بدهی شرکتهای هواپیمایی مسافربر به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به ٨٧٤ میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش ایسنا، مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: این شرکت به عنوان شرکتی خدمات رسان به آحاد جامعه مسئولیت تامین و توزیع انواع فرآورده های نفتی را در سراسر کشور به عهده دارد و شرکتهای هواپیمایی مسافربر نیز یکی از مشتریان عمده آن محسوب می شوند.
اختر اسماعیلیان با بیان این که بدهی شرکتهای هواپیمایی از سال ٩٢ تا کنون، ٦٢ درصد افزایش یافته است، اظهار کرد: بدهی این شرکتها به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ٥٣٧ میلیارد نومان بود که روز به روز براین میزان بدهی، افزوده شده است.
وی درباره شرکتهای هواپیمایی بدهکار به شرکت ملی پخش گفت: ماهان با ٣٤٨ میلیارد تومان، آسمان با ٢٥٣ میلیارد تومان، ایران ایر(هواپیمایی جمهوری اسلامی) با ٢٢٠میلیارد تومان، همچنین ایران ایرتور با ٥٤ میلیارد تومان، از جمله شرکتهای مهم بدهکار به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی هستند.
اسماعیلیان تصریح کرد: ١٣٣ میلیارد تومان از بدهی شرکت هواپیمایی ماهان مربوط به شرکت سرمایه گذاری صنعت نفت (پیمانکار سوخت رسان در فرودگاه امام خمینی(ره) ) است.
مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تاکید کرد: شرکتهای هواپیمایی مسافربر به تعهدات خود نسبت به تسویه بدهیهای سنواتی و جاری عمل نکرده اند؛ این در حالی است که شرکت ملی پخش باید مطالبات دریافتی از آنها را به خزانه دولت واریز کند؛امری که محقق نشده است.
توقیف حسابهای بانکی شرکتهای هواپیمایی مسافربر
به گفته اسماعیلیان، موضوع وصول مطالبات شرکت ملی پخش از شرکتهای هواپیمایی از طریق سازمانهای مختلفی پیگیری شده و به تازگی نیز حسابهای بانکی شرکتهای هواپیمایی بدهکار از سوی وزارت اقتصاد و امور دارایی مسدود شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به این مهم (توقیف حسابهای بانکی) تنها بخش اندکی از بدهیهای سنواتی شرکتهای هواپیمایی به شرکت ملی پخش، مستهلک شده است.
مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، گفت: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مبالغ دریافتی از فروش سوخت را باید به خزانه دولت واریز کند و شرکتهای هواپیمایی نیز بنابر قراردادی که با این شرکت دارند، باید به تعهدهای پرداختی خود عمل کنند.
به گفته وی، شرکتهای هواپیمایی با مشخص شدن نرخ سوخت تحویلی (پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها) با وجود افزایش قیمت بلیتهای مسافرتی،در صدد تسویه بدهیهای خود با شرکت ملی پخش بر نیامدند و روز به روز بر میزان این بدهیها اضافه شده است.
نباید به نقطه ابزاری قطع سوخت رسید
مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تاکید کرد: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران موظف است که مبلغ سوخت تحویلی به شرکتهای هواپیمایی را دریافت و آن را به خزانه دولت واریز کند.
اسماعیلیان با بیان این که ماهیت فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکتهای هواپیمایی مسافربر خدمت رسانی به مردم است، تصریح کرد: خدمت رسانی به مردم، موضوع مهمی است که نباید به آن کم توجهی شود.
وی تاکید کرد: شرکتهای هواپیمایی نیز باید تعامل و همکاری بیشتری داشته باشند تا خدمت رسانی به مردم که مهمترین مسئولیت همه بخشهای خدماتی است با مشکل روبرو نشود.
مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان این که قطع سوخت شرکتهای بدهکار می تواند به عنوان ابزار در نظر گرفته شود، تصریح کرد: نباید به نقطه ای رسید که از این موضوع (قطع سوخت) به عنوان ابزاری برای دریافت مطالبات استفاده شود.
به گفته اسماعیلیان، در صورتی که شرکتهای هواپیمایی نسبت به تسویه مالی خود اقدام نکنند، شرکت ملی پخش نیز برخلاف میل سازمانی خود مجبور خواهد شد از تحویل سوخت به آنها خودداری کند و این تصمیم را در نخستین فرصت اجرایی کند.
انتهای پیام