محمد مهدی عسگرپور در پی فاجعه "منا" گفت: اتفاقات اخیر در مکه باید هشداری برای ملتهای اسلامی باشد که یک مقدار انفعال را کنار بگذارند و به جد پیگیر باشند که سرزمین وحی به همه مسلمانان تعلق دارد و متعلق به یک کشور و ملت نیست و باید اداره آن در اختیار منتخبی از دولتهای اسلامی قرار بگیرد.
این کارگردان که با خبرنگار سینمایی ایسنا گفتوگو میکرد، با بیان اینکه فاجعه منا را از دو زاویه میتوان بررسی کرد، تصریح کرد: یک زاویه بیکفایتی دولت آلسعود است و دیگری اداره کردن جمعیت حاضر در منا است که هر ساله حضور این تعداد در مناسک حج، قابل پیشبینی و برنامهریزی است و البته مدیریت این تعداد جمعیت که هر ساله در حج و بخصوص حج اکبر در سالهای مختلف از یک میلیون تا 5 میلیون حاضر میشوند، پدیده سختی است.
وی افزود: این مدیریت علاوه بر ازدحام جمعیت که شرایط را سخت میکند، از این جهت سختتر است که مردمی از اقوام و فرهنگهای مختلف از ایرانی، ترک، آفریقایی گرفته تا اروپایی و آمریکایی، هرکدام آداب اجتماعی خاصی دارند و در مناسکی شرکت میکنند که شکل واحدی دارد.
او در ادامه با اشاره به بیکفایتی حکومت آلسعود ادامه داد: کسانی که حج رفتهاند، میتوانند گواهی بدهند که دولت سعودی در تمامی سالها مجموعا بیکفایت بوده است و کلا در سالهای اخیر در امور دیگر منطقه هم خارج از بحث حج، بیکفایتی خود را نشان داده است؛ از جمله امسال در پی حمله به یمن امنیت منطقه را به خطر انداخت و نشان داده است این دولت در حوزههای مختلف از جمله دفاع، جنگ و مسایل سیاسی هم بیکفایتی دارد.
این کارگردان ادامه داد: همچنین کسانی که هرساله به حج میروند، میتوانند گواهی بدهند که مدیریت درستی حاکم نیست و همیشه تعجبآور بوده است که کسانی که سالهاست دارند مناسک حج را مدیریت میکنند چرا همچنان در برخی قوانین بدوی باقی ماندهاند؟! مثلا در چند سال اخیر "مفتیها" قوانین بسیار بد و فاجعهباری داشتند که مثلا در سرزمین "منا" زیاد نباید دستشویی ساخته شود. این در حالی بود که حجاج با فرهنگهای مختلف باید در این شرایط بدوی در مناسک حج شرکت میکردند و این شرایط بدوی هیچ تغییری نمیکرد، در حالیکه هر ساله تعداد حاجیان افزایش پیدا میکرد و این روند افزایش هیچ وقت در نظر گرفته نمیشد و افکار و قوانین هزار سال قبل همچنان پابرجا بود که البته این خشک مغزی آنان ریشه در وهابیت دارد.
عسگرپور به فاجعه سقوط جرثقیل در مسجد الحرام اشاره کرد و افزود: برخلاف سنت و نقل قولها بخصوص از پیامبر اسلام که نباید بر کعبه بنایی مشرف باشد، آنان سالهاست در حال ساخت بنا هستند و حکومت آلسعود از سالها قبل این سنت و قانون را نقض کرد و در عین حال با هیچ عقل سلیمی جور در نمیآید. وقتی مناسک در حال برگزاری است باید حداقل در این ایام خاص آن جرثقیلها جمعآوری میشد.
در ماجرای منا هم گفته میشود که شاهزاده آلسعود قصد داشته از آنجا عبور بکند و یک مسیر را مسدود میکنند بنابراین این فاجعه طبیعتا با این حجم جمعیت، طبیعی است که اتفاق بیفتد. در حالیکه با یک عقل سلیم میتوانستند جلوی آن را بگیرند.
عسگرپور در پایان سخنانش گفت: فارغ از احساسات در مقابل اتفاقی که در منا افتاد که واقعا تلخ و دردناک بود اما باید تاکید کنم این اتفاق نقطه عطفی در این منطقه خواهد بود و پس از این حادثه در منطقه یک مسائلی جابه جا خواهد شد. این حادثه فقط سقوط و زیر دست و پا ماندن زائران نیست بلکه بیکفایتی بزرگ دولت آلسعود است که منطقه را دچار مخاطره کرده است.
او همچنین خاطرنشان کرد: این اتفاقات و بخصوص خشونت و جنگ نشان داد که بیتقوایی و حرکتهای ضد اسلامی در قلب دولت سعودی وجود دارد که در ماه ذی الحجه هم نخواستند، جنگ در یمن را متوقف کنند و معتقدم این اتفاقات دست به دست هم میدهد و تاریخ نزدیک آینده به شدت تحت تأثیر این اتفاقات خواهد بود.
انتهای پیام