صالحی: پرونده PMD قطعا بسته می‌شود

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: براساس گزارش دیروز آمانو ، دیگر راهی برای بازنگهداشتن پرونده فعالیت‌های گذشته و حال هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان (PMD) وجود ندارد.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: براساس گزارش دیروز آمانو ، دیگر راهی برای بازنگهداشتن پرونده فعالیت‌های گذشته و حال هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان (PMD) وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) به نقل از صدا و سیما علی اکبر صالحی با تحلیل گزارش دیروز آمانو اظهار کرد: با توجه به تجربه ای که از فعالیت 5 ساله به عنوان نماینده ایران در آژانس دارم این گزارش ملغمه‌ای از گزارش‌های گذشته و وصله پینه کردن بسیاری از مسائل گذشته و حال بود تا به هر حال گزارش را پر کنند.

وی افزود: مهم این است که در بخش مربوط به ارزیابی که حدود 9 بند را شامل می‌شود اگر به دقت بخوانیم می‌بینیم چیزی در آن نیست یعنی اذعان کردند که فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان صلح آمیز بوده و هیچ انحرافی در آن دیده نشده است. به ویژه اذعان کرده‌اند که چرخه سوخت اعلام نشده‌ای نداریم یعنی همان چیزی که قبلا مدام اشاره می‌کردند که نمی‌توانند با قطعیت راجع به چرخه سوخت اعلام نشده اظهارنظر کنند. با این حال اکنون در این باره اظهارنظر کرده‌اند که هیچ سندی در ارتباط با چرخه سوخت اعلام نشده ندارند که این بسیار مهم است.

وی افزود: مطلب مهم دیگر این است که آنان از اطراف مکان هایی که حدس می زدند ممکن است ما اقداماتی غیرصلح آمیز کرده باشیم نمونه گیری کرده اند و آثاری از مواد شکافته شده هسته‌ای، نیافتند. این مطلبی است که بسیار سعی کردند درباره آن مانور دهند و اکنون اگر اعلام می‌کردند که چیزی ندیده‌اند و همه چیز درست بوده است، برای آنان مشکل‌آفرین بود به همین علت گفتند ایران در زمینه ترابرد نوترونی، برخی مدل‌سازی‌ها کرده است. این در حالی است که اینگونه مدل سازی ها در همه دانشگاه های دنیا انجام می شود و اصلا ترابرد نوترونی اقدامی علمی است که همه جا انجام می‌دهند. در نهایت گفته اند که تا قبل از سال 2003 برخی فعالیت‌های علمی و مدل‌سازی کرده‌ایم و این فعالیت‌ها هیچ یک منجر به اقدام عملی نشده و اقداماتی پراکنده بوده است.

صالحی افزود : آنان به نحوی خواسته اند خودشان را هم تبرئه کنند به این مفهوم که اگر ادعایی کرده اند بر این اساس بوده است و حالا دیگر از آن عبور کنیم. مهم این است که در چنین مسائلی سند باید ارائه شود و مهمترین سند برگرفته از نمونه برداری هاست در حالیکه در نمونه برداری ها هیچ چیزی ندیده‌اند.موضوع دیگری که مطرح کردند مسئله مریوان بود اما دیدند که در این ادعا نیز چیزی ندارند زیرا ما اعلام کرده بودیم که بروند مریوان را ببینند اما بعد گفتند ممکن است نام پروژه مریوان بوده باشد. هدفشان این بود که خودشان را از ادعایی که قبلاً مطرح کرده بودند ، با توجیهات خاص خود برهانند. در این بخش نیز بالاخره به نحوی هم گذشته خودشان را تبرئه کردند و هم این واقعیت اعلام شد که جمهوری اسلامی ایران هیچ عدم پایبندی نداشته و همه فعالیت های ما در چارچوب پادمانی و طبق حقوقی بوده که در چارچوب ان پی تی و اساسنامه اژانس برای کشورها تعیین شده است.

وی تاکید کرد: بر این اساس و با توجه به تجربه سال ها فعالیت در آژانس ، قطعا پرونده پی ام دی بسته خواهد شد زیرا نتوانستند به هیچ مستندی اشاره کنند بنا براین این پرونده ساختگی که سال ها ما را گرفتارش کردند برای همیشه بسته خواهد شد. پیش از این نیز در سال های 2003 تا 2007 ما را به غنی سازی بالای 50 درصد متهم کرده بودند و با آن که مدام می گفتیم که این ها ناشی از تجهیزات آلوده وارداتی از خارج است بهانه می گرفتند. در آن مقطع نیز پس از 2-3 سال که بررسی های لازم انجام شد با پیگیری های کشورمان اذعان کردندکه این آلودگی ها از بیرون بوده و ایران هیچ گاه غنی سازی بالای50 درصد نکرده است. در پرونده مطالعات ادعایی نیز پس از سالها ادعا بالاخره به این جمع بندی رسیدند که چیزی را مشاهده نکردند و این خودش دستاوردی بزرگ و نشان دهنده صداقت جمهوری اسلامی ایران است .این همان واقعیاتی است که جمهوری اسلامی ایران از ابتدا تا کنون می گفت که سازگار با واقعیات بود و داستان سرایی نبود و اکنون در گزارش آمانو به آن اذعان شد.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: اگر پرونده فعالیت های گذشته و حال هسته ای صلح آمیز کشورمان بسته نشود مثل این است که برجامی وجود ندارد و هر کس به سر جای خودش برمی گردد.

وی با تبیین گزارش دیروز آمانو گفت: اکنون سندی پیش رو داریم که دیگر نمی توانند گزارش آژانس را نفی کنند یا اصطلاحاً زیرش بزنند این سند نشان دهنده برائت ماست. اگر نخواهند این پرونده را طی قطعنامه ای ببندند عملاً ملزم به تعهداتشان نبودند و توپ در زمین خودشان خواهد افتاد. بر این اساس نیازی به تشکیک و بی اعتمادی نیست و با اطمینان خاطر و براساس داده ها به شکل علمی و مستند می گویم که راهی برای باز نگه داشتن این پرونده وجود ندارد. در آژانس بین المللی انرژی اتمی سالانه گزارشی در خصوص پادمان های کشورهای عضو منتشر می شود تا معلوم شد که هر کشوری چه خطاهایی داشته است و در گزارشی به این کشورها تذکر می دهند. بر این اساس بسیاری کشورها خطاهای مختلفی دارند اما عدم پایبندی ، موضوع جداگانه ای است.

صالحی افزود: طبق مطالبی که آقای آمانو در گزارشش آورده است برخی نکات این گزارش حداکثر به مثابه خطاست و عدم پایبندی نیست ؛ آن موضوعی جداگانه است که کشورها را در شرایط خاصی قرار می دهد. خوشبختانه در هیچ جای گزارش آقای آمانو از عدم پایبندی ما سخن گفته نشده بلکه در بخش ارزیابی اعلام شده است که برخی مطالعات مدلینگ و شبیه سازی رایانه ای داشته ایم که این شبیه سازی ها در همه کشورها انجام می شود و موضوعی علمی است و اساساً نمی توان جلوی علم را گرفت.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر شورای حکام خواسته های ما را در بستن پرونده پی ام دی محقق نکند اقدام بعدی ما چه خواهد بود؟ گفت: در این صورت تعهداتی که در برجام داریم یعنی انجام برخی اقدامات علی الارض را متوقف می کنیم و به حالت اولیه باز می گردیم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا پس انتشار آقای آمانو با مقامات غربی رایزنی داشته اید؟ گفت: اکنون شماری از کارشناسان ما از وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی در وین هستند و مذاکرات مختلفی هم درباره پرونده پی ام دی و هم موضوعات دیگر در دستور کار است. البته بحث درباره این گزارش تمام شده است و درخصوص برخی توافق ها که باید میان ایران و 1+5 انجام شود در حال مذاکره هستند تا باقی موضوعات مدنظر در زمان مقرر انجام شود و هر چه زودتر شاهد رفع همه تحریم ها باشیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین اقدامات درباره تبادل سوخت گفت: این موضوع هم به خوبی پیش رفته که دستاورد بسیار بزرگی است اما پس از به سرانجام رسیدن برجام و رفع تحریم ها جزئیات خوشحال کننده آن را بیان می کنم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه از چه زمان شاهد لغو تحریم ها خواهیم بود؟ گفت: باید برخی اقدامات دیگر انجام شود که اگر طبق برنامه ریزی پیش رویم و برخی رایزنی ها انجام شود از اواخر دسامبر یا حداکثر اواسط ژانویه شاهد رفع کامل تحریم ها خواهیم بود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۲ آذر ۱۳۹۴ / ۱۲:۳۴
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 94091207137
  • خبرنگار :

برچسب‌ها