تبعات وقوع گردوخاک بر محصولات کشاورزی ‌

یک کارشناس اقتصاد کشاورزی در خصوص تاثیر ریزگردها بر بخش کشاورزی گفت: بروز این پدیده در وهله​ اول روی سلامت کشاورزان تاثیر منفی می‌گذارد، زیرا آن‌ها را از انجام به موقع اموری همچون آبیاری، سمپاشی، کاشت بذر و ... باز می​دارد.

یک کارشناس اقتصاد کشاورزی در خصوص تاثیر ریزگردها بر بخش کشاورزی گفت: بروز این پدیده در وهله​ اول روی سلامت کشاورزان تاثیر منفی می‌گذارد، زیرا آن‌ها را از انجام به موقع اموری همچون آبیاری، سمپاشی، کاشت بذر و ... باز می​دارد.

محمدجواد بهتاش در گفت‌وگو با خبرنگار‌ خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه‌خوزستان، اظهارکرد: تاخیر در انجام این فعالیت​ها تاثیر منفی بسیار زیادی بر تولید محصولات دارد و موجب کاهش تولید محصولات کشاورزی می‌شود و این مساله درآمد کشاورزان را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

وی افزود: همچنین اثرات منفی پدیده ریزگردها بر فیزیولوژی محصولات نیز مشاهده می‌شود، به گونه‌ای که محصول درآینده از نظر بازاریابی و مشتری پسندبودن با مشکل رو به رو خواهد شد.

بهتاش با اشاره به تاثیر مخرب این پدیده بر عملیات حمل‌ونقل محصولات کشاورزی خاطرنشان‌کرد: دیر رسیدن محصولات به بازار و به تعویق افتادن توزیع آن‌ها در بازار مساله‌ای است که بر روی ظاهر محصول اثرگذار بوده و فروش آن را با مشکلاتی روبه رو می‌کند.

این کارشناس اقتصاد کشاورزی گفت: وقوع گردوخاک روی میزان نیاز محصولات به آب، میزان تبخیر و تعریق گیاهان تاثیر می‌گذارد. هنگامی که خاک به ضخامت یک یا 2 میلی‌متر بر سطح برگ یا ساقه گیاه می​نشیند، جذب نور و فتوسنتز گیاه را مختل می​کند.

وی اظهارکرد: این پدیده بر میزان آب‌رسانی به محصول تاثیر منفی می‌گذارد. در زمان وقوع این پدیده، آب‌رسانی فیزیکی که توسط تولیدکننده صورت می‌گیرد به تعویق می‌افتد و آب دیرتر در اختیار گیاه قرار می‌گیرد و این مساله جذب سطحی و ریشه‌ای آب هر محصول را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بهتاش گفت: گردوخاک موجود، سر منشأ بسیاری از بیماری​ها و ویروس​های مختلف است که به وسیله آبیاری یا جذب سطحی در ریشه، ساقه و برگ گیاهان منتقل می‌شود و این مساله هزینه​های گزافی را برای تولیدکننده به‌ دنبال دارد.

وی با بیان این‌که پدیده​ گردوخاک می‌تواند بر روی نهاده​های کشاورزی تاثیرگذار باشد، اظهارکرد: هنگامی که ریزگردها با کودها ترکیب می​شوند جذب کود و مواد شیمیایی به محصول را به عنوان سموم دفع آفات، با مشکل رو به رو می‌کند.

بهتاش افزود: وقتی گردوخاک بر سبزینه گیاه می‌نشیند و کشاورز گیاه را سم​پاشی می‌کند، ​سمی که به حالت مایع یا پودر است فقط موجب پاک شدن گرد و خاک از روی سطح گیاه می‌شود و اثر سم مصرفی بر روی محصول از بین می‌رود و دیگر اثری بر آن نخواهد گذاشت.

وی با اشاره به این‌که محصولات کشاورزی خوزستان از چندین ماه گذشته تحت تاثیر پدیده کم‌آبی قرار داشته‌اند، گفت: این موضوع سطح زیرکشت بسیاری از محصولات را کاهش داده و اکنون با بروز پدیده گرد و خاک این مشکلات دو چندان شده و خسارات زیادی برای تولیدکنندگان به دنبال داشته است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ / ۱۰:۳۵
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 93112111866
  • خبرنگار :