حذف تدریجی میراث طبیعی تبریز کافی نبود، حالا شهرداری برای احداث خیابانهای جدید روی بناهای تاریخی دست گذاشته و اکنون نوبتِ بنای 200 ساله «بنکداریان» است تا با تخریبش، یک خیابان از وسط این بنا عبور کند.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، سالها پیش وقتی خیابان «گلکار» در تبریز با تخریب باغهای وسیعی از «چای کنار» احداث شد، شهرداری در مقابل اعتراض رسانهها هدف از این اقدام را «باز کردن مسیر جدید» اعلام کرد. اما پس از آن بود که تازه ماجرای تخریب باغات کل منطقه در پهنهای وسیع در تبریز آغاز شد تا امروز که دیگر هیچ اثری از این میراث طبیعی در شهر باقی نمانده است.
توفیق وحیدی آذر، پژوهشگر و دوستدار میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، از اتفاقات جدیدی در این شهر خبر میدهد.
او اظهار میکند: در حال حاضر ایجاد گذر جدیدی در تبریز با تخریب «خانه باغ بنکداریان» در منطقه 4 شهرداری تبریز در حال اجرا است. لودرها با تخریب دیوارهای باغ بنکداریان، پشت درختان باغ ایستادهاند و دیوار جداکنندهی در حال ساخت، این خانهی 200 ساله را از باغ دور میکند.
وی با اشاره به موقعیت قرارگیری این خانه در محدودهای از شهر تبریز که در نزدیکی مکان استقرار نخستین بانک شاهی در تبریز است، ادامه میدهد: شهرداری تبریز در طرح تفصیلی این شهر مدعی است از 30 سال گذشته این مکان را به عنوان مسیری برای عبور و مرور در نظر گرفته و از مدتی پیش نیز تصمیم گرفته تا راه را باز کند.
این پژوهشگر معتقد است: شهرداری تبریز برای باز کردن مسیرها و برای جلوگیری از هر مشکلی، معمولا باغها را با هدف ایجاد خیابان انتخاب میکند و با حذف آنها مسیر عبور میسازد، به نظر میرسد این اقدام شهرداری برای کمتر مواجه شدن با مالکان است و اکنون در ادامهی کار، به این خانه - باغ رسیده است.
او ادامه میدهد: در طول چند روز گذشته که دیوار باغ توسط شهرداری تخریب و لودرها کنار این دیوار قرار گرفتهاند، به چشم دیدهام که مردم بومی زیادی کنار بنا میایستند و با حسرت به باغ و با تمسخر به لودرها خیره میشوند.
وحیدی آذر تاکید میکند: به دنبال اعتراضاتی که در طول چند روز گذشته توسط مردم و دوستداران میراث فرهنگی و مالک این خانه - باغ تاریخی مطرح شده، شهرداری تبریز مدعی شده است که قصد دارد خانه را حفظ کند و بخشهایی از باغ را برای ایجاد مسیر حذف میکند.
این دوستدار میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی ادامه میدهد: این در حالیست که هماکنون با توجه به موقعیت قرارگیری لودرها، این خانهی تاریخی 200 ساله - که هنوز در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیده، اما جزو بناهای واجد ارزش شهر تبریز محسوب میشود - حیاط و محوطه تاریخی خانه در معرض تهدید قرار گرفته است. از سوی دیگر مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تبریز نیز اعلام کرده که درختان را حفظ میکنیم.
این پژوهشگر در گفتوگو با ایسنا تاکید میکند: متاسفانه ثبت ملی نبودن بسیاری از بناهای تاریخی و دارای ارزش این شهر در طول سالهای گذشته، عاملی برای تخریب این بناها بوده و تعدادی زیادی از این خانهها به راحتی در گذشته تخریب شدهاند و با روند کنونی بقیه نیز به سرعت در حال نابودی هستند.
انتهای پیام