رشته زبان و ادبیات کُردی، تحقق یک مطالبه‌

پس از سال‌ها تلاش بی‌وقفه و پیگیری‌های متخصصان رشته‌ی تخصصی زبان و ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان راه‌اندازی شد که رئیس‌جمهور در سفر به استان کردستان نیز این مسأله را به صراحت اعلام کرد.

پس از سال‌ها تلاش بی‌وقفه و پیگیری‌های متخصصان رشته‌ی تخصصی زبان و ادبیات کُردی در دانشگاه کردستان راه‌اندازی شد که رئیس‌جمهور در سفر به استان کردستان نیز این مسأله را به صراحت اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی کردستان، کُردها به‌عنوان یکی از قومیت های ایرانی بخش قابل توجهی از جمعیت این کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

یکی از مهم‌ترین مطالبات کُردها در طول سال‌ها همواره خواندن و نوشتن با زبان مادری در مدارس و دانشگاه‌ها بوده است، این حق برای قومیت ها به صراحت در اصل 15 قانون اساسی اشاره شده است «زبان و خط رسمی مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد اما استفاده از زبان‌های قومی و محلی در مطبوعات و رسانه‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی آزاد است».

رشته زبان و ادبیات کُردی هم‌اکنون به‌عنوان یکی از رشته‌های تخصصی در بسیاری از دانشگاه‌های معروف دنیا در مقاطع مختلف تدریس می‌شود اما در ایران علیرغم این‌که جمعیت زیادی از آن را کردها تشکیل می‌دهند این رشته تاکنون در هیچ یک از دانشگاه‌های ایران تأسیس نشده است.

اگرچه متخصصان و محققان برجسته این حوزه سال‌ها این موضوع را پیگیری می‌کردند اما متأسفانه مخالفت‌ها و موانعی وجود داشت که موجب شد تاکنون این خواسته کُردها محقق نشود.

اما خوشبختانه پیگیری‌ها و تلاش این افراد در سال 94 به طور قطع به ثمر نشست و زبان و ادبیات کُردی به‌عنوان یکی از رشته‌های علوم انسانی در دفترچه کنکور سراسری گنجانده شد که این امر خوشحالی کردزبانان را در پی داشته است.

شادی مردم با راه‌اندازی این رشته و توانایی درس خواندن با زبان مادری در دانشگاه در فضاهای مجازی نیز نمایان شد و می‌توان گفت مردم به‌نحوی این موفقیت را جشن می‌گرفتند.

زبان کُردی زبانی اصیل و غنی است که با توجه به پیشینه آن و جمعیت زیاد کُردها در کشور به‌صورت پراکنده در استان‌های مختلف می‌توان گفت مطرح شدن آن به‌عنوان یکی از رشته‌های دانشگاهی امری ضروری بود.

رئیس دانشگاه کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در این رابطه اظهار کرد: متخصصان و افراد برجسته حوزه تاریخ و فرهنگ و زبان کردی سال‌ها برای ایجاد رشته زبان و ادبیات کردی در دانشگاه کردستان تلاش کردند که خوشبختانه با پیگیری‌ها و تلاش خستگی‌ناپذیر این افراد این تلاش‌ها به ثمر نشست و این رشته در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به رسمیت شناخته شد.

«فردین اخلاقیان» افزود: گرچه راه‌اندازی این رشته در دانشگاه کردستان بسیار دیر انجام شد اما خوشبختانه می‌توان گفت پس از سال‌ها انتظار یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم کردستان عملی شد.

وی خاطرنشان کرد: با تائید شورای گسترش آموزش عالی این رشته به‌صورت رسمی شناخته شده و سرفصل‌های آن توسط اساتید برجسته این حوزه تدوین شده و به‌صورت یک رشته تخصصی تعریف شد.

رئیس دانشگاه کردستان با اشاره به این‌که دانشگاه کردستان ظرفیت وجود این رشته به‌صورت علمی و آکادمیک را دارد، تصریح کرد: در این زمینه از توانایی متخصصان و اساتید برجسته بهره گرفته می‌شود و با تمام توان برای پیشبرد هر چه بهتر این رشته به‌صورت علمی و آکادمیک تلاش می‌کنیم.

وی تصریح کرد: نوپا بودن این رشته و اشباع نشدن جامعه از فارغ‌التحصیلان آن هم‌چنین کم بودن شمار متخصصان این رشته در کشور و استان می‌تواند بازار کار مناسبی برای فارغ‌التحصیلان آن فراهم کند.

اخلاقیان با اشاره به این‌که این رشته، رشته‌ای نوپا در ایران است، اظهار امیدواری کرد پس از چند سال حضور این رشته در میان رشته‌های علوم انسانی و به بلوغ رسیدن مقطع کارشناسی آن بتوانیم مقاطع دیگر را نیز در این دانشگاه راه‌اندازی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که راه‌اندازی این رشته یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم کردستان بوده است با اطمینان می‌توان گفت از این رشته استقبال زیادی می‌شود و داوطلبان زیادی دارد.

رئیس دانشگاه کردستان در رابطه با نحوه‌ی پذیرش داوطلبان در این رشته نیز اظهار کرد: پذیرش در این رشته همانند سایر رشته‌های علوم انسانی است که علاقه‌مندان می‌توانند از طریق انتخاب کد رشته محل 10525 این رشته را برگزینند و هیچ محدودیتی برای سایر هموطنان از سراسر ایران هم‌چنین اتباع خارجی علاقه‌مند نیز وجود ندارد.

وی ظرفیت پذیرش در این رشته را 40 نفر اعلام کرد و افزود: انتخاب اساتید، منابع درسی و سایر تمهیدات لازم برای پیشرفت هر چه بهتر این رشته توسط شورای 9 نفره متشکل از اساتید دانشکده ادبیات و زبان دانشگاه کردستان که اعضای هیئت علمی این رشته نیز هستند، تعیین می‌شود.

اخلاقیان با تبریک تأسیس این رشته در دانشگاه کردستان، یادآور شد: اگرچه تلاش زیادی توسط اساتید، پژوهشگران، فعالان فرهنگی و محققان این حوزه در کردستان برای راه‌اندازی این رشته انجام شد اما در نهایت می‌توان محقق شدن آن را در سایه توجه ویژه دولت تدبیر و امید به این امر دانست.

به گزارش ایسنا، راه‌اندازی رشته زبان و ادبیات کُردی مهم‌ترین مسأله‌ای بود که هر بار با حضور هر یک از مسئولان کشوری در استان کردستان مطرح می‌شد و راه‌اندازی آن سال‌ها با مشکل روبرو بود که خوشبختانه امسال برای اولین بار در کشور این رشته در دفترچه کنکور سراسری گنجانده شده و داوطلبان می‌توانند هم‌چون سایر رشته‌ها، رشته زبان و ادبیات کردی را نیز به صورت آکادمیک و از طریق مراکز آموزش عالی بخوانند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۷ مرداد ۱۳۹۴ / ۰۳:۰۱
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 94050703479
  • خبرنگار :

برچسب‌ها