یک عضو شورای شهر کرمانشاه با اشاره به تامین آب شرب مردم روستای تاق بستان از محل چاه واقع در پارک شرقی در پی خشک شدن چشمههای تاق بستان، نسبت به غیر بهداشتی بودن آن هشدار داد.
غلامرضا باقری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، اظهار کرد: مردم روستای تاق بستان با بیش از 270 خانوار جمعیت که از آب چشمه تاقبستان برای مصارف خود استفاده میکردند که بعد از خشک شدن یک شبه آب این چشمه با مشکلات بسیاری در تامین آب روبرو شدند. این امر موجب شد تا از چاه پارک شرقی برای تامین آب این روستا استفاده شود و این چاه که تنها ظرفیت تولید سه لیتر آب در ثانیه را دارد برای تامین آب مردم این روستا در نظر گرفته شد.
وی با هشدار نسبت به غیربهداشتی بودن آب این چاه، گفت: ضروری است تا هر چه سریعتر مسئولین در این زمینه اقدام کرده و چارهاندیشی کنند، از سوی دیگر این حجم برداشت آب از این چاه، پارک شرقی را در معرض خطر خشک شدن و نابودی قرار داده است و این امر تهدید جدی برای محوطه گردشگری تاقبستان به شمار میرود.
باقری بیان کرد: دو خط لوله آب شرب از 300 متری پارک تاقبستان عبور میکند که متاسفانه شرکت آب و فاضلاب تلاشی برای کشیدن یک خط از آن برای تامین آب شرب مردم روستای تاقبستان انجام نمیدهد.
وی با انتقاد شدید از عدم رسیدگی به وضعیت خشکیدن چشمه تاقبستان، اظهار کرد: متاسفانه با گذشت دو هفته از خشک شدن چشمه تاقبستان هنوز علت اصلی آن مشخص نشده و علاوه بر این وضعیت تامین آب مردم روستای تاقبستان نیز هنوز نابسمان است.
باقری با بیان اینکه برخی حفر چاههای غیر مجاز را علت اصلی خشک شدن چشمه تاقبستان میدانند، گفت: معتقدم این فرضیه نادرست است. شاید حفر چاه تاثیر جزیی در کاهش آب چشمه داشته باشد، اما قطعا با توجه به شرایط ساختاری بستر چشمه تاقبستان حفر چاه نمیتواند باعث خشک چشمه آن هم در ظرف چند ساعت شود.
این عضو شورای شهر کرمانشاه اظهار کرد: منابع آب به دو شکل کارست و آبرفت وجود دارند که نوع آبرفت آن از سفرههای زیرزمینی استفاده میکند که سطح پایین داشته و نوع کارست آن روی سنگ جریان دارد و نزدیک به سطح زمین است. حفر چاه با توجه به عمق بسیار آن تنها می تواند تاثیر بسیاری در خشک شدن سفرههای آب زیرزمینی داشته باشد و تاثیر آن بر منابع آبی مانند چشمه تاقبستان که از نوع کارست است، بسیار اندک است.
باقری خاطرنشان کرد: یکی از عواملی که به احتمال زیاد تاثیر مستقیمی در خشک شدن آب چشمه تاقبستان داشته حفاریهایی است که خود اداره کل میراث فرهنگی در محوطه تاقبستان انجام داده که منجر به شکستگی سنگهای بستر چشمه و فرو رفتن آب درون آن شده است.
وی با بیان اینکه آب چشمه تاقبستان در زمستان 500 لیتر بر ثانیه آب داشته است، گفت: این میزان حجم آب در فروردینماه امسال نیز به ثبت رسیده است و امکان ندارد بتوان خشک شدن خودبخودی آب این چشمه آن هم ظرف یک شبانه روز را باور کرد و یا آن را گردن خشکسالی انداخت.
این عضو شورای شهر کرمانشاه با بیان اینکه مسئولین مربوطه از جمله آب و فاضلاب، میراث فرهنگی و فرمانداری کرمانشاه هیچ یک زیر بار مسئولیت این موضوع نرفته و تنها دیگری را مقصر میکنند، گفت: مردم روستای تاقبستان، چشمه و پارک شرقی تاقبستان این وسط گرفتار شدهاند و کسی نیست واقعا چارهای برای این مشکل پیدا کند.
علی سرمد، سرپرست مدیریت آب و فاضلاب شهری کرمانشاه به خبرنگار ایسنا گفت: آبی که برای مردم روستای تاقبستان میرود کلرزنی میشود و مشکل بهداشتی ندارد.
وی با اشاره به اظهارات یکی از اعضای شورای شهر کرمانشاه در خصوص غیربهداشتی بودن آب چاهی که از آن به مردم روستای تاقبستان آبرسانی میشود، افزود: آب این روستا پس از خشک شدن چشمه تاقبستان از چاهی در پارک شرقی تامین میشود که متعلق به سازمان پارکها و شهرداری است. با آزمایشها و نمونهگیری کنترل کیفی که از این چاه انجام دادیم مشخص شد در صورتی که کلرزنی روی آن انجام شود مشکل بهداشتی ندارد.
به گفته این مسئول، اکنون آب این چاه پس از کلرزنی وارد مخازنی میشود که از قبل آب چشمه تاقبستان وارد آن میشد و سپس وارد شبکه خانههای روستا میشود.
سرمد تصریح کرد: البته دو خط انتقال آب از دو دریاچه(استخر) موجود در پارک شرقی نیز وارد خطوط انتقال آب روستا میشود که تنها در صورت روشن بودن پمپ دریاچهها آب را وارد شبکه میکند که این آب بهداشتی نیست، اما با سازمان پارکها صحبت کردیم و قرار شد به هیچ وجه موتورهای پمپ این دو استخر روشن نشود.
وی با بیان اینکه این چاه اکنون سه لیتر در ثانیه دبی دارد، تصریح کرد: به هر حال ظرفیت چاه محدود است و راه دیگری جز این نداشتیم. به علاوه مردم این منطقه مشترک ما نیستند و فقط به دلیل پادرمیانی مسئولین برای آنها از طریق این چشمه تامین آب کردیم.
سرمد با اشاره به اینکه مردم روستای تاقبستان حاضر نیستند هزینههای اشتراک را بپردازند و مشترک آب و فاضلاب شهری شوند، خاطرنشان کرد: اگر حاضر به پرداخت همه هزینهها باشند فکر جایگزینی برای آنها خواهیم کرد و از جایی که خط انتقال پتانسیل داشته باشد به آنها آبرسانی میکنیم.
به گفته این مسئول، آبی که گفته میشود از طریق خط لوله 300 متری از این منطقه عبور میکند و برای استفاده اهالی جاده قدیم تهران و منطقه مسکن مهر تلاش، مورد استفاده قرار میگیرد، هم اکنون با افت فشار مواجه است و اگر از آن آب برای تاقبستان بگیریم چیزی به مردم آن مناطق نمیرسد.
سرمد، تعداد خانوار ساکن روستای تاقبستان را 288 خانوار اعلام کرد که اگر هزینهها را پرداخت کنند برای آنها خط لوله جایگزین تعریف میشود.
انتهای پیام