پسران مطرح کرد

نباید اصلاحات اقتصادی را عقب بیندازیم

یک کارشناس اقتصادی معتقد است نباید اصلاحات اقتصادی را به دلیل گشایش هایی که در زمینه رفع تحریم‌ها اتفاق می‌افتد، به تعویق انداخت. مطمئنا اقتصاد ایران در سال‌های آینده گسترش خواهد یافت اما باید منابع سرمایه گذاری افزایش یابد و اگر این اتفاق رخ ندهد، رشد اقتصادی ایران کوتاه مدت خواهد بود.

یک کارشناس اقتصادی معتقد است نباید اصلاحات اقتصادی را به دلیل گشایش هایی که در زمینه رفع تحریم‌ها اتفاق می‌افتد، به تعویق انداخت. مطمئنا اقتصاد ایران در سال‌های آینده گسترش خواهد یافت اما باید منابع سرمایه گذاری افزایش یابد و اگر این اتفاق رخ ندهد، رشد اقتصادی ایران کوتاه مدت خواهد بود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، محمدهاشم پسران در نشست راهبردهای اقتصاد ایران که با موضوع "راهکارهای عبور از رکود" امروز - سه‌شنبه - در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، از طریق ویدیو کنفرانس مطالبی را در خصوص وضعیت رکود و راهکارهای برون رفت از آن مطرح کرد.

وی گفت: ایران در شرایط فعلی اقتصادی در مرحله حساسی قرار دارد. قرار است تحریم‌ها تا حدود سه ماه آینده به تدریج برداشته شوند و برای همین انتظارات زیادی در داخل و خارج نسبت به اقتصاد ایران وجود دارد. با توجه به اهمیت نفت در اقتصاد ایران مطمئنا نوسانات قیمت نفت بر آن اثرگذار خواهد بود. همچنین تحریم‌ها اقتصاد را به جایی رسانده که کارآیی خود را از دست داد. از سوی دیگر سرمایه گذاری هایی که باید در ایران انجام می‌شد اتفاق نیفتاد و منابع اقتصادی به سمت مصرف حرکت کرد تا سرمایه‌گذاری.

این استاد اقتصاد تصریح کرد: بعد از وضع تحریم‌ها تولید اقتصادی در ایران شش درصد کاهش یافت و سرمایه گذاری بین 12 تا 15 درصد کاهش پیدا کرد اما مصرف بین 1.5 تا 2 درصد افزایش یافت؛ درواقع تحریم‌ها اثر خود را بر تولید و سرمایه‌گذاری گذاشت و نه بر مصرف.

پسران ادامه داد: اگر ظرفیت تولیدی مناسب نداشته باشیم ممکن است نتوانیم امکان صادرات غیرنفتی را گسترش دهیم. گسترش صادرات غیرنفتی از عوامل سازنده اقتصاد ایران است که باید به آن توجه شود.

او درباره وضعیت تورم در اقتصاد توضیح داد: قبل از دولت فعلی تورم در اقتصاد ایران 45 درصد بود اما اکنون این رقم به حدود 12.5 درصد رسیده است. کاهش تورم اتفاق مثبتی بوده است و باعث ایجاد اعتماد نسبت به دولت شده است اما روند سرعت کاهش تورم بسیار سریع بوده است؛ به گونه‌ای که دولت پیش‌بینی چنین وضعیتی را نداشت. از سوی دیگر میزان نرخ بهره‌ها امروز پایین‌تر از نرخ تورم قرار گرفته است در حالی که قبل از این، نرخ بهره پایین‌تر از نرخ تورم یا به اندازه نرخ تورم بوده است. اگر دولت اوراق قرضه ایجاد کند می‌تواند به بالارفتن بهره منجر شود.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: سیاست پولی نباید منجر به نرخ بهره بالاتر شود، چرا که اگر این اتفاق بیفتد به اقتصاد کشور لطمه وارد می‌شود.

پسران در بخش دیگری از صحبت‌هایش به قیمت نفت اشاره کرد و گفت: به هر حال نمی توان قیمت نفت را پیش بینی کرد. قیمت نفت از 140 دلار به کمتر از 40 دلار رسید اما شاید این احتمال وجود داشته باشد که قیمت نفت حدود 50 دلار بماند. به طور کلی با توجه به این که نمی‌توان قیمت نفت را پیش بینی کرد نمی‌توان گفت که درآمدهای نفتی به قبل از میزان درآمدهای نفتی پیش از تحریم‌ها بازخواهد گشت. حتی اگر درآمدهای نفتی بالاتر برود باز هم به میزانی نخواهد بود که همه خود را براساس آن تطبیق داده‌اند.

وی همچنین درباره توجه به صادرات غیرنفتی گفت: صادرات غیرنفتی باید از طریق بخش خصوصی انجام شود. یکی از راهکارهای مناسب در این زمینه گردشگری و توریسم است که سرمایه گذاری در آن می‌تواند موثر باشد. ایران منابع عمده‌ای دارد که می‌تواند صادرات غیرنفتی را جبران کند. اما باید اصلاحاتی انجام شود که صادرات غیرنفتی از سوی بخش خصوصی افزایش بیابد.

این اقتصاد دان اضافه کرد: نباید اصلاحات اقتصادی را به دلیل گشایش‌هایی که در زمینه رفع تحریم‌ها حاصل خواهد شد عقب بیندازیم. مطمئنا اقتصاد ایران در سال‌های آینده گسترش خواهد یافت اما باید منابع سرمایه گذاری افزایش یابد. اگر این اتفاق رخ ندهد رشد اقتصادی ایران کوتاه مدت خواهد بود و اقتصاد ایران برای سال آینده باید رشد بین شش تا هشت درصدی داشته باشد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۵ آبان ۱۳۹۴ / ۱۷:۲۶
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 94080502661
  • خبرنگار : 71473