رئیسجمهوری روسیه امروز (سهشنبه) برای دیدار با رهبر مجارستان به این کشور سفر کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، سفر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به مجارستان در حالی است که حدود 2000 تن از معترضان عصر دوشنبه در مرکز شهر بوداپست، پایتخت علیه سفر پوتین دست به راهپیمایی اعتراضی زده و از ویکتور اوربان، رئیسجمهوری مجارستان خواستند تا «پوتینی شدن» مجارستان را متوقف کند.
گابور واگو، سازماندهنده این تظاهرات گفت: به ستوه آوردن جامعه مدنی، فساد و افزایش الیگارشی نشان میدهد که ما به شدت در حال نزدیک شدن به مدل روسیه و دور شدن از مدل اروپایی هستیم.
افزایش حمایتهای مجارستان از روسیه با وجود تهاجم این کشور به اوکراین در میان برخی از کشورهای شرق اروپا دیده میشود و این برای پوتین که از سوی بسیاری از کشورها به ویژه غرب به خاطر نقشش در بحران اوکراین مورد انتقاد است، سفر به مجارستان از این جهت اهمیت دارد که نشان میدهد هنوز در داخل اتحادیه اروپا دوستانی دارد.
اوربان به دنبال قیمت مناسب گاز روسیه و اطمینان یافتن از تعهد مسکو برای پرداخت وام 10 میلیارد یورویی است تا به وسیله آن راکتور اتمی مجارستان را ارتقا بخشد.
صربستان نیز که از قدیم الایام روابط خوبی با روسیه داشته، راه دو دوزهبازی در پیش گرفته و در حالی همچنان به روابط نزدیک خود با مسکو ادامه میدهد، به دقت درخواست خود را برای پیوستن به اتحادیه اروپا میپروراند. به همین خاطر یک تفرقه آشکار در میان رهبری صربستان بر سر راهی که این کشور باید بپیماید، وجود دارد.
نخستوزیر صربستان به نظر به سمت اتحادیه اروپا تمایل دارد، در حالی که رئیسجمهور یک «روسگرا» است.
صربستان مدتهاست که از پیوستن به اعمال تحریمها علیه روسیه امتناع میکند علیرغم اینکه از جانب غرب تحت فشار است. ماشین تبلیغاتی روسیه در صربستان بسیار فعال است و رادیویی به زبان روسی- صربی از سال جاری میلادی در این کشور فعالیت خود را آغاز کرده است.
البته در میان کشورهای سابق شوروی هستند کشورهایی که به شدت منتقد روسیهاند و آنها لهستان و رومانی هستند. اما به عنوان نمونه حتی در لهستان هم کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری از حزب اصلی چپ اعلام کرده که کشورش نمیتواند به عنوان دشمن شماره یک در رسانههای روسیه باقی بماند و خواستار مذاکرات میان مسکو و ورشو شده است.
حمایت از روسیه در سراسر شرق اروپا از ملغمه باورهای ایدئولوژیک و نیاز مبرم این کشورها به تامینکننده اصلی انرژی که همان روسیه باشد، ناشی میشود. بسیاری از کشورهای منطقه از نظر اقتصادی در مضیقه هستند که علت آن تحریمها و ممنوعیت واردات مواد غذایی از روسیه است.
چنین تمایلات حامی کرملین، اتحاد اروپا را در مواجهه با روسیه در قبال اوکراین تضعیف کرده است. بسیاری از کشورهای شرق اروپا مخالف این تحریمها علیه روسیهاند اگرچه به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا با آن موافقند.
برخی دیگر چون اسلواکی و جمهوری چک اعلام کردهاند که نمیخواهند پایگاههای ناتو در خاکشان مستقر شود حتی اگر این ائتلاف بخواهد برای ارتقای امنیت در لهستان و کشورهای حوزه بالتیک نیروی مازاد مستقر کند.
رئیسجمهوری چک تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه را محکوم کرده که همین امر وی را درمسیر مقابل نخستوزیر قرار داده و این اقدام موضع متحد دولت چک را در قبال مسکو تضعیف میکند.
در همین حال، موضع حامی روس رئیسجمهوری مجارستان به نظر خطرآفرین است و بر مشکلات غرب در قبال روسیه میافزاید. این مرد تابستان 2014 گفت که میخواهد مجارستان را به سمت یک دموکراسی مستبد و متعصب نظیر آنچه در روسیه و ترکیه است، پیش ببرد حتی اگر مجبور شود برخی گروههای حقوق مدنی را سرکوب کند.
البته هنوز نشانههایی از این مورد وجود دارد که اوربان تلاش میکند تا موضع خود را در قبال غرب بهبود بخشد.
دو هفته پیش از سفر پوتین به مجارستان، اوربان در بوداپست میزبان آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بود و روز جمعه به کییف، اوکراین رفت تا با پترو پوروشنکو، رئیسجمهوری اوکراین دیدار کند و حمایت خود را از تمامیت ارضی و استقلال این کشور اعلام دارد.
مدیر یک اندیشکده در بوداپست گفت: اوربان به بد شرایطی وارد شده چون مشخص است هر ایدهای در مورد شرایط اقتصادی خوب است در مورد یک وضعیت ژئوپلتیکی خوب نیست.
انتهای پیام