محققان کانادایی با استفاده از نانودامنههای پلیمری موفق به ساخت نانوپوششی شفاف شدند که آبگریز و روغنگریز است بدون این که در آن از فلوئور استفاده شده باشد. فلوئور موجب افزایش قیمت و آسیب به محیط زیست میشود.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، شیشههای خود تمیزشونده، دکور داخل خودرو که مقاوم به لک است و همچنین دیوارهای ضدنگارش از جمله کاربردهایی هستند که سطوح ضدلک و خودتمیز شونده میتوانند داشته باشند.
اخیراً مقالهای با عنوان Fluorine-Free Anti-Smudge Polyurethane Coatings در نشریه Angewandte Chemie منتشر شده است که در آن محققان کانادایی روشی برای ایجاد پوششهای شفاف ضدآب و ضدروغن ارائه کردند. برخلاف روشهای قبلی، این روش جدید، فاقد فلوئور بوده که موجب افزایش قیمت پوشش و مشکلات زیستمحیطی میشد.
روشهایی که پیش از این ارائه شده است به شکلی بوده که محصول نهایی قابل استفاده در همه حوزهها نیست که دلیل این امر شفاف نبودن پوشش است. فلوئور دارای خواص مناسب برای استفاده از پوشش نهایی در تمامی حوزهها است اما موجب افزایش قیمت شده و همچنین به دلیل خطرات تجمع آن در محیط زیست استفاده از آن با محدودیت قوانین روبرو است.
اخیراً پژوهشگران دانشگاه کوئین در ایالت انتاریو کانادا به رهبری گاوجین لیو موفق به ارائه پوشش پلیاورتان فاقد فلوئور کردند. این ماده ارزان قیمت بوده و به راحتی به سطوح مختلف میچسبد. نتایج یافتههای اخیر نشان میدهد که این پوشش کاملاً شفاف است به طوری که حتی در ضخامتهای 10 میکرونی نیز کاملاً شفاف دیده میشود.
این پوشش قادر است هم روغن و هم آب را از خود دور کند. برای تولید این پوشش، محققان از زنجیره پلیمری پلی(دیمتیلسیلوکسان) (PDMS) و یک روغن سیلیکونی زیستسازگار استفاده کردند. این اجزاء برای تولید ماتریکس پلیمری با نانودامنههای PDMS استفاده میشود. روی سطح، این زنجیره سیلیکونی تشکیل یک فیلم لایه نازک روانساز میدهد. زمانی که یک ماده دیگر نظیر روغن مورد استفاده در آشپزی روی این سطح قرار میگیرد به سرعت از روی آن لیز میخورد که دلیل آن این است که این لایه نازک برخلاف سطح جامد نمیتواند سیال را به دام اندازد.
این پوشش جدید قادر است اثر انگشت، جوهر و رنگ را از خود دور کند. از این پوشش میتوان روی سطح نمایشگر تلفن همراه استفاده کرد.
انتهای پیام