رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز با اشاره به آخرین رتبهبندی QS در سال 2016-2015 گفت: بر اساس این رتبهبندی، دانشگاه صنعتی شریف در دامنه میان 480-471 و دانشگاه تهران در دامنه میان 600-551 این رتبهبندی قرار گرفتهاند.
دکتر جعفر مهراد در گفتوگو با خبرنگار علمی ایسنا افزود: در ویرایش دوازدهم این رتبهبندی انستیتو ماساچوست رتبه اول، دانشگاه هاروارد در رتبه دوم و دانشگاههای کمبریج و استنفورد رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.
وی یادآور شد: در این ارزیابی و رتبهبندی دانشگاهها، تعداد 76 هزار و 798 استاد دانشگاه و 44 هزار و 226 کارفرما شرکت کردند؛ ضمن آن که نظام رتبهبندی QS تعداد 11.1 میلیون مقاله پژوهشی را با استفاده از پایگاه استنادی اسکوپوس تحلیل کرده است.
رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز ادامه داد: از مجموع دانشگاهها، تعداد 3 هزار و 539 دانشگاه مورد بررسی و تعداد 891 دانشگاه نیز در ویرایش دوازدهم انتخاب و معرفی شدند.
وی ادامه داد: بر اساس نتایج این رتبهبندی برای اولین بار موسسه ETH زوریخ با رتبه 9 در بین 10 دانشگاه تراز اول جهان قرار گرفته است.
مهراد، با بیان این که دانشگاههای برجسته سنگاپور نیز در این رتبهبندی در میان 15 دانشگاه ممتاز جهان دیده میشوند، اظهار داشت: دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه 12 و دانشگاه فنی نانیانگ در رتبه 13 این رتبهبندی قرار دارند.
رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز، اضافه کرد: دانشگاه ملی استرالیا با کسب رتبه 19 در میان 20 دانشگاه برتر جهان جای گرفته است و دانشگاه شینگهوا چین نیز با رتبه 25 ، سومین دانشگاه ممتاز آسیا است.
10 دانشگاه برتر جهان در این رتبهبندی
رتبه جهانی | نام دانشگاه |
اول | دانشگاه MIT |
دوم | هاروارد |
سوم | کمبریج |
چهارم | استنفورد |
پنجم | کالتک |
ششم | اکسفورد |
هفتم | University College London |
هشتم | امپریال کالج لندن |
نهم | ETH زوریخ |
دهم | شیکاگو |
به گفته بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام رتبههای 11 تا 20 این رتبهبندی به ترتیب به دانشگاههای پرینستون، ملی سنگاپور، فنی نانیانگ، EPFL یا موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان، دانشگاه ییل، جان هاپکینز، کرنل، پنسیلوانیا، ملی استرالیا و کینگز کالج لندن اختصاص یافت.
وی با تاکید بر این که این رتبهبندی شامل دانشگاههای 82 کشور است، خاطرنشان کرد: سه چهارم کشورهای جهان در میان 200 دانشگاه برتر جهان قرار دارند.
مهراد همچنین درباره سهم کشورهای مختلف از تعداد دانشگاههای ممتاز جهان یادآور شد: آمریکا با 49 دانشگاه، انگلستان با 30 دانشگاه، هلند با 12 دانشگاه، آلمان با 11 دانشگاه، کانادا، استرالیا و ژاپن هر کدام با 8 دانشگاه، چین با 7 دانشگاه، فرانسه، سوئد و هنگ کنگ هرکدام با 5 دانشگاه در میان 100 دانشگاه برتر دنیا، نسبت به سایر کشورها پیشرو هستند.
10 دانشگاه برتر آسیا در QS
چهره ماندگار علمی کشور به وضعیت دانشگاههای آسیا در این رتبه بندی اشاره کرد و گفت:از قاره آسیا 10 دانشگاه برتر در این نظام رتبهبندی قرار گرفتند.
فهرست 10 دانشگاه برتر قاره آسیا در بین دانشگاههای ممتاز جهان:
دانشگاه ملی سنگاپور - رتبه جهانی 12
دانشگاه فنی نانیانگ - رتبه جهانی 13
دانشگاه شینگهوا - رتبه جهانی 25
دانشگاه علوم و فناوری هنگ کنگ - رتبه جهانی 28
دانشگاه هنگ کنگ - رتبه جهانی 30
دانشگاه ملی سئول - رتبه جهانی 36
دانشگاه کیوتو - رتبه جهانی 38
دانشگاه توکیو - رتبه جهانی 39
دانشگاه پکن - رتبه جهانی 41
دانشگاه علوم و فناوری پیشرفته کره جنوبی - رتبه جهانی 43
مهراد در گفتوگو با ایسنا همچنین اضافه کرد: نخستین دانشگاه تایوان با امتیاز 75.4 رتبه 70 جهان را در اختیار دارد.
وضعیت کشورهای اسلامی در رتبهبندی QS
رییس بخش علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز اظهار داشت: در میان کشورهای اسلامی و در قاره آسیا دانشگاه مالایا با امتیاز 62.1 رتبه اول و در سطح جهان رتبه 146 را به دست آورده است.
وی با بیان این که در این رتبهبندی مالزی دارای شش دانشگاه در میان 891 دانشگاه ممتاز جهان است، افزود: انستیتو علوم بنگالور به عنوان اولین موسسه آموزش عالی هندوستان با امتیاز 62 حائز رتبه 147 جهان شد.
مهراد ، در ادامه، دانشگاه عبری «اورشلیم» رژیم اشغالگر قدس را با کسب 61.8 امتیاز، حائز رتبه 148 جهان اعلام و خاطرنشان کرد: اولین دانشگاه عربستان با نام دانشگاه نفت و معدن ملک فهد موفق به کسب امتیاز 53.5 و رتبه 199 جهان و دومین دانشگاه این کشور، دانشگاه ملک سعود با امتیاز 48.7 حائز رتبه 237 جهان شدند.
به گفته این محقق، کشور عربستان در ویرایش دوازدهم دارای 7 دانشگاه در میان 891 دانشگاه برتر است.
این چهره ماندگار علمی کشور اضافه کرد: در لبنان نیز دانشگاه آمریکایی بیروت با کسب امتیار 45.4 و رتبه 268 دانشگاههای ممتاز جهان را از آن خود کرده است.
وی با بیان این که کشور قزاقستان دارای 8 دانشگاه ممتاز در میان 891 دانشگاه برتر جهان است، ادامه داد: دانشگاه ملی الفارابی قزاقستان با امتیاز 44.8، رتبه 275 جهان را کسب کرد و در این رتبهبندی جز دانشگاههای ممتاز جهان قرار گرفت.
مهراد، با تأکید بر این که دانشگاه اندونزی با کسب امتیاز 37.7 در رتبه 358 جهان قرار گرفت، گفت: اولین دانشگاه ترکیه در ویرایش دوازدهم رتبهبندی QS ، دانشگاه بیلکنت است که امتیاز آن 35.5 و رتبه آن 394 است.
رییس بخش علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز با بیان این که کشور ترکیه دارای 11 دانشگاه برتر در میان 891 دانشگاه برتر ممتاز جهان است، خاطرنشان کرد: علاوه بر آن رتبههای فیلیپین و شارجه نیز به ترتیب در دامنه میان 410-401 قرار گرفتهاند.
وی رتبه دانشگاه امارات متحده عربی را نیز در دامنه میان 430-421 ذکر کرد و یادآور شد: این کشور در این رتبهبندی دارای پنج دانشگاه ممتاز در میان 891 دانشگاه برتر جهان است.
دو دانشگاه ایران در میان 600 دانشگاه برتر جهان
مهراد با اشاره به وضعیت دانشگاههای ایران در این نظام رتبهبندی، اظهار داشت: اولین دانشگاه ایران در نظام رتبهبندی QS دانشگاه صنعتی شریف است که رتبه آن در دامنه میان 480-471 قرار دارد.
وی رتبه دانشگاه تهران را در دامنه میان 600-551 ذکر کرد.
مهراد اظهار داشت: دانشگاه قطر نیز در میان دانشگاههای ممتاز جهان قرار گرفته که رتبه آن در دامنه میان 490-481 قرار گرفته است ضمن آن که دانشگاه ملی علوم و فناوری اسلام آباد و دانشگاه سلطان قابوس در دامنه میان 550-501 قرار دارد.
بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اضافه کرد: همچنین از کشورهای اردن و جمهوری آذربایجان هر کدام دو دانشگاه و از کشورهای کویت و عراق نیز هر کدام یک دانشگاه در این نظام رتبهبندی حضور دارند.
انتهای پیام