دولت شیلی با پذیرفتن احتمال کشته شدن «پابلو نرودا» - شاعر سرشناس برنده نوبل - توسط حکومت دیکتاتوری «آگوستو پینوشه»، بار دیگر آتش این پرونده 40 ساله را روشن کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دولت کشور شیلی اخیرا اذعان کرده، فرضیه کشته شدن پابلو نرودا به دست مزدوران پینوشه همچنان مطرح است، اما کارشناسان در حال بررسی این موضوع هستند.
در این فرضیه عنوان شده که ممکن است شاعر «هوا را از من بگیر، لبخندت را نه» در سال 1973 پس از کودتایی که منجر به سر کار آمدن آگوستو پینوشه، دیکتاتور سابق شیلیایی بر سر قدرت شد، به دستور او به قتل رسیده باشد. مرگ مشکوک این چهره ادبی که از دوستان نزدیک «سالوادور آلنده» رییسجمهور وقت شیلی هم بود، بیش از 40 سال است مورد تحقیق کارشناسان قرار دارد.
وزیر کشور شیلی روز پنجشنبه (14 آبان ماه) طی بیانیهای اعلام کرد احتمال دارد نرودا نه بر اثر ابتلا به سرطان، بلکه به دست مزدوران پینوشه و یا یک گروه سوم به قتل رسیده باشد. تاریخ این بیانیه به ماه مارس سال جاری میلادی بازمیگردد که روز گذشته در روزنامه «ال پایس» اسپانیا منتشر شده است.
پابلو نرودا فعال سیاسی و شاعر برنده جایزه نوبل ادبیات بود که در جنوب سانتیاگو به دنیا آمد. او یکی از حامیان سرسخت و دوست سالوادور آلنده رییسجمهور چپگرای شیلی بود که فقط 12 روز پس از کودتای نظامی آگوستو پینوشه که به سرنگونی آلنده انجامید، در بیمارستان درگذشت. برخی معتقدند او به دلیل این که قصد داشت رهبری حزب مخالفان حکومت را برعهده بگیرد، به قتل رسیده است.
اعضای خانواده نرودا که اخیرا به احتمال کشته شدن او صحه گذاشتهاند، پیش از این معتقد بودند که او در سن 69 سالگی بر اثر پیشرفت بیماری سرطان پروستات درگذشته است؛ اما «مانوئل آریا» - راننده شخصی او - در سال 2011 با اظهارات تکاندهنده خود مدعی شد، تزریقی که پیش از مرگ برای این شاعر برنده نوبل ادبیات انجام شد، علت فوت او بوده است. این اظهار نظر ماجرای مرگ این نویسنده و شاعر سرشناس را با حاشیههای زیادی همراه کرد.
در آوریل 2013 جسد نرودا بر اساس ادعای مانوئل آریا مبنی بر به قتل رسیدن اون کالبد شکافی شد و در ماه نوامبر همان سال اعلام شد که در بررسیهای انجامشده شواهدی از مسموم شدن این شاعر سرشناس دیده نشده، گرچه بررسیها هنوز بهصورت رسمی پایان نیافته است.
دولت شیلی پرونده پابلو نرودا را در ژانویه سال جاری میلادی دوباره گشود و دستور انجام آزمایشهای بیشتری را صادر کرد؛ اما در نهایت، قاضی دادگاه با رای بر نبودن مواد سمی در بدن او دستور داد تا جسد نرودا دوباره در حضور خانوادهاش به خاک سپرده شود.
به گزارش گاردین، در این میان، «ادواردو کونترراس» وکیل حزب کمونیست شیلی اظهار کرد پینوشه برای از بین بردن دشمنان خود از نوعی باکتری استفاده میکرد. رودریگو لیدو مدیر برنامه حقوق بشر وزارت کشور نیز شیلی گفت که ما میدانیم نیروهای مسلح در زمان دیکتاتوری پینوشه مقادیر زیادی باکتری را برای سرکوب مخالفان وارد کشور کردند.
با این حال، در ماه ژوئن امسال تیم پزشکی قانونی این پرونده در مورسیای اسپانیا اعلام کرد که از سه نوع پروتئین یافتشده در بدن نرودا، دو مورد مربوط به سرطان پروستات است؛ اما منشاء پروتئین سوم (نوعی باکتری) هنوز نامشخص است. بر همین اساس، تیمی از متخصصان از کشورهای آمریکا، کانادا، اسپانیا و دانمارک مطالعه را برای یافتن منشاء این باکتری آغاز کردند اما هیچ مدرکی دال بر مسموم شدن این شاعر برنده نوبل به دست نیامد.
دادگاه شیلی حکم داد که پرونده مختومه است و جسد وی باید به قبر برگردانده شود. در حالی که بنیاد «نرودا» از دو سال پیش اصرار دارد که جسد وی هرچه سریعتر باید به محل دفنش بازگردانده شود، برخی از بازماندههای خاندان او قضیه قتل او را جدی گرفته و معتقدند آزمایشهای لازم باید انجام شود.
پابلو نرودا از مشهورترین و تأثیرگذارترین چهرههای ادیبان معاصر جهان است که علاوه بر تعداد زیادی کتاب، یک مجموعه بزرگ شعری را از خود باقی گذاشت. از جمله آثار او میتوان به «اسپانیا در قلب ما»، «عاشقانه جدید برای استالینگراد» و «چوببر بیدار خواهد شد» اشاره کرد.
انتهای پیام