«این روزها افتخار مدیران شهری این است که کوه «الوند» را بتراشند، درختان را ببرند و هتل 5 ستاره بسازند و با برج سازی مردم شهر را از دیدن ستارههای آسمان محروم کنند.»
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، کوهستان الوند فراروی شهر همدان، کوهستان منفردی از شاخههای خاوری زاگرس مرکزی با عرصهای به وسعت ۱۳۷۵ کیلومتر مربع، بزرگترین پدیدهی گرانیتزائی از دوران چهارم زمینشناسی بر اثر نفوذ تودههای آذرین در نهشتههای بازمانده از دوران پیشین است که در شمال غرب به کوه خدابندهلو سنندج و کوه چهلچشمه کردستان و از جنوب شرق به بلندیهای راسوند و کوه وفس اراک متصل است.یال آن، حد طبیعی بین شهر همدان و تویسرکان و بلندترین قلهی آن موسوم به الوند در ۱۸ کیلومتری جنوب شهر قرار دارد. جهت این کوهستان از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده و استان همدان را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم میکند.
کوهستان الوند ۱۱۱اُمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت. اما حالا در برنامهریزیهای مدیریت شهری همدان، میخواهند این میراث طبیعی را هم از طبیعی بودناش خارج کنند و فقط به آن زخم بزنند!
حسین زندی، فعال میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده، به تصمیمهای جدید مدیریت شهری همدان در این زمینه پرداخته است.
«جای زخمهایی که مدیران شهری همدان در سه دهه گذشته بر پیکر الوند و طبیعت همدان وارد کردهاند، هرگز التیام نخواهد یافت و این ننگ پرآوازه بر پیشانی برخی مسئولان تا همیشه باقی خواهد ماند، تنها ماترک این مسئولان برای آیندگان تخریب و نابودی است.
هنوز صدای اره برقیها از باغهای همدان به گوش میرسد ظاهرا برخی تصمیم گرفتهاند تا بریدن آخرین درخت مقاومت کنند. مسئولان همدان سال گذشته در مقابل نابودی باغها و عمارتهای کهن «ذوالریاستین»، «جواهری» و باغ «بدیع الحکما» نه تنها مقاومتی نکردند بلکه مجوز تفکیک و ساخت آپارتمان و ویلا هم صادر کردند.
این روزها افتخار مدیران شهری این است که زخمی دیگر بر زخمهای الوند بیفزایند و کوه را بخراشند، درختان را ببرند و هتل 5 ستاره بسازند و با برج سازی مردم شهر را از دیدن ستارههای آسمان محروم کنند. شهردار همدان که اواخر سال گذشته در مراسم کلنگزنی هتل شادی در بلوار کولاب (مسیر گنجنامه) سخن میگفت از احداث ده هتل در همدان خبر داد که بیشتر این هتلها در مقابل چشمانداز کوهستانهای الوند و در مسیر عباسآباد و گنجنامه به طرف الوند خواهد بود.
معمولا اجرای پروژههای ساختمانی که برخلاف توسعه پایدار و منافع دراز مدت عموم مردم است تا لحظهی اجرا و روز کلنگزنی از مردم پنهان نگهداشته میشود، مبادا که در معرض کارشناسی درستی قرار گیرد و با مخالفت شهروندان منافع برخی افراد به خطر بیفتد.
مناطقی که برای احداث هتلهای ستارهدار در نظر گرفتهاند از نقاط پرترافیک شهر همدان است که در حل این معضل درماندهاند. سوال این است که آیا به این نکته توجه کردهاند که پس از ساختن این هتل مشکل پارکینگ مسافران را چگونه حل خواهند کرد؟ این روزها شهرداری کوچهها و مقابل منازل شهروندان را به عنوان پارکینگ اجاره میدهد و آسایش را از ساکنان محلههای مرکزی شهر گرفته است، این شهر نیاز به پارکینگ دارد یا هتل 5ستاره؟
فکر نمیکنم در این شهر کسی با ساخت هتل و توسعهی گردشگری پایدار مخالف باشد اما از مدیران ارشد استان باید پرسید؛ اتاقهای هتلهای فعال در شهر همدان چند روز از سال رزرو است؟ مدام در آمارها از ورود میلیونها گردشگر به همدان سخن گفتهاند، از تعداد یک میلیون نفر مسافری که وارد همدان میشود چند نفر در هتل اقامت میکنند؟ در طول یک ماه جشنواره زمستانی که قاعدتا باید گردشگر زیادی وارد همدان شود بیشتر اتاقهای هتلها خالی بود بیشتر مسافران ورودی همدان یا در چادر میخوابند یا در خانه _ مسافرهایی که بدون نظارت فعالیت میکنند. بهتر نیست خانه مسافرها و خانههای تاریخی شهر را برای اقامت گردشگران آماده کنند؟
به نظر میرسد مدیران این شهر زاویه دیدشان را از الوند نمیتوانند تغییر دهند و تصمیم خود را برای نابودی کامل این منطقه گرفتهاند یا اینکه توانایی ایجاد فرصت جدید برای سرمایه پذیری و سرمایه گذاری در این شهر را ندارند چرا که اگر نقاط دیگر شهر که خالی از جذابیتهای طبیعی است را برای ساخت هتل و مراکز تفریحی و گردشگری در نظر بگیرند نیاز به زیر ساختهای گردشگری دارد و زمان زیادی برای به نتیجه رسیدن آن لازم است.
در کشور ما متاسفانه برخی مدیران یاد گرفتهاند راحتترین کار را انتخاب و از لقمهی آماده استفاده کنند، در حالی که مدیر توانا کسی است که بتواند از فضاهای بدون امکانات در جهت توسعه استفاده کند، اما چنین تواناییهایی از مدیران در طول چند سال گذشته دیده نشده است. همانگونه که اشاره کردم کسی مخالف ساخت هتل نیست اما نه بدون نیازسنجی، امکان سنجی و مکان یابی درست.
شهرداری همدان با صدور مجوزهای غیر کارشناسی در سالهای گذشته نه تنها باعث تخریب و نابودی میراث طبیعی و تاریخی شهر شده بلکه منظر طبیعی شهر را نیز نابود کرده است .
کسانی که در همدان بر طبل توسعه گردشگری میکوبند به این نکته توجه نکردهاند که همدان مقصد گردشگری نیست و تاکنون مسیر گردشگری بوده است این شهر مهمترین نقطهی آمد و شد مسافران از غرب کشور به شمال است، یعنی در مسیر استانهای ایلام، کرمانشاه، کردستان و بخشی از کشور عراق به خصوص کربلا و از طرف خروجی شمالی نیز استانهای تهران، قزوین، زنجان ، مرکزی و شهرهای شمال و شمال شرقی است.
بیشتر گردشگرانی که گفته میشود تعدادشان به میلیونها نفر میرسد از یک سو وارد همدان میشوند و از سوی دیگر خارج میشوند. مسافران در همدان ماندگار نیستند تا برای آنها هتل ساخته شود بهانهای و جاذبهای هم که بتواند گردشگران را روزها و هفتهها در همدان نگه دارد وجود ندارد یا معرفی نشده است.
اگر قرار است هتل و اماکن اقامتی و تفریحی ساخته شود بهتر است درکنار این مسیرایجاد شود و تخریب آثار طبیعی و تاریخی شهر متوقف شود.»
انتهای پیام