رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام، وضعیت پیشگیری، آسیبها و راهکارهای این حوزه را تشریح کرد.
سرهنگ «حسن کاظمی» با حضور در دفتر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی ایلام، در خصوص وضعیت پیشگیری در استان و راهکارهای محقق کردن این مقوله مهم با تأکید بر اینکه بخش عمدهای از پیشگیریها و اقدامات نیروی انتظامی و دیگر دستگاهها مرهون همکاری و تلاش رسانه است، اظهار کرد: بحث امنیت همزاد زندگی بشر بوده و هماکنون یکی از شاخصهای توسعهیافتگی امنیت است.
وی با بیان اینکه پیششرط برنامهریزیها در همهی زمینهها امنیت است و علاوه بر این شکلگیری یک شهر بر مبنای نیاز به امنیت بوده که افراد در کنار هم به فعالیت روزمره بپردازند، افزود: هماهنگی و همکاری بین دستگاهها بهخوبی میتواند امنیت و احساس امنیت را شکل دهد اما متأسفانه وحدت رویه لازم آنگونه که باید در دستگاهها برای ایجاد امنیت وجود ندارد و موازی کاریها زیادی است و موجب به وجود آمدن چالشهای اجتماعی زیادی نیز میشود.
کاظمی ادامه داد: برای ایجاد امنیت، پیشگیری از وقوع جرم بسیار ضروری بوده در این مقوله ابتدا باید پیشبینی، بررسی، ارزیابی و در نهایت ارائهی راهکاری مناسب و کارشناسی شده لازم است تا یک اقدام پیشگیرانه مطلوب انجام داد و همهی ارگانها در پیشبینی نقش دارند، چون پلیس بهتنهایی نمیتواند این امور را انجام دهد تا یک جرم اتفاق نیفتد.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام با اشاره به اینکه برای پیشگیری از وقوع جرم اول باید عوامل وقوع شناسایی شود و بعد مبتنی بر برنامه برنامهریزی شود، تصریح کرد: افراد برای ارتکاب جرم مراحل مختلفی از جمله آگاهی، اختیار، انگیزه مالی و بعد تصمیم به انجام جرم میگیرد و بعد سهلانگاری مردم چون یک سارق هیچوقت به منزلی نمیرود که همهی دستگاههای امنیتی در آن تعبیه شده از اینرو بهجاهایی میرود که زمینهی ارتکاب جرم وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: برای مثال عدم پارکینگ در سطح شهر ایلام باعث میشود رانندگان بالاجبار خودروهای خود را در جاهای پرت پارک کنند و این شرایط را برای سرقت خودرو و لوازم داخل آن را برای سارقان مهیا میکند و مشاهده میشود مردم خودرو خود را روشن و با درهای باز برای مدت کوتاهی رها میکنند و این هم فرصت خوبی برای سارقان مهیا میکند که اعمال مجرمانه خود را عملی کنند.
دستگاهها در زمینهٔ امنیت جزیرهای عمل میکنند
کاظمی با تأکید بر اینکه زمانی یک برنامهی پیشگیرانه مطلوب و تأثیرگذار است که واقعبینانه، درست و بازدارندگی لازم را داشته باشد، گفت: معمولاً برای پیشگیری در سه سطح فردی، جمعی و ملی اقداماتی میشود که متأسفانه در کشور ما همسویی بین دستگاه برای انجام این مهم وجود ندارد و اغلب بهصورت جزیرهای عمل میکنند که این خود موجب بهوجود آمدن مشکلاتی میشود.
70 درصد پیشگیریها ریشه در اقدامات فرهنگی و اجتماعی دارد
وی با بیان اینکه برای مثال در بحث قلیان دو دستگاه میراثفرهنگی و وزارت بهداشت باهم اختلافنظر دارند یکی میگفت باید قلیان جمع شود چون ضرر دارد دستگاه دیگر میگفت نه باید در قهوهخانههای سنتی دایر شود که در این میان نیروی انتظامی با مشکل نوع برخورد روبهرو شد و هنوز تکلیف این موضوع مشخص نشده است، افزود: باید دانست که 70 درصد پیشگیریها ریشه در اقدامات فرهنگی و اجتماعی دارد و فقط 30 درصد متوجه پلیس و دستگاه قضایی است.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام ادامه داد: پیشگیری اجتماعی اثرش بسیار ماندگارتر از دیگر پیشگیریها است چون به نسل بعد هم منتقل میشود، چون در این حوزه افراد بااراده، آزاد مقوله پیشگیری را میپذیرند اما وقتی با قوه قهریه باشد زیاد دوام ندارد.
پیشگیری وضعی، صرفاً باعث انتقال جرم از یک مکان به مکان دیگر میشود
کاظمی با اشاره به اینکه پیشگیری وضعی صرفاً باعث انتقال جرم از یک مکان به مکان دیگر میشود و علاوه بر این در پیشگیری نه فرد و نه جامعه ضرر نمیکند، چون وقتی جرمی به وقوع میپیوندد قطعاً مشکلات هم به همراه دارد، خاطرنشان کرد: برای پیشگیری باید همهی اقشار جامعه مشارکت کنند که یک امر بدیهی است و اگر ساماندهی مطلوبی در این زمینه انجام شود پاسخ میدهد و اثر معنوی هم بر جا میگذارد.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام تصریح کرد: سه موضوع ایجاد امنیت، رعایت قوانین و مقررات در انجام امور مختلف و رعایت نکات امنیتی و حفاظتی در مراوده با افراد در جامعه مقولههای اساسی ایجاد امنیت پایدار است.
وی با تأکید بر اینکه خانواده نقش بیبدیلی در پیشگیری از جرم دارد و موجب پویایی خانواده و جامعه میشود، ادامه داد: رعایت اصول اعتقادی و مذهبی در پیشگیری پاسخ میدهد، چون وقتی شخصیت فرد با اعتقاد محکم بسته شود در همهی مراحل زندگی فرد تأثیرگذار است و وی را از خطرات حفظ میکند.
کاظمی با تأکید بر اینکه خانواده، مدرسه، دانشگاه و محیط کار در شکلگیری رفتار فرد بسیار تأثیرگذار است، افزود: اگر در این حوزهها اصول رفتاری خوب رعایت شوند خودبهخود جرائم از میان میروند که در مردم، مسئولان و دولت همه دخیل هستند.
تقویت امور اعتقادی مهمترین ابزار کنترل جرائم
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام تقویت امور اعتقادی را مهمترین ابزار کنترل جرائم بخصوص در استان دانست و خاطرنشان کرد: هر جا جرمی اتفاق میافتد ریشه در بیاعتقادی دارد و طبق بررسیها بیاعتقاد بودن برخی افراد ریشه در خانوادهی آنها داشته است.
وی با بیان اینکه کنترل و تذکر بازدارنده در طول زندگی افراد همیشه راهگشا بوده و از بسیاری از رفتارهای ناهنجار پیشگیری میکند، تصریح کرد: ارائه آموزشهای مختلف با یک برنامهریزی درست و منسجم در زمینهٔ کاهش آسیبهای اجتماعی بسیار ضروری است که این باید در خانواده و جامعه انجام شود و نیازمند چارهاندیشی است.
کاظمی تحقق واقعی حفظ امنیت را در گرو استمرار برنامههای مراقبتی، تقویت دستگاههای حفاظتی، بازدید و سرکشی، استمرار آموزشها، کنترل و ارزیابیهای مختلف دانست و افزود: برخی رفتارهای غیراصولی در کنترل فرد و اعضای خانواده خود علاوهبر اینکه کار مثبتی انجام نداده بیشتر هم دچار آسیب میشود از اینرو اقدام مراقبتی که برای اعضا خانواده یا اشخاص انجام میشود باید اصولی باشد.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام با تأکید بر اینکه همگامسازی اقدامات پیشگیرانه با نیاز روز ضرورتی اجتنابناپذیر بوده است، چون خیلی از جرائم نوظهور هستند، افزود: یکی دیگر از اقدامات برای حفظ امنیت مبارزه با عناصر ضد امنیتی بوده که در این حوزه پای نیروی انتظامی و مراجع قضایی به وسط میآید و به نحوی چرخه ایجاد امنیت تکمیل میشود.
پیشگیری وضعی بهصورت قطع نمیتواند از وقوع و تکرار جرم جلوگیری کند
وی با اشاره به اینکه اقدامات پیشگیرانه وضعی بهطور قطع نمیتواند از وقوع تکرار جرم جلوگیری کند، تصریح کرد: برای مثال فرد زندانی وقتی پس از اتمام حبس به دامن جامعه باز میگردد باید زمینهی اشتغال برای آن ایجاد شود تا دوباره به چرخه جرم بازنگردد.
70 درصد جرائم مالی و سرقتها توسط افراد بیکار انجام میشود
کاظمی با بیان اینکه بیکاری و فقر بخش عمدهای از جرائم را به خود اختصاص دادهاند طوریکه 70 درصد جرائم مالی و سرقت مربوط به افراد بیکار هستند، خاطرنشان کرد: علاوهبر این افراد بهسوی مصرف مواد مخدر هم راحت سوق مییابند به صورتی که هماکنون 75 درصد سارقان خرد افراد معتاد و ولگرد هستند.
کاهش 16 درصدی وقوع سرقت در سال گذشته
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام ادامه داد: پارسال، در استان 16 درصد کاهش وقوع سرقت داشتیم که در این زمینه پلیس توان مضاعف گذاشت.
افزایش 13 درصدی خودکشی در استان
وی با بیان اینکه پارسال میزان خودکشی در استان 13 درصد افزایش داشته است، گفت: علاوه بر این مرگ مشکوک 31 درصد افزایش، جهل 9 درصد افزایش، کلاهبرداری 22 درصد افزایش، خیانت در امانت 5 درصد کاهش و سایر جرائم مالی هم 28 درصد افزایش داشته است.
کاظمی ادامه داد: در حوزهی شرارت، چاقوکشی و زورگیری سال گذشته یک درصد کاهش داشتیم و هماکنون این جرائم یک دغدغه جدی برای جامعه و مطالبه بهحق مردم بوده است، از اینرو در این حوزه مأموران انتظامی بنا بر وظیفه خود با همهی توان برخورد میکند.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام با اشاره به اینکه پارسال در حوزهی نزاع دستهجمعی 44 درصد، نزاع فردی 47 درصد افزایش داشتیم، خاطرنشان کرد: این آمارها نشاندهنده زنگ خطری جدی در این حوزه است، از اینرو باید بهصورت جدی مسئولان استان برای این مهم چارهاندیشی کنند و بهصورت ویژه روی نزاع کار کنند و قطعاً این امر نیازمند مطالعهی اجتماعی و ارائهی راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت است و از همه مهمتر نیازمند اقدام فرهنگی است.
وی گفت: پارسال، کشفیات مواد مخدر 67 درصد افزایش و سلاح جنگی 24 درصد کاهش داشته است و سلاح شکاری 5 درصد افزایش کشف داشتیم.
بیشترین جرم در شهر ایلام به وقوع میپیوندد
کاظمی با بیان اینکه خوشبختانه وضعیت امنیتی استان بسیار مطلوب بوده و روزبهروز بهسوی بهبودی حرکت میکند و جرائم در مجموع هم روبه کاهش است، افزود: بین 60 تا 65 درصد کل جرائم استان در شهرستان ایلام به وقوع میپیوندد که نیازمند توجهی ویژه به این شهر در زمینههای مختلف است.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام پارسال، ناوگان و نیروهای پلیس پیشگیری برای فعالیت بیشتر مجهزتر شدند، ادامه داد: پلیس امروز مجهز است تا راحت و سریع بتوانند طرحهای کنترل و مراقبت در همهی حوزهها را انجام دهد.
نظارت مهمترین ابزار سلامت نیروهای پلیس است
وی نظارت را مهمترین ابزار سلامت نیروهای تحت امر یک پلیس دانست و تصریح کرد: در نوروز امسال برای تأمین امنیت و پیشگیری و دسترسی بهتر و زودتر به یگانهای پلیس 22 پایگاه در سطح استان مستقر کردیم و گشتها به سه برابر افزایش داده شد و هدف از این اقدام ایجاد امنیت کامل برای مسافران گردشگران بوده است.
کاظمی با بیان اینکه در تعطیلات نوروز هر جابهجایی وسایل منزل فقط با اجازه کلانتری محل انجام میشد، افزود: این امر موجب کاهش صددرصدی وقوع سرقت وسایل منزل شد و علاوهبر این با هماهنگی مراجع قضایی برای پیشگیری همهی سارقان سابقهدار تحت کنترل بودند.
راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی ایلام، آگاهسازی خانوادهها برای نظارت بیشتر بر فرزندان و جلوگیری از بروز تنش و خشونت در خانواده از طریق ارگانها مختلف و رسانهها، اجرایی کردن برنامهی مدون امور پیشگیری از جرائم در مدارس توسط آموزشوپرورش با مشارکت مراجع ذیصلاح، اختصاص بخش ویژهای از برنامههای صداوسیما و رسانهها به مقوله امنیت و پیشگیری از جرائم و استفادهی گسترده و برنامهریزیشده از کارشناسان و متخصصان ادارات و ارگانهای مرتبط بهصورت مستمر را از اقدامات پیشگیرانه جرائم برشمرد.
کاظمی با بیان اینکه الزام ادارات دولتی با مشارکت مستقیم در امور امنیتی و پیشگیرانه با تعیین شاخصهای سنجش و ارزیابی فصلی با اقتضای وظایف و مسئولیتهای مربوطه، ساماندهی و نظارت بر قهوهخانههای سنتی توسط دستگاههای مسئول، تلاش مضاعف و ویژه برای ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری در سطح استان، ساماندهی، هدایت و نظارت مراکز بازپروری معتادان از طریق دستگاههای مربوطه از دیگر اقدامات در این زمینه بوده است، ادامه داد: توسعه و ترویج سنت ریشسفیدی و مصالحه در میان مردم و فعال کردن هیئتهای حل اختلاف در محلات و مساجد با همکاری و هماهنگی مراجع قضایی و نیروی انتظامی از اقدامات پیشگیرانه جرائم است.
وی توسعهی فضاهای ورزشی و تفریحی در سطح استان بهویژه در محیطهای شهری، ایجاد دستگاههای عملیاتی پلیس در مناطق و محلات جرمخیز با مشارکت شهرداری و سایر دستگاهها، افزایش مهارت جوانان با برگزاری کلاسهای آموزشی، همایشها، میزگردها علمی، ساماندهی، هدایت و تقویت مؤسسات خیریه برای بسترسازی ایجاد اشتغال و سپس ازدواج آسان برای اقشار آسیبپذیر بهویژه جوانان جویای کار، تجدیدنظر در قوانین بازدارنده در جرائم که روبه افزایش و نوظهور هستند، ایجاد محدودیتهای در واگذاری مجوز سلاح گرم و تشدید برخورد با افرادی که از سلاح مجاز استفاده غیرمجاز میکنند از دیگر اقدامات پیشگیرانه دانست.
کاظمی تشویق و ترغیب مردم برای همکاری با پلیس برای اطلاعرسانی سریع در زمان وقوع جرم از طریق رسانهها و محافل عمومی مختلف، توسعه دستگاههای مانیتورینگ در مناطق و محلات جرمخیز برای پایش تصویری و پیشگیری از جرائم تخلفات، همسانسازی مستمر امکانات پرسنلی و تجهیزات پلیسی متناسب با سطح جرائم و شرایط موجود، ساماندهی حاشیهنشینی در شهرها و انجام اقدامات پیشدستانه برای جلوگیری از شکلگیری حاشیهنشینی مجدد توسط ارگانهای مربوطه بهویژه شهرداری و راه و شهرسازی، تعدیل سیاستهای فرهنگی دستگاهها و همسو کردن آنها برای اهداف مشترک، تلاش مستمر برای بهبود و بهروز کردن مبلمان شهری در مناطق و محلات جرمخیز، ساماندهی و کنترل دورهگردهای و مراکز خرید ضایعات شهری و روستایی توسط مراجع مربوطه کنترل مستمر مجرمین سابقهدار توسط نیروی انتظامی را از دیگر راهکارهای پیشگیرانه از وقوع و تکرار مجدد جرم عنوان کرد.
انتهای پیام