دادستان کل کشور از تشکیل شعبهای در دادستانی تهران برای جمع آوری شکایات خانواده جان باختگان، گزارشها و مستندات فاجعه منا خبر داد.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سید ابراهیم رئیسی دادستان کل کشور در حاشیه جلسه بررسی فاجعه منا در دادستانی کل کشور با بیان اینکه تحت هیچ عنوان از موضوع فاجعه منا نمیگذریم، اظهار کرد: شعبهای در دادستانی تهران ماموریت یافته تا تمامی شکایات، گزارشها و مستنداتی که در این زمینه ارائه میشود را جمع آوری کند.
وی ادامه داد: همچنین بخشهایی همچون وزارت اطلاعات و سازمان حج و زیارت نیز مسئولیت دارند، گزارشها و مستندات را از حجاج جمع آوری کرده و به دادسرای تهران ارائه کنند.
وی ضمن عرض تسلیت به خانوادههای جانباختگان و طلب صبر برای آنان و علو درجات برای جان باختگان این فاجعه اظهار کرد: وزارت امور خارجه از طرف کشور جمهوری اسلامی ایران در خط مقدم این پیگیریها قرار دارد و مسئله تشکیل کمیته حقیقت یاب از سوی دولت عربستان همچنان مورد تاکید و ضروری است.
وی بیان کرد: در اختیار گذاشتن مستندات به ویژه فیلمهایی که در خصوص این فاجعه وجود دارد همچنان مورد تاکید ماست. باید این فیلمها که توسط دوربینهای متعدد از سرزمین منا ضبط شده است در اختیار جمهوری اسلامی ایران و کشورهایی که در این قضیه قربانیانی داشتند قرار گیرد.
دادستان کل کشور افزود: مستندات باید مورد بررسی قرار گیرد و در این رابطه کمیته حقیقت یاب ایفای نقش میکند تا این قضیه روشن شود و گذشت زمان تاکید را در این قضیه بیشتر میکند.
رئیسی ادامه داد: اگر دولت عربستان و مسئولان این کشور حاضر به احقاق این حقوق و بررسی و ارزیابی این موضوع و مشخص شدن مقصران این فاجعه شوند که فبها المراد، اما اگر مقصرین این قضیه مشخص نشوند مصمم هستیم از طربق مجامع بین المللی موضوع را پیگیری کرده؛ همچنین سازمان ملل متحد موظف است برای حفظ امنیت و سلامت مردمی که از کشورهای مختلف برای انجام مناسک حج به این سرزمین آمده و مورد آسیب قرار گرفته اند، اقدام کند.
وی افزود: در جلسه امروز موارد متعددی عنوان و مشخص شد که سازمان ملل در این موارد کمیته حقیقت یاب را برقرار و دادگاه خاص تشکیل داده است. آمار جان باختگان بیش از 5 هزار نفر اعلام شده است، اما آمار تقریبی 5 هزار نفر جان باخته را نشان می دهد که این مساله شوخی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. از سوی دیگر مناسک حج همه ساله تکرار می شود. چگونه مردم با این حوادث اتفاق افتده می توانند امنیت داشته باشند؛ لذا صلاحیت دادگاه های مختلف دادگاه کیفری دادگستری و دادگاه داوری بین المللی از لحاظ قانونی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است.
دادستان کل کشور در ادامه تصریح کرد: مجامع بین المللی در این خصوص مسئولیت دارند و ما نیز به عنوان دادستان و همچنین وزارت امور خارجه باید این قضیه را مورد پیگیری قرار دهیم. خواسته ما از دستگاه قضایی و دولت عربستان این است که مجدانه این قضیه را بررسی و نتیجه را به ما اعلام کنند.
وی با بیان اینکه در طی چند روز گذشته نشانه ای از جدیت دولت عربستان در رسیدگی به این قضیه را شاهد نیستیم، تاکید کرد: به عنوان یک مسئول از دولت عربستان می خواهم که با جدیت این قضیه را پیگیری کند. خونهای این عزیران امری قابل گذشت نیست و مرور زمان ما را دچار فراموشی نمی کند که از این قضیه بگذریم. جدیت ما در رسیدگی به این فاجعه تشدید خواهد شد و این امر مجدانه مورد تاکید ما قرار دارد.
دادستان کل کشور تاکید کرد: اگر دولت عربستان به خواسته قانونی، حقوقی، شرعی و انسانی ما توجه نکند بدون هیچگونه تردید از طریق مراجع بین المللی سازمان ملل این امر را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
وی همچنین گفت: تاکنون دادستان کل عربستان به نامه ما پاسخ نداده است و نشانی از جدیت در پیگیری از قضیه وجود ندارد. امروز بازهم به عزیزانمان در وزارت خارجه پیغام داده ایم که کار را دنبال کنند.
رئیسی همچنین درباره شکایت خانواده جانباختگان عنوان کرد: خانواده های جان باختگان با دادن وکالت به کنسولگری ایران در جده می توانند حقوق خود ر اپیگیری کنند که امری حقوقی و عرفی است و کنسولگری ایران وکالت آسیب دیدگان را از این طریق دنبال می کند. چنانچه گزارش و شکایتی دارند به دادسرای تهران ارسال کنند. این کار به صورت متفرقه نمی تواند در سراسر کشور انجام شود و در حال حاضر دادسرای تهران شکایات خانواده های جانباختگان را جمع اوری می کند.
انتهای پیام