رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی در رابطه با ادعای بابک زنجانی مبنی بر اینکه با اعتصاب غذا توانسته برای نوشتن نامه کاغذ بگیرد و وضعیت خوبی در زندان ندارد، گفت: نه به عنوان رییس سازمان زندانها بلکه از باب اعتقاد باید بگویم ما در زندانها حقوق بشر را رعایت میکنیم.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اصغر جهانگیر در نشست خبری که در حاشیه بازدید از کانون اصلاح و تربیت استان تهران برگزار شد با اشاره به اینکه به زودی گفتوگو و نشستی با خبرنگاران و اصحاب رسانه خواهد داشت، اظهار کرد: اطلاع رسانی در سازمان زندانها باید با ظرافت صورت گیرد تا زمینه سو استفاده فراهم نشده و از آمار نیز سوء استفاده نشود چرا که 20 روز پیش در خصوص میزان کشفیات از زندان مطلبی را مطرح کرده بودم که صدا و سیما به خوبی آن را منعکس نکرد و در اخبار آنها مطلب مبادی ورودی مطرح نشده بود که این خود بازتاب خوبی نداشت.
وی با اشاره به اینکه کار زندان بسیار سخت است و افراد در آن باید با دقت زیاد اقدامات را انجام دهند تا زمینه سواستفاده و فضاسازی علیه نظام و دستگاه قضا صورت نگیرد، افزود: در خصوص وضعیت کانون اصلاح و تربیت نیز میتوانم بگویم که اکنون وضعیت خوب بوده و ما در بخشهای مختلف مشغول فعالیت هستیم و مقاطع تحصیلی در کانون وجود دارد. همچنین کلاسهای حرفه آموزی و آموزشهای لازم در آن صورت میگیرد تا افراد بعد از آزاد شدن بتوانند مشغول به کاری شوند.
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور با اشاره به اینکه نیاز به بازسازی روحی و روانی در کانون وجود دارد که ما میتوانیم با فعالیتهای دقیق آن را رفع کنیم ولی باید فعالیتهای داخل و بیرون زندان همافزا و همسو باشد، اظهار کرد: اگر فردی سرپرست نداشته و یا تحت سرپرستی بد سرپرست باشد ممکن است مجدد آلوده به جرم شود بنابراین تلاش در جهت اصلاح صورت میگیرد و در زمینههای حمایتی نیز اقدامات لازم را شاهد هستیم تا بعد از خروج احساس نکنند بیپناه هستند.
رییس سازمان زندانهای کشور گفت: بسیاری از افراد در کانون اصلاح و تربیت، فاقد سرپرست بوده و خانوادههای آنها از هم فروریختهاند. در واقع این امر بر روی فرزندان اثری منفی می گذارد؛ بنابراین باید نگاهمان به این افراد مانند فرزندان خود باشد و تلاش ما این است که روزی جامعه شاهد محیطی مانند کانون اصلاح و تربیت نباشد و همه در کنار خانواده خود باشند. باید متولیان بخش خانواده و فرهنگی در این زمینه اقدام کرده و موارد پیشگیرانه انجام دهند.
جهانگیر با اشاره به اینکه اکنون آمار افراد در کانون اصلاح و تربیت کاهش یافته است، گفت: رسیدگی به موضوع اطفال و کاهش ورودی کانون اصلاح و تربیت از سیاستهای دستگاه قضا و ریاست قوه قضاییه است. همچنین ما دنبال مجازاتهای جایگزین حبس هستیم تا این موضوع به حداقل برسد.
وی با بیان اینکه زندان باید برای افرادی که ضرورت دارد و مخل اجتماع هستند وجود داشته باشد، گفت: در کنار آن باید موضوع ورود زندانیان به زندان ساماندهی شود و زندان تنها در صورت ضرورت و نیاز برای افراد مدنظر قرار گیرد.
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در خصوص بازدید همراه وزیر بهداشت از زندان قزلحصار و امضای تفاهم نامه در این زمینه گفت: طی این بازدید قولهایی از سوی وزیر بهداشت در راستای تهیه تخت بیمار، تجهیز دارو، عملیاتی شد و در اختیار زندان قرار گرفت و تفاهمنامهای در زمینه همکاری منعقد شد که ما امیدواریم این خدمات به صورت کشوری به سازمان زندانها داده شود چرا که زندان از نظر ما مانند محیط بهداشتی است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه 1000 پزشک و پیراپزشک در زندانها به صورت قراردادی با ما همکاری می کنند، افزود: به دلیل ناچیز بودن میزان حقوق همکاران پزشک ما با توجه به طرح سلامت حاضر به ادامه همکاری با ما نبوده و به دلیل افزایش حقوق از سوی وزارت بهداشت با آنها همکاری میکنند.
رییس سازمان زندانهای کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با تصویب قانون مجازات اسلامی موضوع آزادی مشروط طبق قانون آیین دادرسی کیفری مد نظر قرار گرفت چه تعداد مشمول این آزادی شدند؟ گفت: بعد از دیدار مسئولان قضایی با رهبر انقلاب در هفته قوه قضاییه، موضوعاتی مانند مجازات جایگزین حبس و کاهش آمار زندانیان که ناراحت کننده بود، مورد تاکید رهبر انقلاب بوده است که به دنبال آن این امر کاهش یافته چرا که در این زمینه شاهد دستور ریاست قوه قضاییه بودیم که در این خصوص کارگروهی تشکیل و پیگیریهای لازم برای ظرفیت قانونی و فقهی آن صورت گرفت چرا که در قانون مجازات اسلامی و طبق قانون آیین دادرسی کیفری جدید آزادی مشروط یک ظرفیت بوده و افراد میتوانند طبق شرایط از آن استفاده کنند.
جهانگیر با بیان اینکه از اول فروردین 94 تاکنون، 11 هزار و 820 نفر در کل کشور از آزادی مشروط استفاده کردهاند، گفت: این خود استفاده از ظرفیت و کاهش جمعیت کیفری است چرا که باید زندان تنها برای افرادی که امنیت جامعه را بر هم میزنند مد نظر قرار گیرد ولی هنوز در زندانها ما شاهد جرایم غیرعمد نیز هستیم که با تاکیدات مسئولان به دنبال مجازاتهای سبک و جایگزین حبس برای افراد در ارتباط با مهریه هستیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در خصوص آخرین وضعیت اردوگاههای مواد مخدر گفت: احداث 7 اردوگاه مواد مخدر در دستور کار قرار گرفته است که از سالهای گذشته افزایش این احداث مدنظر بوده و همه ساله با توجه به میزان اعتبار ما این کار را انجام دادیم ولی میزان اعتبار تا اندازه مورد نظر فاصله اعتبار داشته و با اینکه مقرر بوده هر سال 80 میلیارد تومان برای این امر درنظر گیرند ولی 35 درصد آن پرداخت شده است. در واقع در سال 93 ، 24 میلیارد تومان و در سال 92 ، 28 میلیارد تومان برای این امر پرداخت شده است، لذا موضوع تامین اعتبار برای جداسازی محکومان مواد مخدر باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور ادامه داد: اردوگاه در اصفهان و چناران به بهره برداری رسیده و در تهران، کرمان، گلستان و خوزستان در حال ساخت است که به طور کلی 26 اردوگاه فعال با 23 هزار نفر وجود دارد که امیدواریم جمعیت اردوگاه به 60 هزار نفر افزایش یابد چرا که جداسازی و تفکیک بسیار مهم است.
وی در خصوص ادامه فعالیت دانشگاه علمی کاربردی زندان، اظهار کرد: مرکز علمی کاربردی با توجه به نیاز سازمان زندانها تاسیس شد ولی اگر رشتههای فاقد متقاضی را شاهد باشیم آن رشته با رشته دیگر ادغام میشود. اکنون این موضوع در حال بررسی و جمع بندی است تا ببینیم در این 10 مرکز علمی کاربردی چه تعداد متقاضی داریم چرا که برای یک متقاضی نمیتوان رشته را ایجاد کرد. بنابراین برای حفظ حقوق بیت المال باید فکر جدید کنیم.
وی در خصوص کاهش ورودی جرایم مواد مخدر و ورود مواد مخدر به زندان، اظهار کرد: دستگاه بادی اسکنر وضعیت داخل بدن را نشان می دهد تا از ورود مواد مخدر جلوگیری شود چرا که بعضی از افراد با خوردن مواد مخدر (معدهای) مواد را به داخل زندان منتقل می کردند که این امر با دستگاه بادی اسکنر قابل رصد شد و اکنون 8 دستگاه در کل کشور داریم. از دولت و ستاد مبارزه با مواد مخدر درخواست کردیم که برای این امر اعتبار تخصیص یابد و زندان و مراکزی با جمعیت 500 نفر از این دستگاه استفاده کنند.
جهانگیر ادامه داد: با توجه به کمبودها ما شاهد توسعه بازرسی و بازرسیهای مستمر و تشدید در این زمینه بودیم که امنیت در زندان حاکم شود و جلوی سوءاستفاده گرفته شود. اگر اخیرا شاهد افزایش آمار کشفیات در زندان هستیم به دلیل تشدید بازرسیهاست، چرا که باید زندان محیطی به عنوان اصلاح و تربیت باشد.
رییس سازمان زندان ها درخصوص اتفاق تیراندازی در زندان آباده نیز گفت: این موضوع در حال پیگیری است و از سوی دادگاه اطلاع رسانی خواهد شد.
جهانگیر در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بابک زنجانی مدعی شده است که اعتصاب غذا کرده تا توانسته است کاغذ برای نوشتن نامه از دادگاه بگیرد و وضعیت خوبی در زندان ندارد، اظهار کرد: نه به عنوان رییس سازمان زندانها بلکه از باب اعتقاد باید بگویم ما در زندانها حقوق بشر را رعایت میکنیم و کار به جایی رسیده است که از نظر سختی کار، زندانبان زندانی و زندانی زندانبان شده است؛ به این معنا که حقوق بشر در زندان رعایت میشود و حتی ما شاهد بازدید مقامات قضایی از زندان هستیم. در حقیقت زندانی برای بیان درخواست خود هیچ محدودیتی ندارد و به راحتی به قلم و کاغذ دسترسی دارد. همچنین به تلفن نیز دسترسی دارد و برخی افراد براساس شرایط شامل مرخصی در ماه میشوند که این نشان از حفظ حقوق اسلام و رافت اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه 1056 نفر زیر 18 سال در کل کشور در کانون اصلاح و تربیت وجود دارند که 224 نفر آنها دانش آموز هستند، گفت: باید در بحث آموزش و پرورش نگاه جدی داشته باشیم چرا که این افراد یا دستفروش بودند یا به دلیل مشکلات مالی به کانون آمدهاند بنابراین باید از آموزش و پرورش بهرهمند باشند.
جهانگیر با اشاره به اینکه 70 درصد از کسانی که در کانون وجود دارند فاقد پدر و مادر بوده یا یکی از آنها را از دست دادهاند و ترک تحصیل کردهاند، گفت: 60 درصد این افراد ترک تحصیل کردهاند و این امر خود باعث بروز جرایم شده است. بنابراین باید متولیان امر در این زمینه ورود کنند.
وی با اشاره به اینکه در 28 استان کانون اصلاح و تربیت وجود دارد گفت: در سمنان، البرز و آذربایجان شرقی کانون اصلاح و تربیت وجود ندارد. سه جرم در کانون اصلاح و تربیت بیشترین جرایم است؛ از جمله سرقت، جرایم علیه اشخاص و مواد مخدر که سرقت برمیگردد به نداشتن سرپرست و حمایت اجتماعی.
انتهای پیام