حملات پاریس، رهگیری داعش و نبرد اطلاعاتی

پذیرش مسئولیت حملات صورت گرفته در پاریس که 129 کشته برجای گذاشت از سوی داعش، هشداری جدی به ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا نسبت به این گروه است که می‌تواند دست به حملاتی با سازماندهی بالا و گسترده بزند.

پذیرش مسئولیت حملات صورت گرفته در پاریس که 129 کشته برجای گذاشت از سوی داعش، هشداری جدی به ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا نسبت به این گروه است که می‌تواند دست به حملاتی با سازماندهی بالا و گسترده بزند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری آسوشتیدپرس در گزارش نوشت: حملات روز جمعه در پاریس فرانسه یادآور افزایش و تعدد دشواری‌های آژانس های اطلاعاتی غربی و آمریکایی در رهگیری داعش است و بیانگر این مساله است که تلاش‌های آنها برای انجام رهگیری مظنونان داعش رو به سختی و روزهای تاریک می‌گذارد.

مقام‌های سابق و کنونی اطلاعاتی گفته‌اند که در یکسال گذشته مظنونان تروریستی داعش از روشهای بسیار پیچیده‌ای برای کدگذاری ارتباطات بهره برده و از نرم افزارهای جدید چون "Tor" که آژانس‌های اطلاعاتی قادر به رهگیری آنها نیستند، استفاده کرده‌اند – تغییری که برخی از مقام‌ها می‌گویند به واسطه افشاگری‌های ادوارد اسنودن، مقاطعه کار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا روندی سریع یافته است.

نتیجه این اقدامات از سوی داعش را می‌توان در حملات روز جمعه پاریس شاهد بود: دست کم هشت تروریست مسلح به سلاح گرم و کمربندهای انتحاری که اکثرا مورد حمایت شبکه‌ای بودند توانستند این حمله با این تعداد کشتار را بدون آنکه آژانس‌های اطلاعاتی فرانسه و غربی از آن سرنخی داشته باشند، انجام دهند.

علی صوفان، یکی از مقام‌های ارشد و سابق مقابله با تروریسم که اکنون ریاست یک شرکت امنیت ملی را برعهده دارد، با هشدار دادن نسبت افزایش روز افزون خطرات داعش گفت: به طور حتم، این یک شکست اطلاعاتی است.

وی به این مساله اشاره کرد که حملات پاریس نیازمند طراحی جامع،‌ شامل حمایت از یک شبکه از حامیان داعش بوده است که احتمالا به تامین سلاح و مواد منفجره و همچنین رهگیری اهداف و انجام عملیات ضد اطلاعاتی دست زدند. (البته ماموران پلیس در بلژیک موفق شده‌اند سه مظنون مرتبط با این حملات را دستگیر کنند.)

در یک سال و نیم گذشته، مقام‌های اطلاعاتی و پلیس غرب مساله تهدیدهای مرتبط با شبه نظامیان خارجی شامل 100 آمریکایی و هزاران دارنده پاسپورتهای اروپایی را که به عراق و سوریه رفته تا با داعش همکاری کنند و به کشورهای خود بازگشته‌اند، مطرح کرده‌اند. (مقام‌های فرانسوی در حال بررسی احتمال این مساله هستند که یکی از تروریست‌هایی که از سوریه به فرانسه آمده، در قالب پناهجو بوده است.)

اما تاکنون مقام‌های آمریکایی به این مساله تمایل داشته‌اند تا این تهدید را از جانب شبه نظامیان تکرو بدانند – به طوریکه شخصی از مقام‌های آمریکایی آنها را جویندگان شکوه و عزت نامیده بود. آنها این ایده را که داعش تمایل و توانایی انجام طیف وسیعی از حملات نظیر آنچه در 2001 در آمریکا رخ داد را دارد، کم اهمیت شمرده‌اند.

متیو اولسن، که تا سال گذشته میلادی مدیر مرکز ملی مقابله با تروریسم درباره داعش بود، گفت:‌ داعش تا پیش از این دست به حملات پیچیده در خاک کشورهای غربی نزده بود و ما شاهد چنین حملاتی نبودیم. آنها قبلا چنین چیزی را به اثبات نرسانده بودند.

وی با اعلام اینکه این حملات در پاریس در برخی از جنبه‌ها بی شباهت به حمله 2008 بمبئی نبود، ادامه داد:‌ نباید بابت این حملات در پاریس شگفت زده شویم. آژانسهای اطلاعاتی آمریکا باید حالا قضاوتهای خود را نسبت به توانایی داعش مجدد ارزیابی کنند چون انجام چنین حملاتی در داخل خاک آمریکا محتمل است.

یکی از افسران ارشد و سابق پلیس آمریکا که در دولت باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا تهدیدهای داعش را بررسی و نظارت می‌کند، گفت:‌ این گروه رادیکالی می‌تواند هرجایی را هدف قرار دهد. مقام‌های آمریکایی چندین بار تا کنون نسبت به انجام حملاتی شبیه به بمبئی در داخل خاک آمریکا هشدار داده‌اند.

اما آنچه باعث هشدار به مقام‌های اطلاعاتی و پلیس آمریکا شده این است که شناسایی و خنثی کردن حملات این تروریستها به شدت سخت و دشوار شده چون نمی‌توانند ارتباطات داعش را به راحتی رهگیری کنند.

درست سه هفته قبل، نیک راسموسن، مدیر کنونی مرکز ملی مقابله با تروریسم آمریکا به کمیته کنگره گفت که عاملان تروریستی توانایی قابل ملاحظه‌ای در ارتباطات دارند و همین امر روند رهگیری آنها را سخت تر می‌کند.

وی با اشاره به نظرات برخی از مقام‌های اطلاعاتی آمریکا، علت این مشکل را روشهای جمع آوری اطلاعات خواند و ادامه داد: هیچ تردیدی نیست که افشای اطلاعات باعث شده تا ما پوشش خود را بر تروریست‌ها از دست بدهیم. ما افرادی را داشته‌ایم که توسط آژانس امنیت ملی آمریکا تحت نظر بودند اما از کدگذاری استفاده کردند؛ از روش‌هایی متفاوت که رهگیری آنها را سخت کرده است. این یک مساله شگفت آور نیست. این افراد پیچیده هستند. آنها روزنامه می‌خوانند و می‌دانند که ما چه می‌کنیم.

مظنونان تروریستی از تامین کنندگان اینترنتی آمریکا نظیر گوگل و یاهو استفاده نمی‌کنند بلکه از کشورهایی چون روسیه اینترنت می‌گیرند.

یکی از مقام‌های سابق اوباما در امور اجرایی پلیس گفت: مشکل استفاده از اشکال مختلف و پیچیده ارتباطی است. واتس آپ و iMessage مشکل بزرگی هستند.

جیمز کامی، مدیر اف.بی.آی تلاش کرده تا خطر کدگذاری توسط تلفن‌های جدید آیفون را که به کاربران و خریداران پیشنهاد می‌شود، مطرح کند.

وی گفت:‌ آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا و گروه‌های تروریستی در یک رقابت تسلیحاتی و نبرد در کدشکنی ارتباطات هستند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۴ آبان ۱۳۹۴ / ۱۹:۱۷
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 94082414736
  • خبرنگار : 71129