محققان کشورمان در حال تلاش برای افزایش میزان ذخیرهسازی شکل اولیه مواد حافظهشکلی با اضافه کردن درصد بسیار کم ذرات نانو به آلیاژ بسپاری (PE/PA6) هستند که علاوه بر ایجاد رسانایی حرارتی و الکتریکی میتواند موجب افزایش میزان ذخیرهسازی شکل اولیه نیز شود.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، سید علی محمدی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و مجری این پروژه گفت: امروزه مواد دارای خاصیت حافظه شکلی در صنایع گوناگون مانند صنایع بستهبندی، هوافضا، الکترونیک، تجهیزات پزشکی و ... کاربردهای فراوانی یافتهاند. مواد حافظه شکلی موادی هستند که قابلیت ذخیره شکل اولیه و بازیابی آن پس از تغییر شکل با اعمال محرک خارجی از قبیل حرارت، الکتریسیته، تشعشع، مغناطیس و غیره را دارند.
وی به تصویر (الف) اشاره کرد و ادامه داد: در این تصویر، نمونهای از کاربرد این مواد در پزشکی آورده شده است که جهت بازگشایی شریانهای انسداد یافته از این مواد استفاده میشود و در تصویر (ب) نمونهای از کاربرد این مواد در ساخت برچسبهای امنیتی اصالت کالا (security labels) نشان داده شده است.
محمدی با بیان اینکه این خاصیت ابتدا در فلزات و سرامیکها با درصدهای پایین مشاهده شد که پس از پیدایش بسپارها و مشاهده درصدهای بالای حافظه شکلی در آنها، کاربردهای مواد حافظه شکلی به سرعت گسترش یافت، تصریح کرد: معضل عمده ساخت بسپارهای حافظه شکلی عایق بودن آنها در برابر حرارت و جریان الکتریکی است که همواره سد راه القای سریع شکل اولیه و بازیابی حافظه شکلی آنان میشود.
به گفته این محقق، افزودن ذرات کربن نانوتیوب به دلیل ساختار منحصر بفرد (نسبت بالای طول به قطر) و توانایی بسیار بالای آنان در انتقال الکترون راه حلی مناسب برای این مساله است.
وی تصریح کرد: افزودن درصد بسیار کم ذرات نانو به آلیاژ بسپاری PE/PA6 علاوه بر ایجاد رسانایی حرارتی و الکتریکی میتواند موجب افزایش میزان ذخیره سازی شکل اولیه نیز شود که این پژوهش برای نخستین بار در دانشکده فنی ومهندسی واحد علوم و تحقیقات به راهنمایی دکتر میلاد مهرانپور و دکتر اسماعیل قاسمی با همکاری پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران در حال انجام است.
انتهای پیام