مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه آغازین خود در نشست ویژه شورای حکام با اشاره به قطعنامه 2231 شورای امنیت در خصوص برجام گفت که آژانس آماده است تا اقدامات لازم را انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یوکیا آمانو ،مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه آغازین خود در این نشست که صبح روز سه شنبه (امروز) در مقر آژانس در وین شروع به کار کرد گفت: من به منظور بررسی اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل و وظایف آژانس طبق آن خواستار برگزاری این نشست شورای حکام شدم.
گزارش من در خصوص نظارت و راستی آزمایی در جمهوری اسلامی ایران طبق قطعنامه 2231 شورای امنیت در چارچوب درخواست این شورا از آژانس برای انجام نظارت و راستی آزمایی فعالیتهای مرتبط هستهای ایران طبق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را مشخص میکند.
وی افزود: همانطور که میدانید برجام در 14 ژوئیه میان گروه 3+3 اتحادیه اروپا و ایران حاصل شد که با موافقت شورای حکام ما اکنون آماده انجام اقدامات لازم هستیم. ایران پس از نهایی شدن برجام پروتکل الحاقی را اجرا خواهد کرد. من از این اتفاق استقبال میکنم. پروتکل الحاقی یک ابزار راستی آزمایی قوی است و من از شش سال پیش تاکنون که روی کار آمدهام از ایران خواستهام این پروتکل را اجرا کند.
آمانو گفت: پروتکل الحاقی قرار است در ایران به اجرا درآید همانگونه که اکنون در حدود 120 کشور دیگر جهان اجرا میشود. بنابراین ما دسترسیهای بیشتری به اطلاعات و سایتهای ایران خواهیم داشت.
مدیرکل آژانس ادامه داد: شورای حکام زمانی که یک کشور اجرای پروتکل الحاقی را آغاز میکند از آن کشور خواهد خواست تا اطلاعات وسیع و جزئیتری درباره فعالیت های مرتبط با چرخه سوخت هستهای اش را به آژانس ارائه دهد.
بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک ، ایران موافقت کرده است تا تعهدات مرتبط هستهای بیشتری را انجام دهد که با عنوان اقدامات شفاف سازی شناخته میشوند. این اقدامات شامل دسترسی بیشتر بازرسان آژانس به معادن اورانیوم و ادامه نظارت بر مکان های تولید و ذخیره سانتریفیوژ است. این اقدامات فراتر از موافقتنامه پادمانهای جامع ایران و پروتکل الحاقی است و به آژانس کمک خواهد کرد به درک بهتری از برنامه هستهای ایران دست یابد.
آمانو در ادامه بیانیه خود به یک کمیسیون مشترک اشاره کرد که با حضور اتحادیه اروپا گروه 3+3 و ایران تشکیل شده و قرار است بر اجرای برجام نظارت کند و گفت: این سازوکاری است که کشورهای درگیر در این مسأله تعیین کردهاند.
شورای امنیت از آژانس و این کمیسیون مشترک خواسته است تا در مواقع لزوم همانگونه که در برجام مشخص شده با یکدیگر رایزنی و تبادل اطلاعات داشته باشند. ما در صورت تصویب شورای حکام آماده ایم تا این کار را انجام دهیم.
مدیرکل آژانس در ادامه به مسأله هزینه های مورد نیاز دیده بان هستهای سازمان ملل برای انجام وظایفش طبق قطعنامه 2231 شورای امنیت پرداخت و گفت: آژانس برای اجرای این فعالیت ها همانطور که در گزارشی به شورای حکام تشریح شده است به منابع مالی بیشتری نیاز دارد. ما بر آورد کرده ایم که اجرای برجام هزینه هایی به مبلغ 9.2 میلیون یورویی در سال نیاز دارد. حدود 3 میلیون یورو برای اجرای موقت پروتکل الحاقی اختصاص خواهد یافت. راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات مرتبط هستهای ایران طبق برجام نیز طبق این تخمین 6.2 میلیون یورو نیاز خواهد داشت که شامل هزینههای بازرسان ما هم میشود.
وی گفت: پیشنهاد من در خصوص اصلاح برنامه و بودجه 2016-2017 آژانس همانگونه که در این سند تشریح شده است به تغییرات و اصلاحات برنامه ای که در فعالیت های 2016 گنجانده نشده مرتبط است.من پیشنهاد تغییر در بودجه تعیین شده 2016 را نمی دهم که شورای حکام آن را برای تصویب به مجمع عمومی ، یا تخصیص به هر برنامه اصلی ، یا به کشورهای عضو برای همکاری تعیین شده ارائه داده است. این بدین معنی است که ما برای تامین تمام این هزینه ها مازادمان تا پایان سال 2016 به بودجه مضاعف کمکی نیاز داریم.
آمانو همچنین گفت که برای سال 2017 و بعد از آن نیز در دوران آماده سازی بودجه 2017 با کشورهای عضو در خصوص الزامات بودجه مقرری آژانس رایزنی و مشاوره خواهد کرد.
وی افزود: آژانس به منابع مالی فوری نیاز دارد تا بتواند هزینه های ادامه نظارت و راستی آزمایی طبق برنامه اقدام مشترک ( توافق اولیه ژنو) را فراهم کند. این هزینه ها در مجموع ماهانه 800 هزار یورو تعیین شده است . بودجه مضاعف کمکی که ما قبلا برای این منظور دریافت کرده ایم تا پایان ماه سپتامبر به اتمام می رسد.
ماهانه یک هزینه مضاعف 160 هزار یورویی نیز برای حدفاصل بین روز تصویب و روز اجرای برجام مورد نیاز است.
مدیرکل آژانس در ادامه این بیانیه از همکاری کشوری عضو برای ادامه کار آژانس طبق برنامه اقدام مشترک تشکر و قدردانی کرد و از آنها خواست تا به این همکاری تا پایان اجرای برنامه اقدام مشترک به علاوه فراهم کردن مقدمات و اجرای برنامه وظایف آژانس طبق برنامه جامع اقدام مشترک ادامه دهند.
آمانو همچنین گفت:من در 14 ژوئیه با علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بر سر یک نقشه راه برای شفاف سازی تمام مسائل باقیمانده در خصوص برنامه هستهای حال و گذشته ایران به توافق رسیدم.
هدف این نقشه راه تسریع و تقویت همکاری و گفتوگو میان ایران و آژانس با چشم انداز حل تمام مسائل باقیمانده تا پایان سال 2017 است . این بخشی از چارچوب همکاری ایران و آژانس است که دو طرف در نوامبر سال 2013 برسر آن به توافق رسیدند.
ترتیبات تعیین شده با ایران فنی بوده و مطابق با اقدامات پادمانی تثبیت شده آژانس هستند. آنها تحت هیچ شرایطی از استانداردهای ما فاصله نمیگیرند. تمام فعالیتها طبق این نقشه راه باید تا 15 اکتبر پایان یابد و من تا 15 دسامبر ارزیابی نهایی خود را به شورای حکام ارائه خواهم داد. همانند تمام گزارشات من، این ارزیابی نیز واقعی و عادلانه خواهد بود. در این میان من به طور مرتب اطلاعات به روز شده ای را در خصوص اجرای این نقشه راه به شورای حکام ارائه خواهم کرد. آژانس نزدیک به شش دهه تجربه دارد و برای اجرای نظارت و راستی آزمایی آنگونه که در برجام تعیین شده تخصص لازم را دارد .ترکیب موافقت نامه پادمان های آژانس و پروتکل الحاقی بانظارت و راستی آزمایی بر تعهدات مرتبط هستهای ایران طبق برجام نشان دهنده سازو کار راستی آزمایی قوی در ایران است.
وی با بیان اینکه آژانس کارشناسان فنی سطح بالا، ابزار پیشرفته و لابراتورهای تحلیلی طبق آخرین پیشرفت های روز در اختیار دارد تاکید کرد: در مجموع ما تجربه و تخصص لازم برای انجام نظارت و راستی آزمایی طبق برجام را در اختیار داریم. ترکیب موافقت نامه پادمان های آژانس و پروتکل الحاقی با راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات مرتبط هستهای ایران بنابر برجام نشان دهنده وجود یک سازوکار راستی آزمایی محکم در این کشور است.
مدیر کل آژانس گفت که اکنون یک فرصت تاریخی برای حل مسأله هستهای ایران است و من امیدوارم که بهره کامل از این فرصت برده شود.
وی افزود: همانگونه که در برنامه جامع اقدام مشترک تعیین شده است، تمام شروط این توافق یک برنامه ریزی ویژه است و پیش از این نمونه مشابهی نداشته است. از منظر راستی آزمایی اجرای برجام سراسر منفعت خالص است . من می دانم که می توانم روی حمایت کامل شورای حکام حساب کنم و من برای فراهم کردن منابع مالی مورد نیاز روی شما حساب می کنم. من از شورای حکام می خواهم تا از گزارشم یادداشت برداری کنند و به من اجازه دهند اقدامات مربوط به نظارت و راستی آزمایی تعهدات مرتبط هستهای ایران را انجام دهم و با کمیسیون مشترک همانگونه که در گزارشم آمده است تعامل داشته باشم. من همچنین از شورای حکام می خواهم تا با اصلاحیه درخواست شده در خصوص برنامه و بودجه 2016-2017 آژانس موافقت کنند.
انتهای پیام