یک روزنامه آمریکایی در مقالهای با اشاره به اجرای برجام نوشت: انتظار میرود مهندسان ایرانی روز یکشنبه یکی از بزرگترین و پیچیدهترین پروژههای برچیدن هستهای در تاریخ را اجرا کنند. آنها مجبور هستند که 12 هزار سانتریفیوژ را کنار بگذارند و بیش از 12 تن از سوخت غنیسازی شده 98 درصد ایران را به خارج از کشور انتقال دهند و هسته مرکزی راکتور اراک را نابود کنند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در گزارشی نیویورک تایمز آمده است: این مهندسان تاکید میکنند که کار خود را در موعد مقرر به پایان خواهند رساند تا بیش از 100 میلیارد دلاری که در آزادسازی تحریمها در توافق هستهای ایران با ایالات متحده و پنج کشور دیگر قول آن داده شده است را به دست آورند. با این حال در مورد این که آنها چه کاری انجام میدهند در کشورهای دیگر چیز زیادی نمیشنوند و نمیبینند.
برای پیروزی در تصویب توافق هستهای، رهبران ایرانی منحصرا دربارهی این که چگونه غرب از تحریمها دست بکشد صحبت میکنند. آنها کمتر دربارهی اقدامات ایران برای رفع تحریمها حرف میزنند که شامل جزییات برچیدن است که عامرانه در هالهای از ابهام قرار دارد.
به عنوان مثال خارج کردن سوخت هستهای از کشور با عنوان مبادله سوخت توصیف شده است.
این گزارش نیویورکتایمز مدعی شده است: بیشتر اعضای پارلمان ایران دربارهی جزییات برچیده شدن هستهای پیش از این که کشتیهای ایرانی بتواند به سطح قبل از تحریمها بازگردند و شرکتهای ایرانی بتوانند دوباره معاملات مالی را در سراسر دنیا به انجام برسانند، در بی خبری نگه داشته شدهاند.
بنابراین ورود به روز اجرا به سختی به سیاستهای تلخی که توافق هستهای را احاطه کرده است خاتمه میدهد. این که توافق هستهای یک موفقیت تاریخی و بزرگترین میراث اوباما، رییسجمهور ایالات متحده است یا این که یک شکست به شمار میرود به وسیله فعالیت اجرای این توافق با مناقشه بر سر انتخاب پذیرش و موافقت با انتخاب تقلب روشن خواهد شد.
دو طرف نگران این هستند که چند هفته و ماه آینده با احتمال نارضایتی و تقلب مملو خواهد شد.
محمدجواد ظریف در نیویورک گفت: ما همه گزینههای بد را به دقت مورد بررسی قرار دادیم به جز جنگ. با این حال زمانی که از وی دربارهی تهدیدات کنگره برای یافتن راههای جدید برای اعمال تحریمها سوال شد، ظریف گفت، ما نگران هستیم.
نگرانی ظریف این است که اگر ایالات متحده هر توضیحی برای اعمال تحریم تحت لوای هر چیزی پیدا کند عمدتا برای حمایت ایران از بشار اسد، رییسجمهور سوریه یا حمایت از حزبالله، ایران با معلق کردن برچیدن برنامه هستهایاش به آن واکنش نشان خواهد داد. قوه مقننه ایران با تصویب طرحی خواستار نظارت مستمر بر رفع تحریمهای آمریکا و واکنش مناسب است.
با این وجود ظریف متعهد شد که کار برچیدن تا پایان ماه نوامبر انجام خواهد شد.
برای آرام کردن تندروهای مخالف ایده بر چیدن برنامه هستهای، تهران در طول هفته گذشته اقدام به آزمایش پرتاب موشک بالستیک برد متوسط کرد که سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل روز جمعه گفت که این آزمایش نقض آشکار قطعنامه سازمان ملل بود. در کنفرانس خبری جمعه اوباما گفت که در حالی که ایران اغلب ممنوعیت آزمایش موشکی را نقض کرده است، توافق هستهای اخیر مشکل جداگانه اطمینان از این که آنها از سلاح هستهای برخوردار نیستند را حل کرده است.
این روزنامه در ادامه گزارشش با رویکرد ایجاد شکاف در ایران مدعی شد: آن چه که مقامات ایرانی انجام نداند این است که دربارهی جزییات برچیدن برنامه هستهای حتی با قانونگذاران خود صحبت نکردند. یکی از تندروهای مجلس که به نظر میرسید به برخی از این جزییات دست یافته است، علیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران را به مرگ و دفن در راکتور آب سنگین اراک تهدید کرد.
ایران انتظار دارد که تحریمها به محض این که این کشور اقدامات اصلی را انجام داد برداشته شوند. ظریف و حسن روحانی، رییسجمهور ایران میدانند که اگر قرار باشد ایرانیها مزایای رفع تحریمها را تا انتخابات ماه مارس آینده ببینند، روند کند آزادسازی پول باید بلافاصله آغاز شود.
تاریخ نشان میدهد که برچیدن برنامه هستهای طولانی خواهد بود. در آفریقای جنوبی 9 سال طول کشید تا بیشتر برنامه هستهای برچید شود. این کشور حتی بمبهای اتمی را تا پیش از فرمان 1990 تولید کرده بود.
ایران که همواره به دنبال تولید سلاح هستهای بودن را تکذیب کرده است، در حال متوقف کردن برخی از برنامههایش است. نطنز سایت عمده غنیسازی اورانیونم با 5 هزار سانتریفیوژ باز خواهد ماند. اما این کشور سوخت کافی برای تولید حتی یک سلاح را دستکم برای 15 سال نخواهد داشت.
در فوردو تعدادی از سانتریفیوژها به خط تولید ایزوتوپهای پایدار، موادی که برای تسلیحات هستهای کاربری ندارند تبدیل خواهد شد. این امربه ایران اجازه میدهد که بگویند تاسیسات به کار خود ادامه میدهد وغرب بگوید فوردو مواد مربوط به بمب تولید نمیکند.
سختترین کار احتمالا تغییر کاربری راکتور اراک است. مهندسان قرار است آن را از نیروگاه تولید پولوتونیوم به تولید کننده صنعتی ایزوتوپهای رادیو اکتیو برای مقاصد پزشکی و درمان سرطان تبدیل کنند.
انتهای پیام