علی معلم دامغانی در مراسم بزرگداشت عباس جمالپور گفت: کلمه «مهر» کلمه ریشهداری است که با عهد و پیمان همراه است و در حقیقت این صفت کنایه از شخصیت استاد جمالپور دارد که شهرت به مهربانی دارد.
به گزارش خبرنگار سرویس هنرهای تجسمی ایسنا، مراسم رونمایی از کتاب نگارگریها عباس جمالپور و افتتاح نمایشگاه آثار این هنرمند، عصر چهارشنبه 27 آبانماه، با حضور هنرمندان و علاقهمندان در فرهنگستان هنر برگزار شد.
در ابتدای این مراسم علی معلم دامغانی–رییس فرهنگستان هنر- با اشاره به انتخاب عنوان «مهر» برای کتاب آثار عباس جمالپور، اظهار کرد: استاد جمالپور به صفت مهر شهرت دارد. کلمه «مهر» کلمه ریشهداری است که با عهد و پیمان همراه است و در حقیقت این صفت کنایه از شخصیت استاد جمالپور دارد که شهرت به مهربانی دارد.
او افزود: دست دادن و سلام کردن نیز همین معنی را میدهد و کسانی که با یکدیگر دست میدهند این معنی را میرساند که چنان رفتار کن که عهد و پیمان میشناسی. از گذشتههای دور ملت ایران به مهربانی شهرت دارند و عهد را میشناسند و گرامی میدارند.
استاد معلم در ادامه سخنان خود به روز بزرگداشت سلمان فارسی اشاره کرد و گفت: باید از سلمان فارسی یا همان «روزبه ایرانی» یاد کنم که پیامبر او را «سلمان محمدی» خطاب میکرد و او را از اهلبیت خود میشمرد. او که از خطه فارس بود و تمام اموالش را به کاروانی داد تا چنانکه شنیده بود خورشیدی در یثرب طلوع خواهد کرد، به او یعنی پیامبر برسد.
رییس فرهنگستان هنر ادامه داد: استاد جمالپور از جمله کسانی است که در هر دوره از زندگی خود به عهد و پیمان خود با مردمش پایدار بوده است. او صاحب سیف و قلم است. آن روز که لازم ست سرباز باشد، سرباز است و آن روز که باید زندگی را گرامی داشت و گرم کرد، نقاش است.
«زن» در آثار جمالپور به اوج میرسد
در ادامهی این مراسم محسن فرشادنیا –هنرمند و نویسنده- با اشاره به دوستی 40 ساله خود با عباس جمالپور، اظهار کرد: او شخصیتی فرهیخته، عاشق، عارف، متواضع و دوستداشتنی دارد و بارها او را در باطن خود ستودهام.
او با بیان اینکه عشق اساس هنر است، گفت: شخصیت جمالپور شخصیتی است که عشق به خداوند و جهان هستی را در خود دارد. او آگاهی درک ابعاد بالاتر وجود را دارد. او ضمن اینکه نگارگر برجستهای است، بسیار زیبا موسیقی مینوازد و من از شنیدن موسیقی او لذت میبرم. او همیشه در پاسخ به اینکه جمال بالاتر است یا کمال میگوید جمال بالاتر است. چون در ابتدا باید به کمال رسید تا به دیدار حضرت حق که همان جمال است رسید.
فرشادنیا همچنین بیان کرد: من هر زمان به دیدن آثار جمالپور میروم از خود بیخود میشوم. «زن» در آثار او به اوج و تعالی میرسد. او در آثارش عرفان و فلسفه و علم را در کنار هم جمع کرده است.
نسبت به فرهنگ و هنرمان کوتاهی میکنیم
در بخش دیگری از این مراسم محمدباقر آقامیری–رییس انجمن نگارگری- با بیان اینکه شخصیت جمالپور همواره مایه نشاط و امید بوده است، گفت: جامعه ما باید برنامههای اینچنینی برای بزرگداشت هنرمندان را داشته باشد و از اساتید و مشاهیر قدردانی کند. باید قدر بزرگانمان را بدانیم. وجود استاد جمالپور، نقاشی و موسیقی و حرفهایش روی عشق میچرخد. همه این رشتهها و هنرها هم برای رسیدن به همین عشق است.
او با اشاره به اقدام جمهوری آذربایجان برای تصرف هنر نگارگری ایران و توزیع کتابی از آثار نگارگری ایران در اکسپوی 2015 میلان، اظهار کرد: فضاهای فرهنگی جهانی هستند و کسی نمیتواند یک هنر را به تنهایی مال خود کند. اما ما نسبت به هنر و فرهنگ خود کوتاهی میکنیم. وقتی تار و چوگان و مقامات و دستگاههای موسیقی ما را که اسم فارسی دارند به اسم خودشان میزنند یعنی کوتاهی میکنیم. باید هر چه میتوانیم از مشاهیر و بزرگانمان قدردانی کنیم.
برخی از افراد به مقام استادان بیحرمتی میکنند
محمدعلی رجبی–هنرمند و استاد دانشگاه- نیز با سپاس از «خانه فرهنگ و هنر گویا» برای چاپ کتاب آثار هنرمندان بزرگ، اظهار کرد: اگر هنرمندی بتوان با آثارش روی دیگران تاثیر بگذارد، یعنی به حقیقت دست پیدا کرده است. چون حقیقت دلها را تسخیر میکند. برخی افراد مخاطب آثار هنری نیستند و بهرهای از فرهنگ و هنر نمیبرند. برخی دیگر هم میخواهند به رستگاری و مقام عالم ربانی برسند. نمونه انسان کامل در فرهنگ و عرفان اسلامی پیامبر (ص) و اهلبیت (ع) هستند.
او افزود: صدق در آثار هنری نماینده مکنونات قلبی هنرمند است. صدق با خود و با مبدا وجود. سپس هدایت است. هنرمندان با معبود درونی خود حرف میزنند و دیگران از آن بهره میبرند. جمالپور در نقاشی و موسیقی استاد است. موسیقی ما نغمههای بهشتی است که هر گوشی شنوای آن نخواهد بود. مخاطب بسیار مهم است. مخاطبی که نسبتی با بهشت ندارد و در جهنم خود سیر میکند چگونه میتواند جلوههای بهشت را مشاهده کند.
این نویسنده با اشاره به تمسخر هنرهای سنتی توسط عدهای از افراد، گفت: آنها به خاطر مانور دادن روی برخی تکنیکهای غربی به هنرهای سنتی و از آن بدتر به مقام استادان بیحرمتی میکنند. میگویند زمان آنها گذشته است در حالی که حتی معنای کلمه معاصر را هم نمیدانند. عصری که ما در آن هستیم عصر جاودانه برای هنرمندانمان است.
رجبی خاطر نشان کرد: امیدوارم استاد جمالپور به عنوان یکی از هنرمندان عزیز ما، طول عمر داشته باشد و مخاطبان آثار ایشان را ببینند و گفتار حکیمانه او را بشنوند.
سپس سوگل مشایخی پشت تریبون قرار گرفت و اشعاری را خطاب به عباس جمالپور برای حاضران خواند.
چهره جمالپور زمان نواختن عین موسیقی است
در ادامه مراسم جواد بختیاری–رییس انجمن خوشنویسان ایران- اظهار کرد: استاد جمالپور مصداق آن شعر حافظ است که میفرماید «ای دل مباش یک دو خالی ز عشق و مستی». امنیتی که در آثار این هنرمند است در آثارش هم وجود دارد. حس رها و دلباختگی به اعتقاداتش را میتوان در کارهایش دید. او از هنرمندانی است که شخصیت و آثارش عین هم هستند. در آثار او تزیین جای کمی دارد و اگر هم هست به شکل واقعی خودش آمده است. کاراکترهای او آزاده و با سینههای فراخ هستند.
او افزود: او اغلب وقتی میخواهد موسیقی بنوازد از بیات اصفهان شروع میکند. شاید شکوهمندی و جلال بیات اصفهان است که او را مجاب به این کار میکند. وقتی ساز میزند چهره او خیلی جالب و عین خود موسیقی است. از بذت موسیقی آنچه که توقع داریم را میتوان در چهره او دید.
بختیاری در پایان خاطر نشان کرد: آثار او به دلیل داشتن سه ویژگی تفکر، تحیر و تخیل ماندگار هستند.
الهی دورتان بگردم!
عباس جمالپور نیز پتش تریبون قرار گرفت و گفت: لطف شما را با هیچ لغتی نمیتوانم جبران کنم، اما از اینکه اعتراف به نتوانستن میکنم خوشحالم.
او افزود: ایرانیها حالت گیرنده قوی دارند. زمین و کهکشانها خود را در دو حرکت تکرار و چرخشی نشان میدهند و این دو حرکت بقا و دوام همه چیز را در خود گرفتهاند. تمام حرکتها چرخشی در هستی به یک واحد عاشق و صادق به نام مادر میرسد که به فرزندش میگوید: «الهی دورت بگردم». من هم به شما میگویم: الهی دورتان بگردم!
شعرخوانی علی معلم برای جمالپور، رونمایی از کتاب آثار این هنرمند با عنوان «مهر» و افتتاح نمایشگاه آثارش در نگارخانه خیال برنامههای پایانی این مراسم بودند.
انتهای پیام