مسئولان عربستانی شدیدا موضعی محتاطاته در قبال فاجعه منا اتخاذ کرده و به ندرت در این باره صحبت میکنند و از پاسخ به سوالات ایران در این خصوص سرباز میزنند و صرفا به این امر بسنده میکنند که تصمیم گرفتهاند کمیته تحقیقاتی را تشکیل دهند اما تا به این لحظه اسامی اعضای این کمیته و رئیس آن اعلام نشده است و پیشبینی میشود که یکی از شاهزادگان خاندان سلطنتی رئیس این کمیته باشد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه مستقل رای الیوم در سرمقاله خود بار دیگر به فاجعه منا پرداخت و این بار این موضوع را از جنبه سکوت مقامات آل سعود در قبال این فاجعه عظیم مورد کنکاش قرار داد.
این روزنامه نوشته است: مسئولان عربستانی در برخورد با این فاجعه به صورت شفاف عمل نمیکنند که این امر راه در مقابل بسیاری از گمانهزنیها نه فقط از سوی ایران بلکه از جانب دیگر کشورهای اسلامی نیز باز میکند.
اندونزی روز سه شنبه مسئولان عربستانی را به کارشکنی در مسیر تلاشهای دیپلماتهای این کشور برای اطلاع از آخرین وضعیت قربانیان و مجروحان خود متهم کرد.
وزیر خارجه هند نیز در توئیتی گفت: مسئولان عربستانی تصاویر اجساد 1090 تن از حجاج را منتشر کردهاند که این بیشتر از عدد رسمی 769 تن است.
اگر اظهارات مسئولان ایرانی در مورد تعداد تلفات درست باشد این امر بدین معناست که فهرست بلند بالایی از مفقودیها وجود دارد و مسالهای که در این میان مشخص است سهلانگاری مسئولان عربستان در این باره طی روزهای گذشته است و آنها دیگر صلاحیت این مسئولیت را ندارند همانطور که به صورت جدی عمل نمیکنند و احساس مسئولیت ندارند و تمایلی هم به روشن شدن ابهامات این فاجعه نشان نمیدهند تا آبرو و جایگاه کشورشان را حفظ کنند.
ما از این مساله تعجب میکنیم که وزیر حج و مسئولان امنیتی و دفاع شهری نیز که مسئول نظارت بر حرکت حجاج هستند برکنار نشده و چرا این افراد به اتهام بیتوجهی و قتل غیرعمد صدها تن از حجاج محاکمه نشدهاند.
مسئولان عربستانی با امتحان دشواری روبهرو هستند و باید به سوالهای سیاسی، حقوقی و فنی متفاوتی پاسخ دهند و باید با صراحت از شفافیت هرچه تمام به این سوالها جواب دهند اما شواهد بسیار نشان میدهد که مسئولان عربستانی این بار نیز همانند فجایع قبلی در مراسم حج برخورد میکنند. یعنی تلاش میکنند تا از شدت عصبانیت جامعه جهانی از این بابت بکاهند و زمان بخرند و تنشها را کم کنند تا پس از آن نیز این مساله به بوته فراموشی سپرده شود.
در سایه حضور رسانههای اجتماعی و سرعت انتقال اطلاعات مستندسازی آن در یوتیوپ و فیسبوک، به نظر نمیرسد عربستان این بار بتواند به هدف خود برای به باد فراموشی سپردن این فاجعه موفق شود. به ویژه اینکه شرایط عربستان بسیار تغییر کرده است و تعداد دشمنان آل سعود نیز افزایش یافته و عربستان نیز به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وارد جنگهای یمن، سوریه، عراق و لیبی شده است و به دلیل کاهش قیمت نفت نیز اوضاع مالی عربستان چندان خوب نیست.
انتهای پیام