رئیس جمهوری سوریه با بیان اینکه ائتلاف ضد داعش یک ائتلاف شکست خوردهای است که هیچ گونه تاثیر واقعی نداشته است، تاکید کرد: مشکل پناهجویان سوری در اروپا تنها از طریق مبارزه با تروریسم حل خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در گفتوگو با رسانههای روسی که متن کامل آن روز سه شنبه توسط شبکه روسیا الیوم منتشر شد، اعلام کرد: اگر شما نگران بحران پناهجویان هستید باید دست از حمایت تروریسم بردارید. این نظر ما در این مساله است که ریشه بحران کل آوارگان است.
بشار اسد افزود: اگر از هر سوری سوال کنید که اکنون چه میخواهد پاسخ خواهد داد که امنیت برای خود و خانوادهاش، لذا باید به عنوان گروههای سیاسی چه در داخل دولت و چه خارج از آن در قبال آنچه که ملت سوریه میخواهد منسجم و یکپارچه شویم.
بشار اسد از تمامی گروههای سوری خواست در قبال مبارزه با تروریسم با اتحاد و مذاکرات به اهداف سیاسی برسند.
وی افزود: باید به مذاکره تا زمان دستیابی به توافق ادامه دهیم.
بشار اسد افزود: اما اگر به دنبال پیشرفت داخلی هستیم تا زمانی که کشتار و خونریزی و احساس بیامنیتی کامل وجود داشته باشد این امر محقق نخواهد شد و ما میتوانیم به توافق برسیم اما تنها زمانی که تروریسم را در سوریه شکست دهیم.
اسد در ادامه تاکید کرد که برخورد غرب با آوارگان از طریق تبلیغات رسانهای که به راه انداخته طوری است که کشورهای غربی با یک چشم بر آوارگان گریه میکنند اما چشم دیگر تفنگشان را به سمت آنها نشانه میرود.
بشار اسد در خصوص روند سیاسی در سوریه و حل بحران این کشور گفت: ما از آغاز بحران مذاکراتی را برای حل آن برگزار کردیم. اما تنها مذاکراتی که دستاوردی را برای ما محقق کرد مسکو 2 بود نه ژنو یا مسکو 1. ما نمیتوانیم طی ساعات یا روزهای اندکی به راهکار بحران دست یابیم. ما منتظر برگزاری مسکو 3 هستیم و باید مذاکرات را میان تمامی احزاب و گروههای سیاسی سوریه همزمان با مبارزه با تروریسم ادامه دهیم.
وی افزود: ما باید به توافق دست یابیم اما تا زمانی که تروریسم را در سوریه شکست ندادهایم نمیتوانیم هیچ چیزی را اجرایی کنیم. ما باید تروریسم و نه فقط داعش را شکست دهیم. من از تروریسم صحبت میکنم چرا که گروههای تروریستی زیادی در سوریه وجود دارند و شورای امنیت تنها داعش و النصره را گروه تروریستی اعلام کرده است. اما در خصوص روند سیاسی و تقسیم قدرت باید بگویم که ما در اساس قدرت را با بخشی از مخالفان چند سال پیش تقسیم کردیم و آنها به دولت پیوستند. به رغم اینکه تقسیم قدرت به عامل اساسی انتخابات و به ویژه انتخابات پارلمانی بستگی دارد اما به دلیل بحران کنونی گفتیم که باید در حال حاضر قدرت را تقسیم کنیم تا بتوانیم گامی به جلو برداریم. هرچند که نمیدانیم این اقدام چه میزان کارآمدی ممکن است داشته باشد.
رئیس جمهوری سوریه تاکید کرد: ما در حال حاضر در وضعیت جنگ با تروریسمی هستیم که از سوی گروههای خارجی حمایت میشود این نشان میدهد که ما با یک جنگ تمام عیار مواجه هستیم. به عقیده من هر حزب و شخصیت ملیگرایی که عضو مردم باشد در وضعیت جنگ علیه دشمن متحد میشود چه این دشمن تروریسم داخلی باشد چه تروریسم خارجی. ما به عنوان گروههای سیاسی چه در داخل دولت و چه خارج از آن باید برای تحقق اهداف مردم سوریه متحد شویم. این یعنی باید ابتدا علیه تروریسم متحد باشیم. در نتیجه همگان باید برای مبارزه با تروریسم اتحاد خود را حفظ کنند این مسالهای است که به دولت سوریه برای جنگ با تروریسم کمک میکند. ما اقداماتی در این راستا اتخاذ کردهایم. من از این فرصت استفاده کرده و از تمامی گروها در سوریه میخواهم تا به مبارزه با تروریسم بپردازند چرا که راه رسیدن به اهداف سیاسی از طریق مذاکرات و فعالیت مشترک به دست میآید.
اسد درباره اهمیت برگزاری مسکو 3 گفت: برگزاری نشست مسکو 3 به این دلیل اهمیت دارد که مقدمهای برای برگزاری ژنو 3 است. چرا که طرفهای بینالمللی در ژنو بیطرف نبودند. تنها روسیه دولتی بیطرف بود. اختلافات اساسی نیز در خصوص بند هیات انتقالی در ژنو وجود دارد ما میخواهیم در مذاکرات مسکو 3 این موانع از سر راه سوریها برداشته شود و زمانی که توانستیم ژنو 3 را برگزار کنیم در آن صورت میتوانیم به توافق برسیم. به عقیده من اگر مسکو 3 نتیجه ندهد برگزاری ژنو 3 مشکل است. برای همین ما برگزاری این مذاکرات را تایید میکنیم.
اسد در خصوص همکاری کشورهای خارجی برای حل و فصل بحران سوریه گفت: در حال حاضر طرحی از سوی ایران برای حل بحران وجود ندارد اما افکاری برای ایجاد طرحی از سوی ایران که به طور اساسی بر موضوع حاکمیت سوریه تصمیم مردم این کشور و موضوع مبارزه با تروریسم مبتنی است وجود دارد. روابط میان ما و ایران روابطی قدیمی است. ما اعتماد زیادی به هم داریم و معتقدیم که نقش ایران نقش مهمی است. ایران در کنار سوریه و مردم این کشور ایستاده است. ایران از نظر سیاسی، اقتصادی و نظامی از دولت سوریه حمایت به عمل آورده است. البته منظور از حمایت نظامی این نیست که برخی رسانههای غربی منتشر میکنند. آنها میگویند که ایران ارتش یا نیرو به سوریه میفرستد اما این اظهارات درست نیست. ایران برای ما تجهیزات نظامی میفرستد و کارشناسان نظامی میان سوریه و ایران رد و بدل میشوند. کاملا طبیعی است که این همکاری با شرایط جنگ میان دو کشور افزایش یابد. حمایت ایران در اصل برای کمک به سوریه جهت مبارزه با تروریسم صورت گرفته است.
اسد در خصوص روابط با مصر تاکید کرد: روابط میان سوریه و مصر طی سالهای گذشته تاکنون قطع نشده است. در زمانی که محمد مرسی برکنار شد نهادهای مصری تاکید داشتند که همچنان قاهره روابطی را با سوریه داشته باشد. چرا که مردم مصر از رخدادهای سوریه آگاهی کامل داشتند و جنگی که ما وارد آن شدهایم علیه یک دشمن واحد است. در حال حاضر تروریسم در لیبی، مصر، یمن، سوریه، عراق و برخی کشورهای دیگر از جمله افغانستان، پاکستان و دیگر کشورها گسترش یافته است. من میتوانم بگویم که ما و مصر دیدگاه مشترکی را در این باره داریم اما روابط کنونی ما در سطح امنیتی است. روابط سیاسی میان ما وجود ندارد و به عنوان مثال هیچ گونه روابطی میان وزارت خارجه سوریه و وزارت خارجه مصر وجود ندارد. روابط ما تنها روابط امنیتی است. ما در حال حاضر با خرسندی به بهبود روابط میان روسیه و مصر نگاه میکنیم. در عین حال روابط میان مسکو و دمشق نیز روابطی بسیار قوی و تاریخی است. در نتیجه کاملا طبیعی است که مسکو از هرگونه تحول در روابط میان سوریه و مصر خرسند باشد.
اسد در زمینه ایجاد منطقه امن در مرز با ترکیه گفت: اینکه ما بگوییم مرز با ترکیه باید خالی از تروریسم باشد اما در بقیه مناطق تروریستها حضور داشته باشند قابل قبول نیست. باید با تروریسم در هر مکانی مبارزه کرد. ما از مدتها پیش خواهان ائتلاف بینالمللی برای مبارزه با تروریسم بودیم. ما میدانیم که همکاری غرب با جبهه النصره کاملا حقیقت دارد و میدانیم که این ترکیه است که از النصره و داعش و دیگر تروریستها حمایت مالی و تسلیحاتی به عمل میآورد. این را هم میدانیم که ترکیه روابط مستحکمی با غرب دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و احمد داوود اوغلو، نخست وزیر این کشور امکان ندارد هیچ گامی بدون هماهنگی با آمریکا و دیگر کشورهای غربی به جلو بردارند. حضور النصره و داعش در منطقه با حمایت غرب صورت گرفته است چرا که کشورهای غربی همواره معتقدند تروریسم برگهای است که میتوانند آن را در جیب خود بگذارند و هر زمان که خواستند آن را از جیب خود درآورند. در حال حاضر تنها میخواهند از النصره علیه داعش استفاده کنند چرا که داعش از کنترل آنها خارج شده است. اما این مساله به معنای این نیست که آنها خواهان از بین بردن داعش هستند. اگر میخواستند داعش را از بین ببرند میتوانستند این کار را بکنند. به عقیده ما داعش، النصره و تمامی گروههایی که غیرنظامیان را میکشند گروههای تندرو هستند. اما سوال اساسی و مهم در اینجا این است که ما باید با چه کسانی مذاکره کنیم. از آغاز بحران گفتیم که مذاکره تنها با کسانی ممکن است که بتوانند با تروریسم مبارزه کرده و برای ثبات تلاش کنند. به طور اساسی گروههای سیاسی هستند که باید با آنها مذاکره کرد اما ما با گروههای مسلحی نیز مذاکره کرده و با آنها به توافقاتی رسیدهایم. برخی از این افراد مسلح به ارتش سوریه پیوستهاند و امروز در کنار ارتش میجنگند. ما با همگان مذاکره میکنیم به جز گروههایی مثل داعش و النصره چرا که این گروهها تنها به تروریسم تکیه کردهاند. اینها تنها به تروریسم ایمان دارند و در نتیجه مذاکره با این گروهها به هیچ نتیجهای نمیرسد. پس ما باید تنها با این گروهها مقابله کنیم.
رئیس جمهوری سوریه درباره آمادگی برای همکاری با برخی کشورها علیه تروریسم گفت: مطمئنا ما آمادهایم تا با کشورهای دوست و در راس آن روسیه و ایران همکاری کنیم. ما با عراق نیز همکاری میکنیم چرا که عراق هم با تروریسم مقابله میکند. در مورد کشورهای دیگر نیز به شرطی حاضریم همکاری کنیم که اراده لازم را برای مبارزه با تروریسم وجود داشته باشد. البته نه مثل ائتلاف ضد داعشی که هیچ اقدام مناسبی برای ممانعت از پیشروی تروریستها انجام نداده است. از زمانی که این ائتلاف آغاز به کار کرد داعش همچنان به پیشروی خود ادامه داد. در واقع این ائتلاف یک ائتلاف شکست خوردهای است که هیچ گونه تاثیر واقعی ندارد. کشورهایی مثل ترکیه، قطر، عربستان و برخی کشورهای غربی مثل فرانسه یا آمریکا که خود حامی تروریسم هستند نمیتوانند به مبارزه با تروریستها بپردازند آنها نمیتوانند در آن واحد هم با تروریسم و هم علیه تروریسم باشند. اما اگر این کشورها بخواهند سیاستهای خود را تغییر بدهند و بفهمند که تروریسم عقربی است که اگر آن را در جیبشان بگذارند به آنها نیش خواهد زد در این صورت است که میتوانیم با آنها همکاری کنیم. به شرطی که ائتلاف آنها یک ائتلاف واقعی باشد.
وی در خصوص ارتش سوریه تاکید کرد: جنگ ارتش سوریه با تروریسم جنگی ویرانگرانه است. این جنگ جنگی است که هر جامعه یا ارتشی را تضعیف میکند. جنگ باید جامعه را علیه دشمن متحد کند ارتش نیز نماد و رمز مهم این جامعه برای جنگ علیه تروریسم است. جنگ میتواند موجب بالا بردن مهارت نیروهای مسلح از نظر نظامی شود. در نتیجه جنگ هم ممکن است نتایج مثبت و هم نتایج منفی برای این نیروها داشته باشد. نمیتوانیم بگوییم که ارتش ضعیف یا قوی میشود اما باعث میشود که مردم از ارتش حمایت کامل را به عمل آورند.
اسد گفت: تروریستهای داعش تلاش میکنند تا خود را به شکل یک دولت جلوه دهند تا بتوانند نیروهای بیشتری را از سراسر جهان به خود جذب کنند. اما هیچ دولتی نمیتواند یک باره وارد یک جامعه شود. گروههای تروریستی زیادی وجود دارند اما هیچ کدام از آنها بیانگر یک جامعه نیستند. ما باید سوال کنیم که پس این گروهها چه کسانی هستند ما باید در جواب این سوال واقع بینانه بگوییم که این گروهها مرحله سوم از گروههای ایدئولوژیکی هستند که غرب آنها را برای اهداف سیاسی خود گسترش داده است. مرحله اول در آغاز قرن گذشته اخوان المسلمین بودند. مرحله دوم القاعده در افغانستان و مرحله سوم داعش، النصره و این گروهها هستند.
رئیس جمهوری سوریه در زمینه کردهای این کشور نیز گفت: نمیتوانم بگویم که ما سیاست مشخصی را در قبال کردها داریم. امکان ندارد هیچ دولتی میان شهروندان خود تبعیض قائل شود. اگر ما میان شهروندان سوری تبعیض قائل میشدیم الآن دچار دو دستگی شده بودیم. کردها بخشی از جامعه سوریه هستند. قومیتها و طوائف مختلف سوریه در کنار یکدیگر زندگی میکنند. با این حال کردها نیز هر کدام عضو یک حزب مختلف هستند. من میخواهم بگویم که کردها در این مرحله همپیمان نیستند. هرچند که برخی تلاش میکنند که آنها را اینگونه نشان دهند. آنها عضو جامعه ما هستند اما برخی احزاب کرد نیز خواستههای متفاوتی دارند. در آغاز بحران برای برآوردن این خواستهها اقدام کردیم. برخی از این خواستهها هیچ ارتباطی با دولت ندارد و دولت نیز نمیتواند آن را برآورده کند. این خواستهها مربوط به قانون اساسی و تمامی مردم است که باید با آن توافق شود. هرگونه اقدامی در این باره باید در چارچوب ملی صورت بگیرد ما با کردها هستیم و برای مبارزه با تروریستها با هم ائتلاف کردهایم. تا زمانی که خواستههای کردها در چارچوب وحدت سوریه و مبارزه با تروریسم باشد ما میتوانیم آنها را برآورده سازیم.
اسد افزود: آنچه که کردها در خصوص حکومت خودگردان در شمال سوریه مطرح کردهاند به قانون اساسی سوریه مرتبط است. نه رئیس جمهور و نه دولت هیچ کدام مالک قانون اساسی نیستند بلکه مردم سوریه مالک قانون اساسی هستند. در نتیجه اصلاح و تغییر قانون اساسی نیاز به مذاکرات ملی دارد. ما تا زمانی که این خواستهها لطمهای به وحدت سوریه و آزادی شهروندان نزند اعتراضی به آن نخواهیم کرد. این خواستهها باید در چارچوب مذاکرات ملی و گفتوگو با گروههای سوری و توافق مردم صورت بگیرد.
اسد در خصوص هماهنگی مستقیم یا غیرمستقیم میان دولت سوریه و ائتلاف ضد داعش گفت: ما در عین حال که با یک دشمن میجنگیم اما هماهنگی میان ما وجود ندارد و هیچ گونه برخوردی نیز میان ائتلاف و ارتش سوریه رخ نداده است هرچند که این مساله عجیب است اما حقیقت دارد. هیچ گونه هماهنگی و ارتباطی میان دولت سوریه و آمریکا و یا میان ارتش سوریه و ارتش آمریکا وجود ندارد. آنها نمیخواهند اعتراف کنند که ما تنها قدرتی هستیم که با داعش میجنگیم. آنها اگر بخواهند با ارتش سوریه همکاری کنند این مساله به معنای این است که به کارآمد بودن ما در مبارزه با داعش اعتراف کردهاند. متاسفانه این بخشی از لجبازی آمریکا است.
رئیس جمهوری سوریه در خصوص دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به تشکیل ائتلاف منطقهای مبارزه با تروریسم گفت: این ائتلاف باید از کشورهایی تشکیل شود که به مبارزه با تروریسم ایمان داشته باشند. در زمان کنونی نمیتوان با کسی ائتلاف کرد که خود حامی تروریسم است. این مساله در مورد عربستان، ترکیه و اردن صدق میکند که تظاهر میکنند بخشی از ائتلاف ضد تروریسم در شمال سوریه هستند. این در حالی است که از تروریستها در مناطق مختلف حمایت به عمل میآورند. اگر این کشورها تصمیم بگیرند که موضع خود را تغییر دهند و به مبارزه با تروریسم بپردازد ما با آنها همکاری خواهیم کرد.
اسد درباره درخواست برخی طرفها برای برکناری وی گفت: رسانههای غربی از همان آغاز میگفتند که دلیل مشکلات سوریه وجود رئیس جمهور است اما چرا؟ آنها میخواهند که یک شخص را دلیل تمامی مشکلات بدانند. اگر مشکل یک فرد است پس این فرد نمیتواند مهمتر از تمامی وطن باشد پس باید این فرد کنار برود و همه چیز بماند. غرب این روش ساده را قبول دارد اما در حال حاضر باید دید که در رسانههای غربی از زمان آغاز کودتا در اوکراین چه اتفاقی افتاد. پوتین که دوست غرب بود یکباره به دشمن آنها تبدیل شد. به عقیده آنها پوتین به یک دیکتاتور تبدیل شده که از طریق روندی غیردموکرات روی کار آمده است. این در حالی است که پوتین از طریق انتخابات شفاف روی کار آمده است. غرب فکر میکند که اگر رئیس جمهور برود اوضاع خوب خواهد شد. اما این مساله از نظر عملی به چه معناست. این یعنی غرب معتقد است تا زمانی که تو به عنوان رئیس جمهور حضور داری همچنان به حمایت از تروریسم ادامه خواهد داد. غربیها شرکا و کشورهای مستقل را قبول ندارند. مشکل آنها با روسیه چیست؟ مشکل آنها با سوریه و ایران چیست؟ این کشورها کشورهایی مستقل هستند. آنها میخواهند این فرد برود و فرد دیگری به خاطر منفعت آنها و نه منفعت کشور ما روی کار بیاید. اما باید این را بدانند که رئیس جمهور از طریق مردم و انتخابات روی کار آمده است و در نتیجه باید از طریق مردم پست خود را ترک کند. رئیس جمهور با تصمیم آمریکا یا شورای امنیت و یا از طریق کنفرانس یا بیانیه ژنو کنار نمیرود اگر مردم بخواهند او همچنان باقی خواهد ماند و اگر مردم بخواهند فورا کنار خواهد رفت.
اسد در خصوص لحظه سرنوشت سازی که سوریه در آن فهمید هیچ گریزی از جنگ ندارد، تصریح کرد: احتمالا شما تعجب خواهید کرد که بگویم لحظه سرنوشت سازی که در خصوص سوریه اتفاق افتاد چیزی است که شاید به ذهن خیلی از مردم خطور نکند و آن جنگ آمریکا در عراق در سال 2003 بود. ما با این جنگ کاملا مخالف بودیم چرا که میدانستیم با وقوع این جنگ اوضاع به سمت تقسیم جوامع و ایجاد تنش خواهد رفت. ما کشوری مجاور عراق بودیم و معتقد بودیم که جنگ، عراق را به یک کشور طائفهای و تقسیم شده تبدیل خواهد کرد. در غرب سوریه نیز کشور طائفهای دیگری به اسم لبنان وجود داشت و ما در مرکز بودیم. در نتیجه میدانستیم که همه چیز بر اوضاع سوریه تاثیر خواهد گذاشت. در نتیجه آنچه که در آغاز بحران سوریه رخ داد نتیجه طبیعی این جنگ و اوضاع طائفهای در عراق بود که بخشی از آن به سوریه منتقل شد. اما مساله سرنوشت ساز دوم زمانی بود که غرب به شکل رسمی در افغانستان دست به اقداماتی تروریستی زد. در سال 2006 داعش در عراق با نظارت آمریکا ظهور یافت اما واشنگتن هیچ اقدامی برای مبارزه با آن اتخاذ نکرد. چنین اوضاعی شرایط را برای وقوع چنین رخدادهایی با حمایت کشورهایی از جمله قطر، عربستان و ترکیه فراهم ساخت. چرا که اردوغان فردی بود که با افکار خود جزو اخوان المسلمین به شمار میآمد و در نتیجه فکر میکرد که تغییر اوضاع در سوریه، مصر و عراق میتواند سلطنت جدیدی را برای او فراهم کند.
انتهای پیام