وزیر امور خارجه فرانسه در پی اعلام خبر برقراری توافق هستهای میان ایران و 1+5 در مصاحبهای در خصوص این توافق اعلام کرد: مسأله هستهای ایران تنها مربوط به رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج فارس نمیشود بلکه یک موضوع بینالمللی است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبه با روزنامه لموند در خصوص توافق هستهای میان ایران و 1+5 عنوان کرد: ما در مذاکرات طولانی مدت با ایران سه جنبه را مورد توجه ویژه قرار دادیم. محدود کردن ظرفیتهای ایران برای غنیسازی اورانیوم به شکلی دقیق و همچنین محدود کردن شرایط تحقیق و توسعه در این حوزه؛ توانایی بررسی دقیق به اجرا درآمدن تعهدات و پیشبینی مکانیزم بازگشت خودکار تحریمها در صورت نقض توافق. این خط مشی اجازه داد که توافق به اندازه کافی مستحکم برای مدت دست کم ده سال حاصل شود.
وزیر امور خارجه فرانسه درباره احتمال اینکه در آینده نزدیک ممکن است به تهران سفر کند، گفت: این کاملا امکان پذیر است.
وی در ادامه در خصوص اینکه آیا توافق هستهای راه را برای همکاری با ایران در خصوص چند بحران بزرگ از جمله بحرانهای سوریه، یمن و عراق بازخواهد کرد گفت: این توافق به دنبال پایان دادن به یکی از حادترین و طولانیترین بحرانهای مربوط به اشاعه هستهای است. این توافق بیش از هر چیز صلح و ثبات در خاورمیانه را مدنظر قرار میدهد. این منطقه به اندازه کافی با فوران درگیریها روبرو است و نباید درگیریهای هستهای به آن اضافه شود. ایران به عنوان یک کشور مهم، با تمدن بزرگ و بازیگر بزرگ در منطقه اگر که آشکارا همکاری را انتخاب کند ما این تحول را مورد استقبال قرار خواهیم داد، اما آن را مورد قضاوت نیز قرار خواهیم داد. مشارکت ایران برای حل و فصل چندین بحران مفید خواهد بود.
به گزارش ایسنا، این اظهارات با هدف سرپوش گذاشتن بر نقش غرب در حمایت از تروریسم و شریک شدن در دستاوردهای ایران در منطقه مطرح میشود، در حالی که ایران اصلی ترین کشور در منطقه در مقابل تروریسم است و همواره نقش منفی کشورهای غربی در تسلیح و حمایت مالی گروه های تروریستی را افشا نموده است.
وزیر امور خارجه فرانسه در خصوص اینکه پیشرفتهای توافق وین به نسبت توافق لوزان چه چیزهایی هستند؟ گفت: ما از توافق بر چندین اصل در لوزان به یک توافق موثر و دقیق و کامل در وین رسیدیم. خود این مسأله به نوبه خود نشاندهنده یک تلاش دیپلماتیک بزرگ است. ما اساسا درباره مسائل مربوط به نظامی سازی و همچنین آنچه که ما آن را مجرای تامین می نامیم به معنی فرایند خاصی که ایران باید برای دستیابی به تجهیزاتی که در بردارنده سطحی از حساسیت هستند، پیشرفت کردیم. ما همچنین مسأله تحریمهای تسلیحاتی را در زمینه سلاحهای متعارف و موشک مورد شفافیت قرار دادیم. فراتر از اینها مسأله مربوط به توافق جامع است که به 12 سال مناقشه و بحث پایان میدهد. این توافق ویژگی منحصرا صلح آمیز برنامه هستهای ایران را تضمین میکند. اگر این توافق کاملا رعایت شود منجر به تسهیل عادی سازی روابط بینالمللی ایران خواهد شد و به همین دلیل است که این توافق میتواند تاریخی ارزیابی شود.
وی گفت: فرانسه تلاش بسیاری کرد تا مکانیزمی برای بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران در صورت تخطی این کشور از وظایف اش پیشنهاد دهد. اگر یکی از کشورهای 1+5 ارزیابی کند که ایران وظایفاش را انجام نمیدهد و یا توضیحهای معتبر ارائه نمیدهد این کشور میتواند خواهان رایگیری شورای امنیت سازمان ملل بر سر قطعنامه مربوط به برداشته شدن تحریمهای سازمان ملل شود. این کشور با مطرح کردن وتوی خود بازگشت دوباره تحریمها را به دست خواهد آورد.
وی درباره اینکه «آیا مدت حداکثر 65 روزهای که بر اساس توافق پیش از اعمال دوباره تحریمها علیه ایران به این کشور داده شده است، به این کشور زمان لازم برای پنهان کردن فعالیتهایش را نمیدهد» گفت: اگر یکی از شش کشور 1+5 ارزیابی کند ایران یکی از تعهداتش را نقض کرده است، مجددا خواستار تشکیل کمیسیون مشترکی از این شش کشور و ایرانیها خواهد شد و بحثی را برای مدتی حداکثر 35 روز آغاز خواهد کرد. اگر این کشور قانع نشود و مهم نیست که کدام یک از کشورهای 1+5 باشد میتواند تقاضای نشست شورای امنیت را بدهد. پس از آن حداکثر 30 روز برای بازگشت دوباره تحریمها در نظر گرفته شده است. این مدت به اندازه کافی طولانی است، اما با تکنولوژیهای نظارتی و تجسسی مدرن ایران نمیتواند در عرض چند روز تمام علایم فعالیتهای هستهایاش را پنهان کند.
فابیوس درباره اینکه توافق هستهای برای چه مدتی تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران را حفظ میکند؟ گفت: این مسأله تا انتهای مذاکرات مورد بحث بود. موضع فرانسه در این زمینه آشکار و محکم بود. این موجب تناقض بود که توافق هستهای در بردارنده برداشته شدن فوری محدودیتها در حوزه تسلیحات و موشک علیه ایران باشد.
وی گفت: توافقی که قابل راستیآزمایی نیست یک توافق قابل اجرا نیست؛ بنابراین ما بر چگونگی اجرای ایران بالاترین استانداردهای راستی آزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی توسط ایران تاکید کردیم.
انتهای پیام