رئیسجمهوری ترکیه با غیرقابل قبول خواندن حملات هوایی مسکو در سوریه، گفت که روسیه با این حملات مرتکب "اشتباه سنگینی" میشود. این در حالی است که ترکیه در قبال حملات ائتلاف تحت امر آمریکا مخالفتی نشان نداد، حال آن که هدف این دو ائتلاف ضربه زدن به تروریستها اعلام شده است. اما علت مخالفت ترکیه با این حملات روسیه و موافقت و حتی پیوستن به ائتلاف تحت امر آمریکا چیست؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این حملات روسیه ظرف چند روز با نتایجی که رقم زده است و جدیتی که روسیه برای از بین بردن تروریسم نشان میدهد، این مساله را قطعی میکند که این حملات بزرگترین تهدید علیه تمامی طرحهایی به شمار میآید که آمریکا، ترکیه، عربستان و دیگر طرفها از سالها قبل برای تحقق آنها برنامه ریزی کرده بودند.
یکی از این طرفهایی که از ارائه هیچ گونه حمایتی به مخالفان و افراد مسلح در سوریه فروگذار نکرد، ترکیه است؛ ترکیهای که در حال حاضر با چشم نگران به موضع روسیه و حملاتش در سوریه مینگرد، چرا که این حملات توازن قدرت را به ضرر طرفهایی از جمله ترکیه بهم میزند.
در زمان تشکیل ائتلاف تحت امر آمریکا هرچند که دولت ترکیه از همان ابتدا به این ائتلاف نپیوست، اما مخالفت علنی خود را با آن اعلام نکرد و بعدها حتی پایگاه اینجرلیک خود را در اختیار جنگندههای ائتلاف تحت امر آمریکا قرار داد اما در حال حاضر میبینیم که ترکیه موضع کاملا متفاوتی را در قبال ائتلاف روسیه در پیش گرفته است.
ترکیه برای بیان مخالفت خود با حملات روسیه در سوریه اعتراض خود را در پوششی انسان دوستانه مطرح کرده و گفته است که این حملات مخالفان "میانه رو" و همچنین غیر نظامیان را هدف قرار میدهد. اما آیا در حملات ائتلاف تحت امر آمریکا که بیش از یک سال ادامه داشته است، غیر نظامیانی کشته نشدند؟
حقیقت این است که ترکیه به دنبال این بود که از برخی مناطق در سوریه برای آموزش افراد مسلح استفاده کند و با این حملات جلوی این اقدامات ترکیه گرفته میشود.
روسیه همچنین با اقداماتش طرح ترکیه برای سیطره بر نوار مرزی سوریه را ناکام گذاشته است. همچنین ترکیه منافعی را از گاز و نفت سوریه توسط سرقت آن از سوی نیروهای داعش برای خود رقم میزد که با حملات روسیه این منافع ترکیه مورد تهدید قرار میگیرد.
حملات روسیه در سوریه صرفا محدود به داعش نمیشود، بلکه شامل گروههای مسلحی میشود که ترکیه نیز از آنها حمایت کرده است و این حملات به منزله ناکام گذاشن تلاشهای ترکیه برای پروش مخالفان ظرف سالهای گذشته است.
در این میان، اقدام جنگندههای روسی در نقض حریم هوایی ترکیه در دو روز متوالی توجهها را جلب کند، اقدامی که در پی آن وزارت خارجه ترکیه سفیر روسیه در آنکارا را احضار کرد و ترکیه اعتراض شدید خود را نسبت به این امر اظهار داشت. در مقابل وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که جنگنده روسی که میگویند حریم هوایی ترکیه را نقض کرده است، تنها برای چند ثانیه به دلیل وضعیت آب و هوا مجبور به این اقدام شده است.
اما این اقدام روسیه یک رخداد تصادفی به شمار نمیآید، به ویژه این که برای دومین بار در دو روز متوالی صورت گرفت و در حقیقت پیامهایی را برای ترکیه به همراه دارد. ترکیه میداند که قادر به پاسخ به این نقض حریم هوایی از سوی جنگندههای روسی نیست و در صورت حمله به جنگندههای روسی، با واکنش شدیدتری مواجه خواهد شد.
این اقدام همچنین این پیام را میتواند برای ترکیه داشته باشد که نوار مرزی ترکیه با سوریه در مقابل دیدگان روسها است و ترکیه باید از هرگونه حمایت تسلیحاتی از افراد مسلح خودداری کند.
روسیه با این اقدام خود این پیام را نیز به ترکیه رساند که آنکارا در امان و مصون نیست و باید از هرگونه اعتراض به مداخله روسیه در سوریه امتناع کند.
در واقع حملات روسیه به مواضع تروریستها و مخالفان مسلح در سوریه به چشم داشتهای ترکیه در سوریه که فقط در صورت سقوط اسد محقق میشود، پایان میدهد. جدیت و کارآمدی این حملات از مخالفتهای شدید حامیان تروریستها در سوریه از جمله ترکیه مشخص میشود. این حملات روسیه رویاهای ترکیه در سوریه را که با حمایت مالی و تسلیحاتی و لجستیکی و تسهیل راه در مقابل تروریستها درصدد عملی کردن آن بود، بر باد میدهد و با مداخله روسیه در سوریه، میتوان گفت که ترکیه از طرفهایی است که بیشترین ضرر را میبیند و این امر در اعتراضات شدید مقامات ترک نسبت به حملات روسیه مشخص میشود. در واقع هرچقدر که درد بیشتر باشد، فریاد نیز بلندتر میشود!
گزارش از خبرنگار ایسنا: پریسا فیضی
انتهای پیام