مدتی است شهر زیرزمینی «سامن» را یک ساختمان اداری مخابرات، دقیقا در مرکز این سایت تهدید میکند، ساختمانی که نه تنها امکان هرگونه پیشرفت در کاوشها را میگیرد، بلکه همهی تاسیسات مخابراتی مانند سیمهای تلفن و فیبر نوری این شرکت از زیرِزمین، یعنی درون مجموعه دستکند «سامن» میگذرد!
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، حالا به نظر میرسد این روزها اورژانسیترین کار برای این شهر دوره اشکانی، آزادسازی عرصه و محوطه است، اقدامی که باید با ضربالعجل هم انجام شود؛ اما با توجه به صحبتهای مطرح شده در شرایط کنونی توسط مسئولان و نامهنگاریهایی که دوستداران میراث فرهنگی همدان تا کنون داشتهاند، به نظر میرسد تا دولت بخواهد تصمیمی در این زمینه بگیرد، حفاران غیرمجاز آن را تخلیه کردهاند.
علی خاکسار - سرپرست کاوشهای باستانشناسی شهر زیرزمینی سامن در پنج فصل گذشته - دربارهی اقدامات انجام شده در این سایت تاریخی به خبرنگار ایسنا میگوید: ساختمان شرکت مخابرات در منطقه سامن که از حدود 10 سال گذشته یعنی سال 84 در این منطقه ایجاد شده، تاسیسات مرکزی اصلی فیبر نوری جنوب کشور را در اختیار دارد و باید با کاری مشارکتی و همکاری مشکل آن را برطرف کرد.
وی تاکید میکند: سال 84 طرح ایجاد شرکت مخابرات در این مجموعه اجرایی شد و بخشهایی از فضای شهر زیرزمینی «سامن» تخریب و لولهگذاری برای انتقال کابل انجام شد که اکنون میتوان با تأمل نسبت به اصلاح و رفع آسیبهای وارد شده اقدام کرد.
او با تاکید بر اینکه باید با انعقاد تفاهمنامه بین شرکت مخابرات و سازمان میراث فرهنگی بخشی از آثار شهر سامن را که از زیر این شرکت مخابرات عبور کرده نجات دهیم، بیان میکند: برای این اقدام باید یک تفاهمنامه با هدف جابجایی ساختمان مخابرات و تأسیسات آن بین این دو شرکت امضا شود و تاسیسات این شرکت را جابجا کرد.
به گفته وی، با انجام این کار میتوان ورودی شهر زیرزمینی سامن را در این ساختمان قرار داد و حتی نمایشگاه و پایگاه اطلاعرسانی مجموعه را در این نقطه تعیین کرد که این اقدام نیازمند هبه کردن این ساختمان است.
این باستانشناس راهکار دیگر برای نجات شهر زیرزمینی سامن را حمایتهای استانی و کشوری برای بهتر شدن اوضاع میداند و تاکید میکند: مکاتبات انجام شده با شرکت مخابرات استان همدان توسط اداره کل میراث فرهنگی این استان تاکنون به جواب نرسیده است.
او همچنین با اشاره به بازدید نمایندگان مجلس استان همدان از این سایت تاریخی، بیان میکند: پس از بازدیدی که نمایندگان مجلس از این منطقه داشتهاند، آنها نیز به صورت مستقل برای برطرف شدن این مشکل پیگیریهایی را انجام دادهاند، اما تا جائی که میدانم آن نیز هنوز بیجواب است.
انتهای پیام