هر سال با شروع سال تحصیلی بحثهایی در خصوص بوفههای مدارس به وجود میآید، با توجه به اینکه دانشآموزان در سن رشد قرار دارند و علاوه بر سه وعده غذایی به میان وعده نیاز دارند و در بیشتر مواقع نیاز خود را از طریق بوفه مدرسه تامین میکنند، موضوع بوفههای مدارس اهمیت بیشتری پیدا می کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، مدتی است که از بوفههای مدارس به عنوان پایگاه تغذیه سالم نام برده میشود، در حالی که طبق دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم، عرضه موادی مانند پفک، چیپس، نوشابههای گازدار، سوسیس و کالباس در مدارس ممنوع است، اما این مواد در بوفههای مدارس عرضه میشوند.
نازنین، دانش آموز مقطع متوسطه دوم، میگوید: در بوفه مدرسه ما موادی مانند بیسکویت، پیراشکی، چیپس، پفک، نوشابه، شکلات، کیک، آبمیوه، ساندویچ مرغ و... وجود دارد.
کوثر، دانش آموز مقطع چهارم دبستان است، می گوید:بوفه مدرسه ما دلستر، آبمیوه، چیپس، پفک، لواشک و... دارد؛ هرچند در این میان مدارسی نیز وجود دارد که مواد سالم و مفید را در بوفهها عرضه می کنند.
گزارشی مبنی بر تخلف بوفههای مدارس نداشتهایم
سیدجواد پورجاهد، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسان رضوی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در چند روز گذشته با مراقبین سلامت جلسهای داشتهایم و قرار شده است که برنامه بازدید از بوفههای مدارس را اجرا کنند، گفت: تاکنون گزارشی مبنی بر استفاده از مواد خوراکی ممنوع مانند چیپس و پفک به ما نرسیده است.
وی ادامه داد: شاید مواد خوراکی ممنوع در بعضی از مدارس وجود داشته باشد، اما تاکنون گزارشی مبنی بر این موضوع نداشتهایم.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: ما ناظران خود را که شامل مربیان بهداشت و کارشناسان بهداشت استان هستند، مکلف کردهایم که در حال نظارت باشند و حتی اگر یک مورد مواد خوراکی به جز مواد استاندارد در بوفه مدارس توزیع شود نسبت به بستن بوفهها و توبیخ عوامل اقدام کنند.
وی تصریح کرد: در صورت مشاهده توزیع مواد خوراکی غیر مجاز، بوفه به صورت موقت تعطیل خواهد شد تا نسبت به تعویض کارکنان و جایگزین کردن مواد خوراکی سالم اقدامات لازم انجام شود.
پورجاهد با بیان اینکه مراقبین سلامت در حال پیگیری یکایک مدارس هستند، اضافه کرد: در حال حاضر به دنبال این هستیم که بدانیم کدام مدارس از این دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم تخطی میکنند.
وی عنوان کرد: در سال گذشته 160 مدرسه در مشهد به صورت آزمایشی موظف شدند که پایگاه تغذیه سالم داشته باشند، اما امسال تمام مدارس نواحی مشهد برای داشتن بوفه باید مجوزهای لازم را کسب کرده باشند و از دستورالعمل پیروی کنند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسان رضوی، ادامه داد: در ابتدای سال قبل از شهریور ماه به تمامی مدارس گفته شده بود که اگر مدرسهای میخواهد پایگاه تغذیه سالم داشته باشد باید از سازمان دانشآموزی مجوز گرفته باشد و یک سری شرایط را هم به لحاظ بهداشتی و هم به لحاظ پرسنلی در مدارس ایجاد کند.
وی با بیان اینکه دستورالعمل بهداشتی پایگاه تغذیه سالم که موافقتنامهای بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش بوده و به تمام مدارس ارسال شده است، گقت: دو نوع پایگاه تغذیه سالم داریم که پایگاه تغذیه سالم نوع یک اگر امکانات لازم را داشته باشد میتواند غذاهای گرم از جمله سوپ، آش، عدسی و... طبخ کند.
پورجاهد عنوان کرد: بر اساس دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم، هفت خوراکی مجاز و 17 قلم مواد خوراکی غیر مجاز داریم، مواد خوراکی مجاز شامل خشکبارها، شیر و فرآوردههای آن، بیسکوییت بدون کرم، کیک و کلوچه و لقمه سالم به طور مثال نان و پنیر، تخممرغ و ... هستند؛ مواد غیر مجاز شامل چیپس، سوسیس، پفک، انواع یخمک، نوشابه گازدار، بستنی، پاستیل، فرآوردههای گوشتی شامل سوسیس، کالباس، همبرگر، فلافل و... است.
وی ادامه داد: به پایگاههای تغذیه سالم که از سال های گذشته وجود داشتهاند دستور دادهایم که بهسازیها انجام شود همچنین پایگاههای تغذیه سالمی که در حال حاضر اداره کل بهسازی و نوسازی در مدارس میسازد هم باید شرایط دستورالعملها را رعایت کنند.
پورجاهد تصریح کرد: تهیه مواد خوراکی پایگاههای تغذیه سالم بر عهده سازمان دانش آموزی و صندوق ذخیره فرهنگیان است که این دو سازمان در این زمینه با کارخانههای مختلف ارتباط برقرار کردهاند و جلسات مختلفی با دانشگاه علوم پزشکی داشتهاند.
بوفه مدرسه مکانی برای اصلاح عادات غذایی دانش آموزان
محمد صفریان، متخصص تغذیه در پاسخ به ایسنا، عنوان کرد: بوفه مدرسه مکانی است که باید عادات غذایی دانش آموزان در آن اصلاح شود و بدآموزی از نظر رفتار تغذیهای در دانش آموزان ایجاد نکند.
وی با بیان اینکه مواد خوراکی در بوفه مدرسه میتواند در روند یادگیری، سلامتی و رفتار تغذیهای دانش آموزان تاثیر داشته باشد، تصریح کرد: رفتار تغذیهای دانش آموزان اهمیت بیشتری نسبت به موارد دیگر دارد، زیرا وقتی به دانش آموزان در مدرسه سوسیس و کالباس می دهیم و او به خوردن این مواد عادت می کند در حقیقت یک رفتار تغذیهای بد را به او آموزش دادهایم که ضررهای بسیار زیادی دارد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سایر ضررها به ماهیت غذایی مواد خوراکی بر میگردد که بر قدرت یادگیری دانش آموزان، بیماریهایی که در آینده دچار میشوند و با توجه به اینکه آنان در سن رشد هستند بر رشد و تراکم استخوان دانش آموزان تاثیرگذار است.
نظارت بر بوفههای مدارس استمرار داشته باشد
این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: برای اینکه کیفیت بوفههای مدارس خوب باشد باید مسئولین بوفه آموزش ببیند، مدیران مدرسه نیز در این زمینه به طور مستمر پایش شوند، زیرا اگر این موضوع برای مدتی پیگیری نشود ممکن است کیفیت بوفهها کاهش پیدا کند.
وی با تاکید بر بهداشت محیط بوفه و نظافت شخصی کارکنان آن، گفت: کارکنان بوفه باید کارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را داشته باشند و نظافت محیط بوفه مناسب باشد.
در مدارس میان وعده توزیع شود
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه میان وعده در قدرت یادگیری، رشد و عادات غذایی دانش آموزان مؤثر است، عنوان کرد: در گذشته دولت میان وعده رایگان به دانش آموزان میداد که اقدام بسیار خوبی بود، اما در حال حاضر که دولت این اقدام را انجام نمیدهد، مدارس با همکاری خانوادهها به دانش آموزان میان وعده بدهند زیرا نباید از این موضوع مهم غافل شد.
وی با اشاره به اینکه این موضوع به خصوص برای دانش آموزان دبستانی اهمیت بیشتری دارد، ادامه داد: این اقدام هزینه زیادی ندارد و خانوادهها اغلب مشتاقانه همکاری می کنند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه باید به استاندارد و کیفیت مواد خوراکی بوفه بسیار توجه کرد، گفت: اگرچه که شاید هزینههای مواد خوراکی سالم بالا باشد، اما در بوفههای مدارس باید اهمیت قیمت کمتر از کیفیت باشد، زیرا دانش آموزان شاید در تشخیص کیفیت مواد خوراکی نتوانند به خوبی عمل کنند.
وی با بیان اینکه با توزیع سوسیس و کالباس در بوفههای مدارس مخالف هستم، گفت: از شکلات باید کمتر استفاده شود، به جای نوشابههای گازدار میتوان از شیر و شربتهای ایرانی استفاده کرد، در صورت استفاده از فست فود،فست فودهای سالم مانند سالاد الویه جایگزین شود، انواع بستنی به شرط اینکه مارک سالم داشته باشد خوب است، با وجود چیپس مخالفتی ندارم، اما نباید خیلی در دسترس باشد.
عرضه مواد مضر در بوفههای مدارس میتواند دلایلی از جمله وجود نداشتن دستورالعمل مشخص یا کافی نبودن نظارتها داشته باشد؛با توجه به اینکه در این زمینه دستورالعملی مشخص وجود دارد به این نتیجه میرسیم که شاید نظارتها کافی نیست و مسئولین موردنظر در این زمینه باید نظارتهای بیشتری داشته باشند.
گزارش از زهرا انصاری، خبرنگار اجتماعی ایسنا- منطقه خراسان
انتهای پیام