شبکه خبری الجزیره در مورد بازبینی توافق هستهای ایران در کنگره نوشت: حتی با فرض اینکه کنگره با در اختیار داشتن دو سوم کرسیها وتوی اوباما را لغو کرده و توافق با ایران را رد کند، تنها باعث عدم برداشته شدن تحریم آمریکا خواهد شد و بر روی توافق دیگر کشورهای 1+5 با ایران تاثیر منفی نمیگذارد پس نمیتوان گفت که کنگره میتواند توافق را با شکست روبه رو کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شبکه خبری الجزیره پس از اعلام حصول توافق هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 و با اشاره به بازبینی 60 روزه توافق جامع هستهای ایران در کنگره در گزارشی به قلم پتی کواهین ، روزنامه نگار این خبرگزاری نوشت: من ظرف مدت اخیر به صورت مکرر از رسانه ها و روزنامه نگاران این موضوع را شنیده ام که قانون جدید تصویب شده در کمیته روابط خارجی سنا کنگره در مورد بازبینی توافق هستهای ایران و تصویب یا عدم تصویب نهایی این توافق باعث شکست احتمالی مذاکرات و توافق جامع هستهای ایران و غرب خواهد شد که البته این موضوع واقعیت ندارد.
این روزنامه نگار شبکه خبری الجزیره در ادامه میگوید: سه مرتبه قانون بازبینی توافق هستهای ایران توسط کنگره را به صورت کامل مطالعه کردهام و در واقع این قانون به کنگره این اختیار را میدهد تا از برداشتن تحریم آمریکا علیه ایران توسط باراک اوباما جلوگیری کنند. اگر به دقت متن قانون بازبینی توافق توسط کنگره را مطالعه کنید متوجه خواهید شد که این قانون تنها میتواند برای مدت کوتاهی از برداشته شدن تحریمهای آمریکا علیه ایران توسط اوباما جلوگیری کند، اما نمی تواند باعث منع حضور باراک اوباما در سازمان ملل و برداشتن تحریمهای بینالمللی یا توافق با ایران شود، بنابراین اینکه عدم تصویب توافق ایران در کنگره باعث شکست مذاکرات یا توافق جامع هستهای میشود، اساسا ً غیرمنطقی است.
این گزارش در ادامه می افزاید: پس حتی اگر فرض کنیم که توافق ایران پس از رایگیری در کنگره به تصویب نهایی نرسد و حتی در صورتی که پس از اینکه اوباما آن را وتو کند، کنگره با در اختیار داشتن بیش از دو سوم کنگره وتو اوباما را لغو کند، تنها به این معنی است که تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو نمیشود و این امر نمیتواند بر روی توافق دیگر کشورهای 1+5 با ایران تاثیر منفی بگذارد. بنابراین کسانی که می گویند کنگره میتواند توافق هستهای را به شکست منجر کند، به شدت در اشتباهند. حتی نمیتوان گفت که ایران در صورت عدم تایید توافق هستهای در کنگره و عدم لغو تحریم های آمریکا، ایران توافق را شکست خورده میداند، چرا که ایران در آن صورت میتواند با همه کشورها به استثناء آمریکا ارتباط سیاسی و تجاری داشته باشد.
البته پس از آنکه اوباما قانون بازبینی توافق هستهای از سوی کنگره را امضا کرد کاخ سفید بارها تاکید کرده است که این قانون فقط نقش نظارتی را برای کنگره فراهم میکند و کنگره نمیتواند حق نه گفتن به این توافق را داشته باشد و باید به این نکته توجه داشت که اوباما هرگز نمیخواهد نقش خود را به عنوان تصمیم گیرنده اصلی در سیاست خارجی آمریکا به خصوص مسأله هستهای ایران از دست دهد و برای حضور در سازمان ملل و انجام اقداماتی که میپسندد نیازی به مجوز کنگره ندارد.
به گزارش ایسنا، اواخر شب گذشته بود که رسانه های جهان از خاتمه یافتن مذاکرات طولانی ایران وکشورهای 1+5 و دستیابی طرف ها به یک توافق جامع در مورد برنامه هستهای ایران خبر دادند. مذاکرات هستهای ایران طولانی ترین مذاکرات دیپلماتیک در سطوح عالی در طول تاریخ است.
انتهای پیام