به مناسبت فرار رسیدن دوم نوامبر، مراسم روز سنتی «محراب مردگان» در بخش فرهنگی سفارت مکزیک در تهران برگزار شد و با حضور سفیر این کشور آمریکای لاتین در ایران، نمایشگاه عکس «مرگ در محراب» نیز گشایش یافت.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سفیر مکزیک در تهران طی سخنانی در این مراسم اظهار کرد: برگزاری «روز مردگان»، سنت و جشنی است که ریشه آن به دوران قبل از استعمار اسپانیا برمیگردد. صحبت از یک سنت 500 ساله است. با شروع دوران استعمار اسپانیا، این سنت، عناصر مسیحیت را نیز در خود آمیخت، در فرآیندی تلفیقی و با ترسیم خطوط کلی و ویژگیهایش که هنوز هم حی و حاضرند.
اولیسس کانچولا گوتییرس ادامه داد: با توجه به اینکه مکزیک، کشور اقوام مختلف است، بزرگداشت فعالانه و سالیانه این جشن از سوی حداقل 40 گروه قومی مختلف در سرتاسر جمهوری مکزیک که دارای آداب و سنن مرتبط با این جشن هستند، تعجببرانگیز نیست.
وی تاکید کرد: با توجه به غنا و تنوع این جشن که به طرز باشکوهی در عکسهای استاد «کاسادمونت» دیده میشود، درک اینکه چرا در سال 2003 یونسکو این جشن را شاهکار میراث شفاهی و غیرملموس بشریت اعلام کرد، دشوار نیست. لذا از برپایی این نمایشگاه عکس که خلوت محرابهای خانوادگی را نشان میدهد و یگانه تماشاچیان آنها معمولا اعضای خانواده و روح درگذشتگان هستند، به خود میبالیم. انجام این مطالعه توسط استاد «کاسادونت» که حاصل سفر به 7 ایالت مکزیک (مورلوس، میچوآکان، اوآخاکا، یوکاتان، تلاسکالا، پوئبلا و گررو) است، هفت سال به طول انجامید.
این دیپلمات عالیرتبه مکزیکی تصریح کرد: در رابطه با محراب مردگان، امسال سفارت مکزیک در ایران تصمیم گرفته آن را به یاد دو شاعر مکزیکی، خوزه گوروستیسا که در ضمن، دیپلمات هم بود و خاویر ویااوروتیا، به این دو اختصاص دهد. هر دوی آنها در آثارشان علاقه و اشتیاق به مرگ را انعکاس میدهند.
وی افزود: «اوکتاویو پاز» برنده جایزه نوبل ادبیات از مکزیک در یکی از آثارش میگوید «در برابر مرگ، دو رویکرد وجود دارد: یکی رو به جلو که مرگ را آفرینش میپندارد و دیگری رو به عقب که به عنوان شیفتگی در برابر هیچ یا به عنوان نوستالژی برزخ بیان میشود.» دقیقا به گفته خود پاز، این دو شاعر مکزیکی در مورد این رویکرد دوم قلم میزنند. اگر برای گوروستیسا، زندگی یک مرگ بیپایان و سقوط مستمر در هیچ است، برای ویااوروتیا زندگی چیزی جز نوستالژی مرگ نیست.
اولیسس کانچولا گوتییرس خاطرنشان کرد: سنت و جشن «روز مردگان» در مکزیک فقط لحظهای عرفانی نیست، بلکه لحظهای برای تفکر و حتی فلسفه است. من نقل قول خود پاز در مورد شعر ویااوروتیا را بازگو میکنم و شما را به این تمرین دعوت میکنم. «عقربه ثانیهشمار، ربع صفحه را خواهد پیمود. همه چیز در یک لحظه جای خواهد گرفت ... و شاید ممکن باشد زندگی پس از مرگ». اوکتاویو پاز در اثر «هزار توی تنهایی»اش میگوید «پرستش زندگی، اگر حقیقتا عمیق و کامل باشد، پرستش مرگ نیز هست. هر دو، جداییناپذیرند. تمدنی که مرگ را انکار میکند، در نهایت زندگی را نیز انکار میکند».
وی همچنین در این مراسم از حضور سفرا، نمایندگان سازمانهای بینالمللی، نمایندگان دولت ایران، مدیران نهادهای فرهنگی و هنری ایران و نیز اعضای جوامع تجاری مکزیک و ایران تشکر کرد و گفت: امروز ما «روز مردگان» در مکزیک را گرامی میداریم و با استفاده از این فرصت، یاد درگذشتگان را زنده نگه میداریم.
به گزارش ایسنا، در این نمایشگاه عکس، مجموعه عکسهای توماس کاسادمونت تحت عنوان «مرگ در محراب» به نمایش گذاشته شده است. این نمایشگاه شامل 35 قطعه عکس است که در مناطق مختلف جمهوری مکزیک گرفته شده و گواهی بر غنا و تنوع برگزاری «روز مردگان» در این کشور است.
نمایشگاه «مرگ در محراب» تا 21 آبانماه در بخش فرهنگی سفارت مکزیک واقع در بلوار آفریقا، خیابان گلفام ، پلاک 12 بر پا خواهد بود و علاقمندان به فرهنگ مکزیک میتوانند از ساعت 10 الی 16 برای بازدید از این نمایشگاه مراجعه کنند.
این سفارتخانه روزهای جمعه و شنبه تعطیل است.
انتهای پیام