سوزن‌های "یانگوم" چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

سوزن را به آرامی زیر پوست هُل می‌دهد. نه یک نقطه، که چندین نقطه را هدف گرفته و نوک تیز آن جسم فلزی را در هر نقطه فرو می‌برد، صورت من که صحنه را می‌بینم از حس دردی که صاحب پوست می‌کشد چروکیده می‌شود، اما هیچ‌ناله‌ای شنیده نمی‌شود، بیمار حرکتی نمی‌کند.

سوزن را به آرامی زیر پوست هُل می‌دهد. نه یک نقطه، که چندین نقطه را هدف گرفته و نوک تیز آن جسم فلزی را در هر نقطه فرو می‌برد، صورت من که صحنه را می‌بینم از حس دردی که صاحب پوست می‌کشد چروکیده می‌شود، اما هیچ‌ناله‌ای شنیده نمی‌شود، بیمار حرکتی نمی‌کند.

نیم‌ساعتی می‌گذرد و سوزن را بیرون می‌کشد؛ فکر می‌کنی چه کاری است، دردی را برای رفع دردی دیگر به بیمار تحمیل کنیم، شاید بشود یا نه!؟ اما جواب داده‌ است، این را تجربه می‌گوید و قدمت این سوزن سوزن‌ها و ریشه این درمان که شاید به قدمت بشر متمدن باشد و علم پزشکی.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، ظاهرا باید این کار تا تاثیر کامل ادامه داشته باشد. سوزن‌ها در قسمت‌های مختلف بدن فرو رفته‌است، از سر گرفته تا دست و پا. بیمار میگرن دارد. 25 سال میگرن، 25 سال سردردهایی که گاه همه زندگی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

بعد از کلی درمان‌های مختلف به یک بیمار با سردرد میگرنی گفته‌اند تا زمانی که قرص بخوری، خوبی و اگر قطعش کنی دوباره بیماریت برمی‌گردد. بعدها با طب سوزنی آشنا شده و انگار روزنه‌ی امیدی که بر روی یک زندانی باز شده باشد، روزنه‌ای که حالا پنجره است، هرچند کوچک، مقابل چشم‌هایی که از فشار بیماری، تنگ شده بود.

بیمار میگرنی بعد از چهارجسله راضی است اما بی‌صبرانه آخر کار را انتظار می‌کشد و سوزن‌ها همچنان در پوستش هست. انتهای سوزن‌ها الکترودهایی است که ولتاژی را به سمت نوک سوزن، نشانه می‌رود و بیمار انگار حس خوبی دارد...

به گزارش ایسنا، طب سوزنی همیشه در ذهن ایرانی‌ها، خصوصا خانم‌های ایرانی با سریال‌های چینی، گره خورده است، یانگوم و سوزن‌هایی که برای درمان بیمارانش به‌کار می‌برد. اما این روزها، تبلیغات زیاد شده است و در هر شهر بزرگی، مراکزی تحت عنوان طب سوزنی، ایجاد و فعال شده‌اند، گاهی برخی از این تبلیغات به قدری اغراق آمیز است که شک می‌کنی چنین روش درمانی باشد، اما هست، نه خیلی اغراق آمیز، اما طب سوزنی همچنان به‌عنوان یکی از راه‌های درمانی، به حیات خود ادامه می‌دهد.

تاریخچه استفاده از طب سوزنی در کشور چین به دوران نوسنگی باز می‌گردد که در آن زمان از سنگ‌هایی نوک تیز به نام "بیان شی" استفاده می‌شد.

سوزن‌های سنگی طب سوزنی مربوط به پنج هزار سال پیش توسط باستان‌شناسان در کشور چین کشف شده‌ است. نخستین کتاب چینی که در آن در مورد طب سوزنی بحث شده‌ است، کتاب "طب داخلی کلاسیک امپراتور زرد" است که در حدود 2300 سال پیش نوشته شده‌ است. این کتاب درباره انواع سوزن‌های فلزی، گذرگاه‌های انرژی در بدن و نقاط خاص بر روی آنها، انواع روش‌های فروکردن سوزن در بدن و انواع بیماری‌هایی که می‌توان با استفاده از طب سوزنی آنها را درمان کرد، بحث کرده است.

تئوری "یین و یانگ" پایه‌ای‌ترین مفهوم در طب سوزنی است. در این طب باور بر این است که جهان هستی از تعامل و ترکیب این دو نیروی متضاد به حیات خود ادامه می‌دهد. هر اندام بدن نیز در درون خود دارای بعد یین و یانگ است. مجموعه یین و یانگ بدن در حالت بهینه و سلامت در تعادل است اما بیماری هنگامی عارض می‌شود که تعادل میان یین و یانگ بیش از حد نوسان‌های معمول در شبانه روز برهم بخورد. در صورت افزایش یانگ (و کاهش یین) بیماری با طبیعت گرم و در صورت افزایش یین (و کاهش یانگ) بیماری با طبیعت سرد ظاهر می‌شود.

به استناد متون پزشکی غربی رگه‌هایی از طب سوزنی در کشور ایران یافت می‌شود، چنانچه که ابن سینا در درمان برخی از بیماری‌ها از نقاط طب سوزنی بهره می‌برده است. مثلا در درمان سیاتیک، ابن سینا از نقاط طب سوزنی گوش استفاده می‌کرده است. با این حال این طب در ایران، جدید، محسوب و به عنوان یک روش درمانی مکمل شناخته می‌شود.

هنوز رشته‌ای به نام طب سوزنی در ایران ایجاد نشده است و تعداد کمی از پزشکان پس از گذراندن دوره‌های آموزشی در چین می‌توانند در ایران مشغول به کار شوند. البته تعداد کمی از پزشکان مجوز وزارت بهداشت را برای راه‌اندازی مراکز طب سوزنی دریافت کرده‌اند.

دکتر مصطفی آزادی که دوره طب سنتی را در چین گذرانده و اکنون در شیراز فعال است به خبرنگار ایسنا گفت: چینی‌ها معتقدند در بدن 17 کانال وجود دارد. این کانال‌ها نشان می‌دهند چه نقاطی از بدن بیشترین انرژی را دارند. نقاط انرژی بدن شناسایی می‌شوند.

او ادامه داد: ما معتقدیم اگر در بدن به اندازه کافی انرژی وجود داشته باشد هیچ مشکلی برای بدن ایجاد نمی‌شود. اگر این تعادل به هم بخورد بیماری‌ها ایجاد می‌شوند. اساس طب سوزنی بر اساس تنظیم تعادل و توازن بین انرژی‌های مختلف و خون رسانی به اندام‌های بدن است. ممکن است طب سوزنی بتواند برخی بیماری‌ها را که طب رایج در درمان آنها موفق نبوده است را درمان کند.

ما ادعا می‌کنیم میگرن، سیاتیک، آرتروز زانو و گردن با این روش قابل درمان است و بیماران میگرنی اصولا به این درمان خوب جواب می دهند.

این پزشک طب سوزنی اضافه کرد: سندروم روده تحریک پذیر نیز از بیماری‌هایی است که با طب سوزنی قابل درمان است. بیماری داشتم که یک سال از این موضوع رنج می‌برد و در اثر فشارهای عصبی بیماری، حتی از همسر خود جدا شده بود و می‌گفت اگر زودتر درمان شده بود می‌توانست از بروز این مشکلات جلوگیری کند. بیماری‌های دیگری نیز وجود دارد که با این روش قابل درمان هستند ولی مانند این بیماری‌هایی که گفته شد روی آنها تاکید نیست.

آزادی اضافه کرد: طب سوزنی در درمان بیماری‌های سیستم ایمنی نیز می‌تواند موثر باشد. به عنوان مثال در بیماری ام اس و در دوره حاد بیماری که مرحله شروع آن است می‌توان از شدت آن کاست. بسیاری از افراد سالم نیز برای مشکلات دیگری به این روش روی می‌آورند. بسیاری از خانم‌های جوان با توجه به وضعیت جامعه و جو لاغر شدن مراجعه می‌کنند. ما می توانیم با شناسایی کانال های مربوط به سیستم گوارش کاری کنیم که عصب‌های آن ناحیه تحت تاثیر قرار گیرد و فرد کمتر بخورد. برخی نیز از لاغری زیاد رنج می‌برند، خب انجام طب سوزنی توانسته بعضی از افراد را به وزن دلخواه برساند.

او از مراجعه کنندگانی گفت که برای درمان بیماری‌های پوستی و بعد از آنکه راه‌های دیگری را آزموده و نتیجه نگرفته‌اند، به سراغ طب سوزنی آمده‌اند، کسانی که از آکنه‌های پوستی رنج می‌برند و طب سوزنی گاه گداری، توانسته بر مشکل آنان فائق آید.

آزادی گفت: پزشکان متخصص و فوق تخصص پوست، از درمان‌های دارویی برای تقویت کلاژن‌سازی استفاده می‌کنند و در طب سوزنی این کار با روش‌های سنتی و با دست‌یابی به نواحی تاثیرگذار، دنبال می‌شود. البته به سوزن‌هایی که برای این کار استفاده می‌شود فیلی فرم گفته می‌شود. سوزن‌هایی که قطر آنها یک دهم میلی‌متر است و نباید بیشتر باشد. متاسفانه گاه دوستان فعال در زمینه طب سوزنی، از سوزن‌های با قطر بیشتر استفاده کرده‌اند که این صحیح نیست.

آزادی یادآور می‌شود که سوزن‌های مورد استفاده در طب سوزنی، بسته‌های یک‌بار مصرف استریل است و باید بعد از یک‌بار استفاده، دور ریخته شود.

این پزشک فعال در طب سوزنی اضافه کرد: در این روش از دستگاه‌های مکملی هم برای درمان استفاده می‌کنیم و تنها سوزن نیست. دستگاهی داریم که با ولتاژ خاصی می‌تواند نیرو به بدن دهد و زمانی که سوزن‌ها را در نقاط مورد نظر خود قرار دادیم، ولتاژ را به آن وصل می‌کنیم تا انرژی بیشتری به بدن برسد. این ولتاژ نیز حد معینی دارد که بیمار مشکلی نداشته باشد.

به گزارش ایسنا، چینی‌ها معتقدند که در گوش 85 نقطه وجود دارد که هر یک از این نقاط مسئول سلامت یک قسمت از بدن است.

دکتر آزادی ناحیه‌ای از گوش خود را نشان می‌دهد و برای توضیح می‌گوید: نقطه‌ای که اشاره کردم مربوط به سیاتیک است، دانه‌های گیاهی وجود دارد که به آنها ایرسید(ear seed) یعنی دانه‌ای برای گوش، گفته می‌شود. با توجه به اینکه هدف ما کدام قسمت از بدن فرد است، این دانه ها را در همان نقطه قرار می‌دهیم و از فرد می‌خواهیم هر روز این نقطه را ماساژ دهد تا اثر کند.

او اضافه کرد: وسیله دیگری که مورد استفاده ما در طب سوزنی است، کاپ(cup) نام دارد. این وسیله مانند شیشه‌هایی است که در گذشته برای برخی بیماری‌ها در ایران استفاده می‌شد. البته در ایران از لیوان هم استفاده می‌کردند. یک تکه پنبه را درون این کاپ‌ها آتش می‌زنند. این حرکت موجب خالی شدن هوای داخل کاپ و تجمع انرژی در همان نقطه از بدن می‌شود.

آزادی گفت: اگر طب رایج می‌گوید باید بیمار دوره درمانی خود را طی و تا مدتی دارو مصرف کند. طب سوزنی نیز دوره دارد و هر بیمار باید حداقل ده تا 15 جلسه برای درمان رجوع کند. هیچ بیماری از بیماری‌هایی که طب سوزنی بر آنها اثرگذار بوده است، با یک‌بار مراجعه و انجام اقدامات درمانی، درمان نمی‌شود.

به گزارش ایسنا، انجمن طب سوزنی بریتانیا پس از بررسی پیامدهای درمان سی و چهار هزار بیمار و با ارائه مقاله‌ای اعلام کرد که طب سوزنی در صورتی که توسط پزشکان آموزش دیده در دوره‌های استاندارد انجام شود، بسیار ایمن و فاقد هرگونه عارضه جدی است.

سازمان بهداشت جهانی و موسسه ملی سلامت آمریکا نام بیش از سی بیماری را در زمره موارد حیطه درمان توسط طب سوزنی اعلام کرده‌اند.

در ایران نیز این روش درمانی، طی سال‌های اخیر، توسط پزشکانی مد نظر قرار گرفته و اجرایی شده است اما مهمترین نکته در استفاده از خدمات طب سوزنی و هر روش سنتی درمانی، توجه با مجوزهای قانونی ارائه دهنده این روش‌ها است.

به‌حتم داشتن مجوزهای لازم از دستگاه‌هایی که به‌عنوان مسئول و ناظر شناخته شده‌اند، در این امر از اولویت‌ها و الزامات به‌شمار می‌رود. توجه داشتن به رعایت نکات استاندارد در خصوص وسایل، محیط کار و آنچه که به بیماران وعده داده می‌شود نیز از مسائل بسیار با اهمیت است.

از سال 89 طب سنتی، مد نظر مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز قرار گرفت و دوسال قبل نیز زمینه‌ها برای پذیرش دانشجو در رشته طب سنتی در این دانشگاه فراهم شد و امسال اولین مرکز طب سنتی در شیراز راه‌اندازی و فعال شد.

گزارش از: طیبه رفیعی، خبرنگار ایسنای منطقه فارس

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۹ آبان ۱۳۹۴ / ۱۲:۱۱
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 94081911408
  • خبرنگار :

برچسب‌ها