عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه بوعلیسینا گفت: معماری دستکند واژهی جدیدی است که به تازگی وارد جمع واژگان ادبیات باستانشناسی و معماری ایران شده و مطالعات مربوط به آن نیز نسبت به سایر شاخههای علوم مذکور، بسیار نوپاتر است.
دکتر "یعقوب محمدیفر" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، افزود: این نوع معماری ریشه در فرهنگ و سنتهای کهن هر منطقه دارد و تجلی آن در نقاط مختلف ایران زمین به اشکال گوناگون قابل مشاهده است.
وی اظهار کرد: معماری دستکند در کشور ما پیشینهی بسیار کهن داشته و طی قرون متمادی دچار تحولات بسیار شده است و امروز کمتر کسی مبادرت به تولید و ایجاد فضا در صخرهها و کوهستانها میکند، از سوی دیگر گرایش انسان امروز به زندگی مدرن سبب شده تا علاوه بر ایجاد آن، استفاده و استعمال و گسترش این آثار کمتر مورد توجه قرار گیرد و جز در موارد انگشت شماری وضعیت متروک و روبه فراموشی را سپری کند.
معاون توسعه و مدیریت انسانی دانشگاه بوعلی سینا تصریح کرد: معماری دستکند در کشور ما از پراکندگی و تنوع خاصی برخوردار است که در هر منطقه به دلایل اقلیمی و زیست محیطی دارای ویژگیهای منحصر به فردی است. در سالهای اخیر این نوع خاص معماری مورد توجه قرار گرفته و مطالعات آن در حال شکلگیری است و امید آن میرود که بتواند جایگاه بهتری در میان علوم مختلف، به ویژه معماری و باستانشناسی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: در عین حال در استان همدان دو مجموعه بینظیر از آثار مجموعه دستکند از جمله ارزانفود همدان و سامن ملایر داریم که از نظر ابعاد، وسعت و ویژگیهای فضایی بسیار جذاب و خاص هستند و تاکنون اقدامات اساسی و پلان مدیریتی خاصی برای آنها انجام نگرفته است که بخشی از این مطالعات و اقدامات به برگزاری نشستهای تخصصی نیاز دارد.
محمدیفر افزود: همچنین تاکنون هیچ گونه پرونده ثبتی برای ثبت این آثار در فهرست میراث جهانی (یونسکو) انجام نگرفته است در حالیکه مشابه این آثار در ترکیه وضعیتی کاملا متفاوت دارند.
وی اضافه کرد: محوطه درینکویو یکی از مهمترین مکانهای گردشگری و توریستی ترکیه است که درهای درینکویو از سال 1970 به روی جهانگردان و توریستها باز شده است.
وی یادآور شد: ترکیه برای سال 2012 با تبلیغات گسترده و بینالمللی، درینکویو را به عنوان یکی از شگفتانگیزترین مکانهای تاریخی و توریستی کشورش معرفی کرده است و در حال حاضر بالاترین درآمد و توریست را از صنعت گردشگری در میان کشورهای منطقه دارد. حال پرسش این است ایران، سرزمین مادری سازندگان درینکویو - شهر شگفتانگیز زیرزمینی- با آن همه جاذبههای تاریخی و طبیعی هر سال چقدر توریست و گردشگر دارد؟
عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه بوعلیسینا اظهار کرد: آیا در کشور ایران کنونی به طور عام و در استان همدان به طور خاص ما آثار این چنینی نداریم؟ تا آنجا که از تحقیقات و مطالعات مختلف در حوزه مجموعه آثار معماری دستکند آگاهی دارم و از کاوشهای مجموعه آثار معماری دستکند ارزانفود و سامن که به همراه تیم باستانشناسی انجام شده، از منحصر به فرد بودن آنها کاملا آگاه و واقفم بنابراین به نظر میرسد بیش از هر چیزی برای رشد گردشگری نیازمند ایجاد زیرساختهای منسجم و برنامهریزی شده هستیم همچنین باید با استفاده از رویکرد جدیدی در عرصه جذب گردشگر خارجی عمل کنیم.
وی تصریح کرد: در این راستا میتوان با الگوبرداری از کشور ترکیه در بخش صنعت گردشگری، شرایط بهتری در راستای جذب گردشگر داخلی و خارجی مهیا کنیم البته بیش از هر چیزی این امر مدیریت، حمایت و همت مسئولان را میطلبد.
انتهای پیام