معاون اول دستگاه قضایی گفت که حکام آل سعود به دلیل فاجعهای که در منا رخ داد به جهات مختلف باید مورد تعقیب و پیگیری قرار بگیرند.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین محسنیاژهای در گردهمایی بسیجیان قوه قضاییه که صبح امروز در مجتمع شهید بهشتی برگزار شد با اشاره به فاجعه منا گفت: فاجعهای در سرزمین وحی و سرزمینی که باید امنترین نقطه زمین باشد رخ داد و نمیتوان از آن به راحتی گذشت. حکام آل سعود نمیتوانند از بار سنگین این مسئولیت شانه خالی کنند و باید پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: حکام آل سعود نباید نسبت به آنچه که در منا در روز عید سعید قربان، روزی که همه قلوب مسلمین متوجه مکه است و همه مسلمانان از همه بلاد به سمت مکه برای انجام مناسک حج آمدند، بیتفاوت باشد. این عزیزان مظلومانه کشته و مجروح شدند که دولت آل سعود باید پاسخگو باشد و بابت چنین فاجعهای مجازات مناسب و عاجل ببیند.
معاون اول دستگاه قضایی با بیان اینکه حکام آل سعود باید تمام خسارتهای مادی و معنوی و تألم هایی که برای جهان اسلام و مسلمین بهخصوص خانوادههای داغدار پیش آمده را جبران کند.
محسنی اژهای با بیان اینکه در سرزمین مکه باید آرامش کامل و امنیت حاکم باشد، خاطرنشان کرد: حکام آلسعود نمیتوانند مسئولیت عظیمی که بر دوش آنهاست را با فرافکنی از خود دور و رد مسئولیت کنند.
وی ادامه داد: چه گذشت در ساعت یا ساعاتی که بیش از صد هزار نفر مظلوم در لباس احرام به خاک و خون کشیده شدند. چه کسی باید پاسخگوی این ناامنی باشد. حکام آل سعود به جهات مختلف باید مورد تعقیب و پیگیری قرار گیرند.
معاون اول دستگاه قضایی ادامه داد: از دولتمردان کشورمان میخواهیم که از همه ظرفیتهای خود استفاده کرده و حکام آل سعود را تحت فشار قرار دهند.
وی در ادامه گفت: حکام آل سعود موظف بودند در روز و محلی که افراد برای رمی جمرات میروند تمهیداتی را بیاندیشند تا چنین واقعه هولناکی به وجود نیاید. کسانی که در این زمینه کوتاهی کردند با فرض اینکه این جریان از پیش فکر شده نباشد، در خون این جانباختگان و مصدومان سهیم و مسئول هستند.
محسنیاژهای تصریح کرد: کسانی که سبب شدند حرمت مکه و امنترین نقطه روی زمین شکسته شود و ناامنی در این سرزمین ایجاد شود، شرعا مسئول هستند.
معاون اول دستگاه قضایی با بیان اینکه دولت سعودی حتی بعد از چنین فاجعهای اقدامات مناسبی را انجام نداد گفت: این فاجعه رخ داد، اما چرا اقدامات مناسب برای نجات کسانی که در این فضا قرار گرفتند اندیشیده نشد. در حالی که اگر فقط به مصدومان و مجروحان آب میپاشیدند یا کوچکترین امکانات درمانی را به آنها میرساندند بسیاری از این افراد جان خود را از دست نمیدادند؛ بنابراین خود بیکفایت بودند و تمهیدات لازم را در نظر نگرفتند و نتوانستند در زمان وقوع حادثه از تلفات جلوگیری کنند.
معاون اول دستگاه قضایی اظهار کرد: بعد از وقوع این فاجعهای چرا دولت سعودی اجازه نداد دیگران کمک کنند؛ از این جهت هم آنها مقصر هستند. بعد از اینکه این فاجعه رخ داد آمدند آثار جرم خود را مخفی کرده و دوربینها را جمع آوری کردند. آنها اجازه ندادند کسی فیلم تهیه کند و حتی اجازه ندادند کسی با مجروحان و مصدومان مصاحبه کند. اگر مساله قضا و قدر و اتفاقی است از مردم عذر خواهی میکردید و کمک میکردید که دلیل این فاجعه بررسی شود. چرا اجازه نمیدهند که مصدومین و مجروحین مداوا و اجساد شناسایی شوند.
وی خطاب به بسیجیان حاضر در مراسم و مردم گفت: هم اکنون مردم ما چقدر دلهره دارند و نمیدانند که آیا عزیزانشان زنده هستند یا خدای نکرده جان خود را از دست داده اند. چرا حکام سعودی اجازه نمیدهند مردم و مسئولین ما با رعایت همه مقررات آنها اجساد را شناسایی کنند و مردم را از این دلهره خارج کنند؟ و متوجه شوند که این فاجعه چه تعداد کشته و چه تعداد مجروح دارد. از نظر شرع و عقل و وجدان و حقوق بینالملل اینها مقصر هستند.
وی خاطرنشان کرد: از همه کشورهای اسلامی میخواهم که فکری برای اداره حرمین شریفین و حجاج در زمان حج کنند. نباید به حکام آل سعود اکتفا کرد که اگر اکتفا کنیم باز هم چنین فاجعهای پیش خواهد آمد، همانطور که قبلا نیز چنین فاجعههایی رخ داده است.
محسنی اژهای خطاب به دولت و دولتمردان گفت: از دولتمردان کشورمان میخواهیم از همه ظرفیتهای خود استفاده کنند و حکام آل سود را تحت فشار قرار دهند تا ایران با همکاری دیگر کشورهای اسلامی بتوانند علل این فاجعه را بررسی کنند و مسببین این فاجعه مجازات شوند و خسارتهای لازم را پرداخت کنند.
معاون اول دستگاه قضایی خاطرنشان کرد: همه کسانی که تریبون و قلمی به دست دارند باید این مدعیان و طرفداران به اصطلاح حقوق بشر را رسوا کنند که در مقابل چنین فاجعه هولناکی که بیش از 4 هزار نفر جان خود را از دست دادند و تعداد کثیری مصدوم شدند، سکوت کردند.
محسنی اژهای گفت: چرا مدافعان به اصطلاح حقوق بشر سخن نمیگویند. افرادی که جان خود را از دست دادند بشر نبودند. آنها در حال احرام بوده و مظلومانه دست بلند کرده و کمک میخواستند، اما مسئولان سعودی نسبت به آنها بی اعتنا بودند. باز تاکید میکنم که چرا مدافعان حقوق بشر سخن نمیگویند که فاجعه آنقدر دردناک است که نمیتوان از آن گذشت.
انتهای پیام