سبیل موشها به آنها در یافتن فاضلابهای تاریک کمک میکند و دانشمندان در امریکا با الهام از این واقعیت حسگرهای لمسی ارائه دادهاند که میتوان از آنها در راهبری تمامی محیطهای تاریک استفاده کرد.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، دانشمندان دانشگاه ایلینویز در باربار-شمپین و «مرکز علوم دیجیتالی پیشرفته» وابسته به آن در سنگاپور ابزارهایی ارائه دادهاند که با نظارت بر هر دوی جریان هوا و مایعات قادر به تولید تصاویری از محیطهای تاریک هستند و میتوان از آنها در کاربرهای پزشکی بهره برد.
محققان با استفاده از سیمهای ارتجاعی Nitinol و پوشاندن آنها با نیهای پلاستیکی این حسگرهای مومانند را ارائه دادهاند.
هر یک از این موهای رباتیک دارای طول 15 سانتیمتر و ضخامت سه میلیمتر هستند. با متصلکردن اندازهگیر فشار به قاعده آنها و اعمال جریان هوا با استفاده از یک سشوار موی معمولی، این سیستمها قادرند حرکات هر موی رباتیک منفرد را رهگیری کند.
دانشمندان همچنین آزمایشاتشان را در کانال باز آب و با استفاده از پمپ آب تکرار کردند تا تصاویر دو بعدی مقطعی از جریان آب تولیدشده بدست آورند.
هیچ مدرکی دال بر این که حیواناتی مانند موشها و خوک آبی چنین تصاویری را در مغزشان خلق میکنند وجود ندارد اما این موها به آنها در راهبری فضاها و موانع کمک میکنند.
محققان بر این باورند سیستم ساختهشده با الهام از سبیل این حیوانات میتواند شیوههای جدید راهبری، رهگیری یا شناسایی در تاریکی را تکمیل کند. از جمله این شیوهها میتوان به فناوریهای رادار یا سونار برای نقشهبرداری از محیط اشاره کرد و با استفاده از سیستم جدید میتوان سیگنالهای لمسی را در آنها تعبیه کرد.
دانشمندان دانشگاه ایلینویز، استفاده از این فناوری را در جراحی عروق مفید میدانند زیرا یک کاتتر مومانند نازک را میتوان در طول جراحی برای رهگیری مکان نسبی در درون قلب به کار برد و این موضوع خطر جراحت یا فیبریلاسیون دهلیزی را کاهش میدهد.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Bioinspiration and Biomimetics ارائه شد.
انتهای پیام