکات و جنبشهای دانشجویی فرصتی برای آماده شدن جوانان برای فردا هستند، اظهار کرد: امروز جامعه با پیچیدگیهای بسیاری مواجه است به همین دلیل هم به دانش فنی و همچنین به دانش سیاسی نیازمند است. در همین راستا دانشجو باید بکوشد تا با یافتن دیدگاه سیاسی جامعه خود را بهتر از گذشته بسازد.
این عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه با اشاره به نحوه فعالیت احزاب در کشور، خاطرنشان کرد: در غیاب احزاب فعال در جامعه، دانشگاهها کانونی هستند که در آن جریانهای دانشجویی دور هم جمع میشوند و برای یافتن نیازهای کشور و راههای برونرفت از آنها با یکدیگر همفکری میکنند.
حبیبی با تأکید بر اینکه نباید تحرکات دانشجویی در دانشگاهها را معارضه سیاسی تلقی کرد، اظهار کرد: باید فعالیت جنبشهای دانشجویی و دانشجویان در دانشگاه را به عنوان محفلی برای رشد دانشجویان دانست؛ چرا که باید فرصتی فراهم شود تا میان دانشجویان گفتوگو صورت بگیرد و آنها یاد بگیرند که چگونه حرف مخالف خود را گوش دهند و چگونه حرفهای خود را با استدلال بیان کنند.
این مدرس دانشگاه تأکید کرد: هیچ کس نباید به خود اجازه دهد که تلاش دانشجویان برای یافتن بهترین راهحلها را معارضه تلقی کند.
نجفقلی حبیبی ادامه داد: دانشگاهها بهترین، بیخطرترین و کم هزینهترین مکان در جامعه برای تربیت سیاسی دانشجویان است.
حبیبی همچنین با اشاره به سابقه آرمانخواهی در جنبش دانشجویی کشور، خاطرنشان کرد: در گذشته آرمانهای دانشجویان جلوگیری از استبداد و سلطه خارجی و مسأله عدالت اجتماعی بود. این آرمانها نه تنها با اسلام ناسازگاری نداشت بلکه عین آن بود.
وی با بیان اینکه در کشور ما هنوز آرمان عدالتخواهی، آزادیخواهی و دموکراسی باید زنده بماند، خاطرنشان کرد: در کشور ما همه کسانی که از این آرمانها دفاع میکنند نیز باید زنده بمانند و مورد حمایت قرار بگیرند.
به گزارش ایسنا، در ادامه این برنامه یکی از دانشجویان به شرایط برخی زندانیان سیاسی اشاره کرد که حبیبی در پاسخ با بیان اینکه افکار عمومی راهگشای مسئولین است، اظهار کرد: امیدوارم متولیان امور خواست فرهنگی جامعه را بپذیرند و موضوعی که برای کشور ما تبدیل به مسأله شده است برطرف شود.
وی همچنین در پاسخ به پرسش یکی دیگر از دانشجویان درباره شرایط ایدهآل یک دانشگاه و دانشگاهی با تأکید بر اینکه آزادی در فضای دانشگاهها نه تنها مشکلی برای مملکت ایجاد نمیکند بلکه سرمایههای مملکت را نیز پرورش میدهد، گفت: امروز به تدریج شاهد وصول گشایشهایی در فضای دانشگاههای کشور و جامعه هستیم. باید مداراهایی صورت بگیرد و اجازه دهیم که این زمان بگذرد و گشایشهای مورد نظر حاصل شود.
حبیبی با تأکید بر اینکه از راه سختگیری نمیتوان حتی افکار انحرافی موجود در دانشگاهها را از بین برد، تأکید کرد: با آزاد گذاشتن فضا حرف حق از باطل مشخص میشود. امیدواریم فضا روز به روز بهتر و بهتر شود.
در این مراسم همچنین قرار بود که کلیپی با مضمون جنبش دانشجویی پخش شود که مجری برنامه اعلام کرد که با تشخیص حراست دانشگاه از پخش این کلیپ جلوگیری شده است.
در پایان این مراسم همچنین تریبون آزاد دانشجویی برگزار شد و طی آن تعدادی از دانشجویان این دانشگاه به بیان مسائل صنفی و برخی مطالبات خود در زمینه تشکلهای دانشجویی پرداختند.
انتهای پیام