تیمی از محققان با همکاری دانشگاه واندربیلت آمریکا برای نخستین بار به نوعی همجوشی تصویربرداری رویکردهای طیفسنج جرمی و میکروسکوپی دست یافتهاند که به طور قابلتوجهی درمان و تشخیص سرطان را دستخوش انقلاب میکند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، رویکرد میکروسکوپی، تصاویر با تفکیکپذیری بالایی از بافتها تولید میکند اما اطلاعات مولکولی درباره آنها ارائه نمیدهد. طیفسنج جرمی نیز شمارش بسیار دقیقی از پروتئینها، لیپیدها و مولکولهای دیگر موجود در بافتها ارائه میدهد اما این کار را در حالت پیکسلبندیشده ارائه میدهد.
ترکیبکردن بهترین ویژگیهای هر دوی این رویکردهای تصویربرداری، به دانشمندان امکان مشاهده ساختار مولکولی بافتها را با تفکیکپذیری بالا ممکن میسازد.
این تکنیک، مرز بین سلولهای سرطانی و سلولهای عادی را مشخص میکند. در حال حاضر، این مرز، توسط بافتشناسی یعنی بررسی ظاهر سلولها در زیر میکروسکوپ تعیین میشود اما بسیاری از سرطانها پس از عمل جراحی دوباره ظاهر میشوند؛ دلیل این موضوع شاید آن است که آنچه در ابتدا سلولهای نرمال به نظر میرسند، هنگام تحلیل پروتئینها با استفاده از طیفسنجی جرمی، در واقع سلولهای سرطانی هستند.
بنابراین، اعمال رویکردهای تلفیق تصویربرداری برای تحلیل بخشهای بافت توسط میکروسکوپی و طیفسنجی جرمی، نوآوری مهمی به شمار میآید.
جزئیات این دستاورد مهم علمی در مجله Nature Methods ارائه شد.
انتهای پیام