یک دیپلمات باسابقه کشور اظهار کرد: برخلاف توافقهای قبلی در روند مذاکرات هستهای توافق وین در همسویی بیشتری میان طرفین در مسیر خود در حال حرکت است.
سیدرسول موسوی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار انرژی هستهای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به اعلام لغو قانونی تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران و آغاز عملیاتی ساختن برجام از سوی ایران و گروه 1+5 با بیان اینکه آنچه دو طرف در چارچوب توافق وین تفاهم کردند بدون هیچ مانع و سنگاندازی در مسیر خود قرار گرفته است، افزود: در فضای دوقطبی رسانهای که برخی توافق هستهای را خوب و برخی بد توصیف میکنند در نگاهی واقعبینانه باید گفت: توافق هستهای در مسیر خود در حال عبور است.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر میآید تا این مرحله از اجرای توافق اراده سیاسی دوطرف برای اجرای تعهدات محکم است با تأیید این مطلب افزود: ماهیت توافق وین با توافقهای قبلی در دورههای مختلف متفاوت است. در دفعات قبل هر یک از دو طرف تفاسیر متفاوتی نسبت به تعهدات و توافقها داشتند اما این بار یک همسویی در تفسیر از توافق وجود دارد که قبلاً نبوده است.
موسوی گفت: علاوه بر این در هیچ یک از دورههای قبل هیچ توافقی تا این حد با جزئیات وجود نداشته است اما اکنون همه چیز جز به جز مشخص و توافق شده است و حتی وظایف داور توافق نیز مشخص است.
این کارشناس مسائل بینالملل در پاسخ به این پرسش که کشورهای غربی به دنبال تغییر در رویکرد ایران در مسائل منطقه تحتالشعاع توافق هستهای هستند، گفت: اساساً نحوه حرکت ایران در مذاکرات هستهای بخش عمدهای از تحولات منطقه را به وجود آورده است. توافق وین تأثیراتی سلبی و ایجابی داشته است. یک عده از کشورها اساساً توافق وین را به نفع خود ندانسته و به هر دلیلی آن را تهدید علیه خود میدانند و برخی کشورها معتقدند این توافق فضای جدیدی را ایجاد کرده و ایران را به عنوان یک بازیگر منطقی با محاسبات خاص خود که بر مواضعش پایبند است نشان میدهد.
موسوی افزود: اینکه ایران با مسائل منطقه میخواهد چگونه برخورد کند موضوع دیگری است. حل موضوع هستهای وزن مشخصی را برای ایران در تحولات بینالمللی و منطقهای ایجاد کرده است اما اینکه ایران چه تصمیمی در رابطه با بحرانهای منطقهای بگیرد موضوعی نیست که لزوماً تحتالشعاع موضوع هستهای باشد.
سفیر پیشین کشورمان در فنلاند ادامه داد: مسائل منطقه ماهیت خاص خود را دارد. ما در یک پرونده با اشغالگری صهیونیستها مواجهیم، در جای دیگر با مداخلههای خارجی در سوریه، یمن و عراق و نیز گسترش تروریسم مواجه هستیم و به طور کلی افراطگرایی را در منطقه شاهدیم. همچنین موضوع افغانستان پرونده دیگری است که هر کدام از اینها رویکرد خاص خود را میطلبد. جمهوری اسلامی ایران همیشه در بحثهای منطقهای با آغوش باز از راهحل مسالمتآمیز و مذاکره استقبال کرده است. حتی در شدیدترین موضوعات مثل موضوع گروگانگیری در لبنان، ایران وارد تعامل با کشورهای اروپایی به ویژه آلمان شد.
موسوی گفت: مذاکرات هستهای باعث شد تا جایگاه ایران در منطقه و فضای بینالملل ارتقا یابد. اما اینکه فرض کنیم پرونده هستهای امتیازی را به ما میدهد در منطقه اینگونه نیست. ما در پرونده هستهای بده بستان خاص خود را داریم. مجموعه توافق هستهای نیز ماتریسی از بده بستانهاست. اما هیچ چیز در این موضوع به مسائل منطقه منوط نشده است. آنچه از سوی کشورهای غربی شاهد هستیم این است که تحت تأثیر فضای ایجاد شده به واسطه حل موضوع هستهای این توقع و رویکردی که ایران در مذاکرات داشته است در حل و فصل مسائل منطقه نیز دنبال میشود.
این دیپلمات با سابقه کشورمان ادامه داد: یکی از پیچیدهترین پروندههای امنیتی دنیا پس از یک دهه حل و فصل میشود و در جمعبندی کشورهای بزرگ ایران به عنوان یک بازیگر عقلانی که میتواند مورد گفتوگو قرار گیرد قلمداد شود و این یک دستاورد مهم است که خواه ناخواه بر روی نقشآفرینی ایران در مسائل منطقه تأثیر دارد. امروز به رویکرد ایران در بحث سوریه منطقیتر نگاه میشود و کشورهای غربی به این نتیجه رسیدهاند آنچه ایران در سوریه تأکید دارد قابل درک و بررسی است. بنابراین، موضوع هستهای موازنه خودش را دارد و مسائل منطقه موازنه خاص خود را و نباید در این بین این دو با یکدیگر خلط شود.
انتهای پیام