سلطانالعلما رکنالدین میگوید "اگر بهشت عدن در زمین خواهد بود به زمین اصفهان باشد و در آسمان بهشت برابر اصفهان باشد به هر حال اصفهان نمودار بهشت است." شاید این جمله سلطان العلما کمتر شنیده شده باشد، اما اساطیر و روایتهای حماسی از این دست پیوندی نزدیک با واقعیت دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه اصفهان، شامگاه دوشنبه دوم آذر ماه سالن اجتماعات اتاق بازرگانی اصفهان مملو از جمعیتی بود که آمده بودند روز اصفهان را جشن بگیرند. روزی که شاید ماهها از اردیبهشتی که اصفهان در آن با غوغاگری رنگ و افسونگری طرح میزند فاصله داشته باشد، اما ناز اصفهان در اولین روز از آخرین ماه پاییز خریداران بیشتری دارد.
امسال نیز نخستین روز از آذر شماری از دوستداران اصفهان گرد هم آمدند تا این شهر بهشتی را نکو بدارند.
محور تاریخی اصفهان باید ثبت جهانی شود
یک کارشناس بهسازی و نوسازی محور تاریخی اصفهان در مراسم نکوداشت روز اصفهان گفت: محور تاریخی اصفهان از مسجد جامع تا باغ هزار جریب ادامه می یابد و همه آنچه ساخته شده است عمود بر محور زاینده رود است.
نوروزی به وضعیت بازارهای اصفهان و چگونگی ساخت آن پرداخت و افزود: متاسفانه وضعیت بازارها و مراکز خرید در اصفهان مناسب نیست، این در حالی است که 400 سال پیش هنرمندان و مدیران و مدبران شهری اصفهان یک نمونه بارز از بازار و چگونگی ساخت آن به عنوان بازار هنر برای ما به یادگار گذاشته اند ولی افسوس که ما از آن استفاده نکرده ایم.
این کارشناس بهسازی و نوسازی محور تاریخی اصفهان تاکید کرد: 400 سال پیش به ما یاد دادند که ساخت بازار بزرگ به صورت عمود بر خیابان برای اصفهان مناسبتر است ولی اینکه چرا ما راه جلوی چشممان را ندیدیم و به سراغ ساخت بازارهای افقی رفتیم را نمیدانم.
نوروزی ادامه داد: از سال 1350 تا کنون در تلاش هستیم تا محور تاریخی اصفهان را به درستی بشناسیم و به دنبال این هستیم که محور تاریخی اصفهان را به عنوان یک اثر تاریخی به ثبت جهانی برسانیم. امیدوارم تلاش شود که از چنین محور تاریخی به هر شکلی که امکان دارد محافظت شود چراکه کل مجموعه محور تاریخی اصفهان که پیرامون مادیها شکل گرفته است، 10 درصد کل کلانشهر امروزی اصفهان هم نخواهد شد.
یکه تازی اصفهان در عرصه فرهنگ
در ادامه جلسه علی عربیان رییس انجمن مثنوی پژوهان ایران گفت: اگر بخواهیم اصفهانیها را از نظر فرهنگی و اجتماعی بررسی کنیم جای صحبت بسیار است، اما باید گفت اصفهانیها در عرصه فرهنگ یکه تازی میکنند و کسی نیست که از فرهنگ مردم اصفهان خرده بگیرد چراکه آنها فرهنگ خود را از یک فرهنگ عظیم به نام شهر فرهنگی اصفهان گرفتهاند.
این پژوهشگر فرهنگی اجتماعی تصریح کرد: اصفهانیها روزگاری به مردمانی با فعالیتهای جمعی مشهور بودهاند این فرهنگ نباید در این مردم از دست برود، اصفهانیها مردمانی سنت گرا، دست و دل باز، شوخ، دوراندیش و مقتصد هستند که مجموعه این خصلتها از آنان بهترین و مهمترین مدیران کشوری را ساخته و همه این عوامل باعث شده تا اصفهانیها مردمانی مدیر باشند.
قوچ، نماد اصفهان
در ادامه جلسه معاون نظارت و پایش زیست محیطی اداره کل محیط زیست استان اصفهان گفت: قوچ اصفهان و ماهی گوره خری از گونههایی هستند که متعلق به اصفهان بوده و حتی ماهی گورخری در هیچ کجای دنیا به جز رودخانه زایندهرود اصفهان یافت نمیشود و یک گونه اندمیک محسوب میشود که بسیار ناشناخته مانده است.
سعید یوسفپور به قوچ و مش اصفهان اشاره کرد و افزود: این جانور دارای یک شکوه و عظمت عجیب است که اصفهان از مراکز جمعیتی آن محسوب میشود و پناهگاه حیات وحش قمیشلو، موته و تنگه صیاد از مهمترین زیست گاههای این گونه به حساب میآید.
وی با اشاره به اینکه قوچ اصفهان به عنوان نماد زیست محیطی اصفهان انتخاب شده است، تصریح کرد: توجه به میراث طبیعی اصفهان یک وظیفه اخلاقی است، امروز باید به محیط زیست و چالشهای پیش روی آن توجه کنیم و پتانسیلها و ظرفیتهای زیست محیطی استان را باید مد نظر قرار داده و آنها را قویتر کنیم.
معاون نظارت و پایش زیست محیطی اداره کل محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: ما باید از نماد زیست محیطی اصفهان یعنی قوچ اصفهان در مناسبت های فرهنگی استفاده کنیم و این ظرفیت را به همگان بشناسانیم.
به گزارش ایسنا، در این مراسم از سیروس شفقی، ایران کلباسی، حسین علاقمندان، ناهید دایی جواد، محمد رحیم اخوت و مرتضی مطیعی فرد تجلیل شد و همچنین به احترام رضا ارحام صدر، جلیل شهناز، حسن کسایی، دکتر دبیری، مهندس میناسیان، زاون قوکاسیان، عباس علی پورصفا مراسم به این افراد تقدیم شد.
انتهای پیام