افزایش سن ازدواج در سایه ...

استان قزوین همانند برخی دیگر از استان‌های کشور با معضل افزایش سن ازدواج روبه‌رو است؛ معضلی که شاید کم کاری مسئولان فرهنگی باعث ایجاد آن شده و آمار زیاد طلاق و ترس از آن، افزایش سن ازدواج و فرار از ازدواج را به همراه داشته است.

استان قزوین همانند برخی دیگر از استان‌های کشور با معضل افزایش سن ازدواج روبه‌رو است؛ معضلی که شاید کم کاری مسئولان فرهنگی باعث ایجاد آن شده و آمار زیاد طلاق و ترس از آن، افزایش سن ازدواج و فرار از ازدواج را به همراه داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه‌ی قزوین، زندگی زناشویی و خلقت انسان بر مبنای زوجین (زن و شوهر)، از نشانه‌های خداوند در آفرینش بشمار می‌رود و نشان‌دهنده‌ی مقدس بودن ازدواج است، اهمیت ازدواج در کشور ما به قدری است که اول ذیحجه، سالروز ازدواج فرخنده حضرت فاطمه(س) و حضرت علی(ع) به عنوان روز ازدواج نامگذاری شده است.

این سنت الهی که همیشه مورد تأکید اسلام است، این روزها با نامهربانی مواجه شده است و افراد کمتری سراغ آن می‌روند، بیشتر جوانان یا سراغ ازدواج نمی‌روند یا ازدواج را به سال‌های آینده موکول می‌کنند، افزایش سن ازدواج امروزه یکی از مشکلاتی است که با آن روبه‌رو هستیم.

«محمد صدرا آراسته» مدیرکل ثبت احوال استان قزوین، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا می‌گوید: در 5 ماهه نخست سال تعداد 4434 مورد ازدواج به ثبت رسیده است که نسبت به مدت مشابه پارسال که تعداد 4417 مورد ازدواج به ثبت رسیده بود، به میزان 0.4 درصد افزایش داشته است.

وی تصریح می‌کند: تعداد ازدواج طی 5 سال گذشته در استان قزوین با کاهش روبه‌رو بوده است؛ به طوری‌که در سال 88 تعداد ازدواج 13 هزار و 895 مورد بوده است که این میزان با کاهش قابل توجهی در سال 93 روبه‌رو شد و در این سال به 11 هزار و 527 مورد رسید.

آراسته خاطرنشان می‌کند: علاوه‌بر کاهش میزان ازدواج در استان شاهد افزایش سن ازدواج بوده‌ایم به طوری‌که میانگین سن ازدواج در سال 83 در قزوین برای مردان 26 و برای زنان 22 سال بوده و هم‌اکنون این سن برای مردان 28 و برای زنان به 23 سال رسیده است.

«الهام الهی‌نیا»، روانشناس نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا تصریح می‌کند: برای ازدواج نمی‌توان سن خاصی در نظر گرفت، جوانان هر وقت از نظر روحی و روانی نیاز به ازدواج داشته باشند می‌توانند ازدواج کنند اما از لحاظ فیزیولوژی و جسمی زیر 35 سال مناسب است.

وی با اشاره به افزایش سن ازدواج تصریح می‌کند: بیشترین علت افزایش سن ازدواج نبود الگوی مشخص برای جوانان است، امروزه جوانان صرفاً الگوهای کهنه و قدیمی خانوادهای خود و اطراف را می‌بینند که اغلب ازدواج موفقی نبوده و به ایده‌آل‌ها نرسیده‌اند.

الهی‌نیا خاطرنشان می‌کند: زندگی سنتی و عاری از آرمان‌ و اهداف پدر و مادر و اطرافیان سبب ایجاد ترس از ازدواج در جوان‌ها می‌شود و برخی بر اساس الگوی غلط ازدواج می‌کنند که این ازدواج‌ها یا از روی عشق و علاقه است که سریع اتفاق می‌افتد و ممکن است به طلاق منجر شود و نوع دیگر نیز ازدواج سنتی و براساس فشار خانواده‌ها انجام می‌شود که ناموفق است.

«مهران قاسمی» معاون امور فرهنگی و جوانان اداره‌کل ورزش و جوانان استان قزوین نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا مهم‌ترین مشکل ازدواج جوانان را مسائل اقتصادی و اشتغال می‌داند و می‌گوید: خواسته‌های جوانان به گونه‌ای است که برای شروع زندگی باید به سطح ایده‌آل اقتصادی و درآمدهای آنچنانی برسند. این امر شاید درست نباشد و سبب افزایش سن ازدواج شود.

وی ادامه می‌دهد: افزایش میزان تحصیلات، تنوع‌طلبی، تغییر ذائقه‌ی فرهنگی جامعه ناشی از اشاعه فرهنگ غربی از سوی رسانه‌های بیگانه، عدم آگاهی جوانان نسبت به مسائل زندگی از جمله دلایلی است که باعث افزایش سن ازدواج شده است و باید برنامه‌ریزی صحیح در این زمینه انجام بگیرد.

به گزارش ایسنا، افزایش سن ازدواج در کشور در حالی رخ داده است که اغلب جوانان علاقه به ازدواج دارند اما شرایط اقتصادی، نداشتن شغل مناسب، نبود الگوهای مثبت در زندگی‌ و دیگر مسائل زمینه عدم ازدواج آن‌ها را فراهم کرده است، در این گزارش به سراغ جوانانی رفتیم که به ظاهر دارای شرایط ازدواج هستند و برغم بالا بودن سن ازدواج، از ورود به مرحله جدید زندگی خودداری می‌کنند.

یک خانم 31 ساله که با تحصیلات عالی هم‌اکنون در دانشگاه‌های استان به‌صورت حق‌التدریسی مشغول به فعالیت است، مهم‌ترین علت ازدواج نکردن خود را ترس از طلاق می‌داند و تصریح می‌کند: این روزها در جامعه شاهد افزایش طلاق هستیم که بیشتر آن نتیجه ازدواج در سن پائین و نداشتن آگاهی است به طوری‌که با نگاه به اقوام، همسایه و اطرافیان، افرادی را می‌بینم که طلاق گرفته و یا در حال طلاق هستند، این در حالی است که بیشتر آن‌ها زیر 25 سال سن دارند.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان می‌کند: اغلب پسرهایی که شرایط ازدواج با افرادی در سن ما را دارند، با توجه به شرایط موجود و ترس از طلاق خواستار برقراری ارتباط پنهانی و به دور از چشم خانواده برای آشنایی بیشتر هستند، افرادی مانند من که در خانواده‌ی با آداب سنتی ایرانی بزرگ شده‌ایم این کار غیرممکن و دور از ذهن هست و از آن خودداری می‌کنیم. این در حالی است که در نسل جدید و جوان‌ترها برقراری این ارتباط‌ها حتی ارتباطات فراتر از مرز سنت و دین عادی شده است.

«محمد کاظمی» دارای فوق لیسانس مدیریت صنعتی که 33 سال سن دارد نیز معتقد است: یکی از مهم‌ترین مشکلات پسران دهه 60 این است که تصوری که از همسرهای ایده‌آل خود داشتیم با واقعیت جامعه‌ی امروزی متفاوت است؛ به طوری که درک دختران امروزی برای ما دشوار است و این امر متقابل است.

وی ادامه می‌دهد: دختران امروزی یا به قدری وارد احساسات و عواطف می‌شوند که در آن گم می‌شوند و زندگی کردن را فراموش می‌کنند یا به اندازه‌ای وارد اجتماع می‌شوند که همسرداری را فراموش می‌کنند.

«سمیرا محمدی» دختری 24 ساله و دانشجو نیز بیان می‌کند: با توجه به شرایط امروز جامعه، دختران تمایلی به ازدواج ندارند چون احساس می‌کنند پسران و تأهل برای آن‌ها و آینده و پیشرفتشان سد هستند. دیدگاه دختران به پسران خوب نیست و دختران به‌دنبال آرامش هستند، اما گاهی اوقات وقتی دعوای زن و شوهر در خانواده‌ای و رفتار نامناسب و خشن مردی را در اطراف خود می‌بینند، از ازدواج به طور کلی پشیمان می‌شوند.

خانم جوانی که مدرس دانشگاه است در ادامه با اشاره به دیگر علل ازدواج نکردن جوانان می‌گوید: نسل ما برغم داشتن تحصیلات عالی، شغل و منبع درآمد مناسبی ندارند. این در حالی است که با توجه به شرایط موجود جامعه برغم کم توقع بودن دختران، پسران هزینه گذراندن زندگی ساده را ندارند.

این مدرس دانشگاه تصریح می‌کند: در بسیاری از آگهی‌های استخدامی شرایط سنی زیر 30 سال بیان می‌شود و اغلب باید دارای چند سال تجربه کار باشیم. مسئولان باید زمینه‌ی اشتغال جوانان در کارهای دارای ثبات شغلی و درآمد کافی را ایجاد کنند.

وی تصریح می‌کند: شرایط سخت اقتصادی، افزایش میزان بیکاری، نداشتن شناخت جوانان از جنس مخالف و آئین زندگی، گرانی و مسائل دیگر زمینه‌ساز کاهش آمار ازدواج است که مسئولان امر باید تدابیر لازم در این زمینه اتخاذ کنند.

الهی‌نیا، روانشناس، در این زمینه تصریح می‌کند: در کشور ما تعریف خاصی از آشنایی به‌منظور ازدواج وجود ندارد و اغلب شاهد روابط تعریف نشده هستیم به طوری‌که برخی افراد درگیر روابط احساسی می‌شوند و به جای هم‌آشنایی و خودآشنایی، مسائل عشقی و عاطفی بر آن‌ها غلبه می‌کند و در این روابط شناختی انجام نمی‌شود و ازدواج خوبی حاصل نمی‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: روابط اگر در حد و مرز مشخصی باشد و صرفاً برای آشنایی با روحیات و اخلاق طرفین صورت بگیرد می‌توان به آن‌ نگاه مثبتی داشت، چون افراد دارای ویژگی‌های مختلفی هستند مثلاً فردی که هیجان بالایی دارد نمی‌تواند با فردی که زندگی عاری از هیجان دارد زندگی خوبی داشته باشد.

به گزارش ایسنا، هم‌اکنون در جامعه ما روابط پنهانی افزایش داشته است، اما نمی‌توان شیوع آن را نادیده گرفت و در آینده نه چندان دور شاهد ازدیاد این نوع زندگی‌ها خواهیم بود، مشکلات فراوان زیادی که هم‌اکنون در راه ازدواج جوانان قرار دارد نیاز به رسیدگی مسئولان دارد، اما انتظار جوانان از مسئولان چیست؟

«علی کلهر» 29 ساله، دارای لیسانس مدیریت بازرگانی، تصریح می‌کند: مسئولان در زمینه‌ی ازدواج جوانان باید دو مقوله فرهنگ زندگی و اشتغال جوانان را مورد توجه قرار دهند و باید فرهنگ‌ها و ارزش‌های درست را برای جوانان ایجاد کنند و برای افزایش آگاهی جوانان باید برنامه‌ریزی صحیح صورت بگیرد.

کاظمی نیز معتقد است: یکی از مهم‌ترین کارهایی که مسئولان در این زمینه می‌توانند انجام دهند، آموزش همسرداری به دختران و پسران است کاری که در خانواده کمرنگ شده است.

«سمیرا محمدی» هم ادامه می‌دهد: مسئولان باید برای به وجود آوردن شرایط مناسب برای ازدواج فکری کنند. آموزش قبل و بعد از ازدواج و مشاوره حتماً باید وجود داشته باشد تا دختران تمایل به ازدواج پیدا کنند.

الهی‌نیا نیز در این زمینه خاطرنشان می‌کند: مسئولان باید تشکیل خانواده را جدی بگیرند و برای ازدواج موفق در سطح کلان برنامه‌ریزی کنند و این برنامه‌ریزی حتماً باید از سن پایین باشد و بهترین کار این است که سبک صحیح زندگی را به جوانان آموزش دهیم.

«قاسمی» معاون امور فرهنگی و جوانان اداره‌کل ورزش و جوانان استان تصریح می‌کند: در استان قزوین 400 هزار جوان در سن 15 تا 29 سال داریم که حدود 200 هزار نفر آن‌ها آماده ازدواج هستند، البته افراد بالای 30 سال که ازدواج نکرده‌اند هم وجود دارند اما از رده جوانان خارج هستند.

وی می‌گوید: در گذشته و هم‌اکنون امور جوانان در کشور، سازمانی بدون ریل و سیاست است که بیشتر کارهای تبلیغاتی انجام می‌دهد تا کارهای زیربنایی. سرمایه‌ی انسانی و منابع مالی مورد استفاده در حوزه‌ی جوانان نشان می‌دهد که در حوزه جوانان باور نداریم که سرمایه‌گذاری زیربنایی است.

قاسمی تصریح می‌کند: کار امور جوانان هماهنگی است و 20 دستگاه فرهنگی در استان مسئول این امر هستند. در ستاد ساماندهی امور جوانان این‌ دستگاه‌ها باید مسائل را بررسی و جمع‌بندی کنند و پاسخ مسائل را به ما ارائه دهند تا مصوباتی را تدوین کنیم. البته مصوبات ارائه شده نیز تاکنون اجرایی نشده است.

وی اظهار می‌کند: ازدواج، اشتغال، مسکن، و نداشتن فعالیت مناسب برای گذراندن اوقات فراغت نیازهای مهم جوانان است که ما صرفاً می‌توانیم کارهای حمایتی و هدایتی انجام دهیم و کار اجرایی بر عهده ما نیست. مثلاً در زمینه مسکن ما صرفاً می‌توانیم آن‌ها را به مسئولان امر جهت دریافت تسهیلات معرفی کنیم اما در بخش اشتغال به هیچ وجه تأثیرگذار نیستیم.

معاون امور فرهنگی و جوانان اداره‌کل ورزش و جوانان استان خاطرنشان می‌کند: در زمینه‌ی اشتغال صرفا ًمی‌توانیم در سازمان‌های مردم نهاد کارآفرینی کنیم که این امر زمینه اشتغال پنج نفر در هر سازمان را فراهم می‌کند.

وی خاطرنشان می‌کند: با توجه به اهمیت آموزش در ازدواج، در هفته‌ی جاری به ‌مناسبت روز ازدواج کلاس‌های مشاوره رایگان برای جوانان و خانواده‌ها برگزار می‌شود که با توجه به تعداد زیاد جوانان در استان نمی‌توانیم همه را تحت پوشش قرار دهیم.

قاسمی تصریح می‌کند: راه‌اندازی کارگاه‌های آموزشی در سازمان مردم نهاد در سطح استان و ارائه مشاوره رایگان در تمام سازمان‌هایی که مشاوره می‌دهند، بر اساس مصوبه ساماندهی امور جوانان، از دیگر فعالیت‌های این مرکز در این هفته است.

به گزارش ایسنا، ازدواج جوانان مسأله گسترده‌ای است که 20 دستگاه فرهنگی درگیر آن هستند اما با این وجود هر سال شاهد افزایش طلاق و کاهش ازدواج هستیم، این امر شاید نشان از کم‌کاری مسئولان فعال در این زمینه است که با توجه به وضعیت موجود انتظار می‌رود که برنامه‌ریزی‌های کلان در این زمینه انجام گیرد.

گزارش از «آرزو یارکه سلخوری» خبرنگار ایسنای منطقه‌ی قزوین

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ / ۱۰:۱۷
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 94062415104
  • خبرنگار :