مراسم پایانی بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر عصر امروز (شنبه) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سینمایی ایسنا، این مراسم همزمان با سالروز ولادت امام علی (ع) (شنبه، 12 اردیبهشتماه) با حضور علی جنتی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - و حجتالله ایوبی - رییس سازمان سینمایی - در تالار وحدت برگزار شد.
امیدوارم توافق نهایی هستهای، موجب جهش چشمگیر سینمای ایران شود
در این برنامه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جایگاه هنری و فرهنگی ایران در منطقه تاکید کرد: جشنواره فیلم فجر فقط یک رویداد هنری نیست بلکه از مهمترین مظاهر دیپلماسی ماست.
علی جنتی با اشاره به نقش مهم سینما در تبادل اندیشه و دیپلماسی فرهنگی در جهان امروز، پیشنهاداتی را برای برگزاری بهتر بخش بینالملل جشنواره در دورههای آینده ارائه کرد.
وی جشنواره فجر را یکی از جنبههای بارز دیپلماسی فرهنگی دانست که میتواند رابطهای نزدیک و تنگاتنگ با ملتهای جهان برقرار کند.
جنتی گفت: امیدوارم این توافق نهایی ایران و قدرتهای جهانی در زمینه برنامه صلحآمیز هستهای ایران و رفع برخی محدودیتهای بینالمللی، جهشی چشمگیر در سینمای ایران رخ دهد و به تبع آن این جشنواره نیز شاهد استقبالی شگرف باشد.
وی خطاب به میهمانان خارجی جشنواره اظهار کرد: شما به سرزمینی پای نهادهاید که میراثدار فرهنگ و تمدن چند هزار ساله و مهد فرهنگ و تمدن در خاورمیانه است و مردمان آن به میهمان نوازی و هنر شهرهاند و آوازه علم و دانش فناوری آنان عالمگیر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما بر این باوریم که عالی دانش و فرهنگ و هنر جز با تعامل و تبادل فکر و اندیشه با سایر ملتها امکانپذیر نیست و در این میان صنعت سینما با توجه به نقش انکارناپذیر آن در انتقال فرهنگ یکی از درخشان ترین پدیدههای عصر حاضر است که با گستردگی و سرعت نفوذ زیاد، آثار ژرفی بر جای مینهد و به نزدیکی فرهنگهای گوناگون کمک میکند.
جنتی افزود: ویژگی بارز سینمای ایران باورها و داشتههایی است که بر گرفته از حقیقت وجودی انسان و تلاش او برای رسیدن به سعادت است؛ سعادتی که خواسته همه ادیان و فرهنگها و یکی از آرمانهای فطری بشر است؛ از این رو توانسته است جایگاه جهانی بیابد و در سطح جهان برای خود مخاطبانی را کسب کند.
وی با اشاره به تفاوت جشنواره فجر با دیگر جشنوارههای سینمایی گفت: جشنواره بینالمللی فیلم فجر تلاش میکند از پنجره هنر هفتم به نیازهای روحی بشر گرفتار در بحران هویت، پاسخ دهد و این همان ویژگی است که این جشنواره را نسبت به دیگر جشنوارههای بینالمللی متفاوت می سازد. در جهانی که هنوز با وجود همه پیشرفتها و نوآوریها، تروریست، خشونت و دیکتاوری، مردم را میآزارد، سینمای دردآشنا و منطق بر وجدان بشری، مورد پسند آزادیخواهان و حقطلبان جهانی خواهد بود.
امکان حضور سینماگران مؤلف و خلاق از گوشه و کنار دنیا بهتر فراهم آمد
وزیر ارشاد با اشاره به تنوع آثار شرکتکننده در این دوره از جشنواره فجر، خاطرنشان کرد: این ویژگی بارز سینمای ایران است که فیلمهایی را از همه فرهنگها میپذیرد بدون آنکه از حضور فیلمهای کشورهای ثروتمند یا صاحب سینما ذوقزده شود و یا با حضور سینماگران کمتر شناخته شده بیرغبتی نشان دهد. بدین ترتیب در این جشنواره امکان مشارکت و حضور سینماگران مؤلف و خلاق از گوشه و کنار دنیا بهتر فراهم آمد.
جنتی اضافه کرد: من این جشنواره را دوران شکوفایی سینمای آیندهنگر و حقیقتگرا میدانم که سینماگرانش دغدغه صلح و سعادت بشری را دارند و به عاقبت و عافیت انسان میاندیشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش با ارائه پیشنهاداتی، گفت: هرچند سه بخش سینمای سعادت، جلوهگاه شرق و هنر و تجربه تا اندازهای بیانگر رویکرد جشنواره است، اما به نظر میرسد این جشنواره باید طرفدار و حامی ذائقه و مضمونی مشخص باشد و همه علاقهمندانی را که به گونهای با این مضمون مرتبط هستند به سوی خود جذب کند؛ مضمونی برگرفته از همان ویژگیهای سینمای ایران که در دنیا شناخته شده است؛ گرایش به اخلاق، صلح، دوستی، تحکیم خانواده و موارد دیگری که در دایره چنین سینمایی میگنجد.
جنتی با تاکید بر ضرورت حضور عوامل اصلی فیلمهای خارجی و منتقدان صاحب نام، افزود: این حضور، جذابیت این رویداد بینالمللی را دو چندان خواهد کرد و انتظار میرود در سالهای آینده بیشتر مورد توجه قرار گیرد؛ بدیهی است میهمانان خارجی باید برنامه محور باشد و برنامهها از پیش به مخاطبان اعلام شود. جشنواره فجر تنها یک رویداد هنری نیست، بلکه یکی از مظاهر دیپلماسی فرهنگی و نماد فرهنگ و هنر و ایران در برابر سینمای جهان است.
وی با اشاره به جای خالی هنرمندان صاحبنام ایرانی در این جشنواره اظهار کرد: سینماگران شناخته شده ایرانی در سینمای بینالملل، پرشمارند. سینماگرانی که دل در گرو عظمت و سربلندی ایران داشته و برای هر گونه همکاری آمادگی دارند. باید از ظرفیت چنین هنرمندانی به نحو مناسب استفاده شود. در این دوره جای بسیاری از هنرمندان صاحب نام ایرانی، حتا به عنوان میهمان، خالی بود؛ همانگونه که جای خالی دانشجویان رشته هنر و هنرجویان سینمای جوان نیز احساس میشود.
جنتی بر ضرورت حضور خبرنگاران خارجی در جشنواره نیز تاکید کرد و ادامه داد: مناسب است در کنار دعوت عمومی از اهالی رسانه، از خبرنگاران و عکاسان رسانههای مشهور جهان نیز در جشنوارههای آینده دعوت شود. حضور این افراد و شخصیت حقیقی و حقوقی آنان بر اعتبار جشنواره خواهد افزود.
او متذکر شد: اگر میخواهید جشنواره بینالملل فیلم فجر در دوره جدید خود، به جایگاهی شایسته ارتقاء یابد، رعایت استانداردهای تعریف شده در برگزاری یک رویداد هنری، الزامی بوده و از اهمیت ویژهای برخوردار است. آمادهسازی زیرنویس انگلیسی فیلمهای خارجی، اطلاعرسانی و راهنمایی دقیق مخاطبان، اعلام برنامههای منتقدان و عوامل فیلمهای خارجی و بسیاری از موارد دیگر باید قبل از آغاز جشنواره به دقت برنامهریزی و کنترل شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: بدیهی است از کاستیهای جشنواره امسال ناشی از زمان اندک برای برنامهریزی آن بوده است. از این رو از دبیر محترم جشنواره میخواهم از فردا تمامی هم خویش را برای تنظیم تقویم دقیق برنامه سال آینده به کار بندد. باید مراقبت کرد که توجه و تمرکز بر بخش ملی جشنواره که در بهمنماه برگزار میشود، ما را از برنامههای بخش بینالملل غافل نکند.
تلاش میکنیم دوره بعدی جشنواره بهتر و باشکوهتر باشد
در ادامه برنامه، حجتالله ایوبی رییس سازمان سینمایی با تقدیر از حمایتهای علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برگزاری این جشنواره یادآور شد: وزیر ارشاد به کمتر از بهترینها در برپایی برنامههای فرهنگی قانع نیست و معتقد است که برنامههای فرهنگی باید در اوج باشد، اما شانس داشتیم که ایشان که در طول برگزاری جشنواره تهران نبودند، اما از دیگر شهرها، جزئیات کار ما را رصد میکردند.
وی ادامه داد: ایران ظرفیت برگزاری جشنوارهای با استانداردهای جهانی را دارد و امیدوارم در دورههای بعدی شاهد هرچه بهتر برگزار شدن بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر باشیم.
ایوبی همچنین اظهار کرد: مردم ایران و سینماگران ایران در این جهانی که پر از غبار و سوءتفاهم است و زنگارهایی که دل ما را سیاه کرده و مانع از تابیدن نور عشق میشود به دنبال این هستند که دلها را از غبار بزدایند و نور عشق و دوستی و محبت را نشان دهند.
رییس سازمان سینمایی ادامه داد: تلاش میکنیم دوره بعدی جشنواره فیلم فجر بهتر و باشکوهتر باشد. ایران ظرفیت و توانایی برگزاری جشنوارهای بینالمللی را در سطح استانداردهای جهانی دارد.
وی با اعتقاد بر بازتاب خوب جشنواره نزد میهمانان خارجی اضافه کرد: در این چند روز در گفتوگو با میهمانان و مدیران جشنوارههای حاضر در جشنواره فیلم فجر، درخواست کردم جشنواره را نقد کنند و نمرهای که میهمانمان به این رویداد دادند خوب بود.
رییس سازمان سینمایی افزود: بازار جشنواره استاندارد و استقبال و پذیرایی در حد توانایی قابل قبول و کاتالوگها و بروشورها قابل ستایش بود و استقبال خوبی از کارگاههای تخصصی جشنواره شد.
وی همچنین با اشاره به حضور 18 مدیر سینمایی در جشنواره تاکید کرد: نیاز داریم در سیاستگذاری سینمایی با یکدیگر همراهی کنیم و مدیران سینمایی باید با یکدیگر همکاری و همفکری کنند و پس از برپایی نخستین نشست هماندیشی مدیران سینمایی حاضر در جشنواره نیز بیانیه خوبی منتشر شد.
ایوبی اضافه کرد: زمان جشنواره مورد تایید همه حرفهایهای جشنواره بود و امیدوارم سال بعد و سالهای بعد، اتفاقات بهتری در جشنواره فیلم فجر رخ دهد. تیم جوان حاضر در بخش بینالملل جشنواره عملکرد خوبی داشتند و این مهم نشان داد اگر جوانان ما خوب میسازند، باید در مدیریت سینما نیز این جوانان را دخالت دهیم و این جوانان میتوانند بدرخشند و درخشیند. همچنانکه برگزارکنندگان بخش بینالملل جشنواره در ایام نوروز درگیر کار بودند و از آنان تقدیر میکنم.
دفتر جشنواره را با کولهباری از دستاوردهای گرانقدر میبندیم
به گزارش ایسنا، همچنین علیرضا رضاداد دبیر این دوره از جشنواره فیلم فجر با اشاره به مستقل شدن بخش بینالملل این جشنواره که امسال برای اولین بار رخ داده است، گفت: دفتر سی و سومین جشنواره فیلم فجر را با کولهباری از دستاوردهای گرانقدر میبندیم. امروز به جرأت میتوان گفت هر اثر هنری که در جهان خلق میشود و میتواند راهی به سعادت بشر باز کند، خود ثروتی است که راه صیانت از آن توسعه ارتباط میان سازندگان آثار است.
وی ادامه داد: استقلال برگزاری همین هدف را دنبال میکرد و گمان میکنیم جشنواره فیلم فجر از این پس تفاوتهای خود را با دیگر جشنواره ها بیشتر به نمایش بگذارد و با نمایش 196 اثر از کشورهای گوناگون و فیلمسازانی با سلایق گوناگون میتوانیم همهساله جشنوارهای قابل توجه را شاهد باشیم.
رضاداد با اشاره به نقش سینما در پیوند میان ملتها، اظهار کرد: پیوند بین ملتها هر روز وسیعتر میشود و سینما میتواند این پیوند را عمیقتر کند.
حاشیهها
در این برنامه، ایوبی که علاوه بر ریاست سازمان سینمایی، مدیریت بنیاد شمس و مولانا را بر عهده دارد، نشان شمس تبریزی را به دو مولویشناس «لیلی انور» از ایران و «ولادمیر مالایشوف» از روسیه اهدا کرد.
در بخشی از برنامه، قسمتهای کوتاهی از مثنوی معنوی توسط لیلی افشار به دو زبان فارسی و انگلیسی ارائه شد که شاهو عندلیبی با نواختن نی، این مولویشناس را همراهی کرد.
ایوبی هنگام ارائه نشان شمس ابراز خواشحالی کرد که "در اختتامیه جشنواره فیلم فجر پرانتزی کوچک برای مولانا هم باز شده است".
او بعد از سخنرانی خود دقایقی را به زبان انگیسی با میهمانان خارجی سخن گفت و با اشاره به حکایت سیمرغ عطار، فلسفه سیمرغ جشنواره را برایشان شرح داد.
رییس سازمان سینمایی همچنین از محمد عبداللهی مدیر خانه همایش به دلیل همکاریاش با جشنواره فجر تقدیر کرد.
کارگردان آذربایجانی فیلم «نبات» هنگام دریافت جایزهاش با ابراز خرسندی از بازی فاطمه معتمدآریا در این فیلم گفت: برایم جای بسی خوشوقتی است که با انسانی شریف و بازیگری ارزشمند از ایران فیلم ساختم.
او در ادامه از دیگر عوامل ایرانی فیلمش تقدیر کرد و گفت: دوست ایرانی مشترک مستندسازی داشتیم به نام فرداد رستگار که ایشان در کابل سکته و فوت کرد. او انسان شریفی بود که من دوستش داشتم و جایزهام را به فرداد رستگار تقدیم میکنم.
علی ملاقلیپور کارگردان فیلم «قندون جهیزیه» که به عنوان یکی از استعدادهای جشنواره جایزه گرفت، در سخنان کوتاهی گفت: فکر نمیکردم استعدادی باشم چون یک سال طول کشید تا این فیلم را بسازم ولی هدفمان این بود فیلمی بسازیم که کام مردم را شیرین کند.
کارگردان هندی برگزیده نیز ابتدا به زبان فارسی گفت: «مخلصیم»؛ و بعد جملاتی را به زبان انگلیسی درباره شگفتیاش از گرفتن جایزه بیان کرد.
سارا کثیر بازیگر لبنانی حاضر در میان پنج داور زن مسلمان نیز پس از بیان چند جمله به زبان عربی، به زبان فارسی گفت: عید شما مبارک. ما این روزها تجربه میکنیم وقتی جهانبینیها به وحدت میرسند، وقتی دردهای مشترک با رمز و راز هنر مرزها را در هم میشکند؛ و صلح و دوستی اینگونه تعریف میشود. هنر سینما همیشه زیباترین و باشکوهترین رسم و آیین همبستگی ملل بوده، هست و خواهد بود.
اجرای چند قطعه موسیقی و پخش چند کلیپ از جشنواره از دیگر بخشهای این برنامه بود.
هنرمندانی چون رخشان بنی اعتماد، فرشته طائرپور، فرزاد مؤتمن، هوشنگ گلمکانی، شهرام مکری، سیفالله صمدیان در کنار مدیرانی مانند حبیب ایلبیگی مدیر نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، محمد حیدری مدیر موزه سینما، فرید فرخنده کیش مدیر سینمای جوان، محمد مهدی طباطبایینژاد مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و ... از حاضران در این برنامه بودند.
انتهای پیام