آیت‌الله مکارم‌شیرازی بیان کرد

مقایسه «مال و علم» در توصیه امام علی(ع) به کمیل

آیت‌الله مکارم‌شیرازی با بیان این‌که «عالم دینی با قلم فکر، دشمن را درهم می‌کوبد و یا او را هدایت می‌کند» گفت: امروز در حساس‌ترین شرایط زمان قرار داریم، طلاب باید قدرت پاسخگویی به شبهات را داشته باشند.

آیت‌الله مکارم‌شیرازی با بیان این‌که «عالم دینی با قلم فکر، دشمن را درهم می‌کوبد و یا او را هدایت می‌کند» گفت: امروز در حساس‌ترین شرایط زمان قرار داریم، طلاب باید قدرت پاسخگویی به شبهات را داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این مرجع تقلید در دیدار با طلاب حوزه علمیه استان‌های آذربایجان غربی، کرمانشاه و حوزه علمیه بناب با اشاره به مقام علم و عالم اظهار کرد: امام علی(ع) در توصیه‌ای به کمیل، مال و علم را با هم مقایسه می‌کنند؛ مسایل اقتصادی در دنیای امروز هم حرف اول را می‌زند، ولی در عین حال امام(ع) علم و دانش را بالاتر از مسایل اقتصادی می‌دانند.

وی افزود: امام علی(ع) فرمودند، علم حافظ انسان است، ولی انسان حافظ مال؛ برتری دومی که امام(ع) برای علم ذکر کردند این است که استفاده از مال آن را کم می‌کند، ولی استفاده از علم باعث ازدیاد آن است؛ تدریس باعث پرورش طلاب می‌شود و اگر طلاب هر سطحی را طی کردند باید سطح پایین‌تر خود را تدریس کنند تا رشد بیشتری داشته باشند.

این مرجع تقلید بیان کرد: امام(ع) فرمودند، بسیاری از افراد تا وقتی که انسان مالی دارد گرد او جمع می‌شوند و اگر مالش را از دست داد، دیگر سراغی از او نمی‌گیرند، ولی علما پس از مرگ هم وفادار دارند؛ امام(ع) در ادامه فرمودند که حاکمیت از آن علم است و مال محکوم علیه است؛ در پایان نیز حضرت فرمودند که علما همیشه باقی می‌مانند و آثارشان در قلوب موجود خواهند ماند.

آیت‌الله مکارم‌شیرازی خاطرنشان کرد: طلاب با توکل به خدا و همت عالی در سایه اخلاص رشد و تربیت خواهند شد.

این مرجع تقلید با اشاره به حدیثی از امام جعفر صادق(ع) در خصوص علم و عالم گفت: آن حضرت فرمودند، در روز قیامت میزان اعمال و علم بشر برپا می‌شود؛ یکی از سنجش‌هایی که در عرصه محشر انجام می‌شود خون شهدا و مرکب دانشمندان است و کفه‌ای که در آن مداد علما است سنگین‌تر از کفه‌ای خواهد بود که خون شهدا در آن قرار دارد.

به گزارش ایسنا به نقل از حوزه نیوز، وی افزود: مقام شهید در اسلام فوق‌العاده بالاست «عند ربهم یرزقون» هستند و در جوار حضرت حق روزی می‌خورند و با این همه عظمت و جایگاهی که برای شهدا فرض شده است، اما مقام آنها از عالم کمتر است.

این مرجع تقلید با اشاره به ادله برتری مداد علما از خون شهدا گفت: آنچه که به خون شهدا ابدیت می‌بخشد، قلم دانشمندان است؛ نکته دیگر آن است که شهید مکان و زمان خاصی دارد، ولی عالم در روزگاران باقی و ماندگار است.

آیت‌الله مکارم‌شیرازی خاطرنشان کرد: شهید با قوه قهریه جسم دشمن را متلاشی می‌کند، ولی عالم با قلم، فکر دشمن را یا در هم می‌کوبد و یا او را هدایت می‌کند، پس عالم با روح سروکار دارد و شهید با جسم؛ نکته دیگر آنکه شهدا، تحت نظر علما پرورش پیدا می‌کنند.

وی گفت: امام راحل بود که این شهیدان را به میدان جهاد فرستادند؛ نکته پنجم نیز آن است که تعداد قلم‌های علما از تعداد افراد شهدا بیشتر است؛ در قم هر هفته 200 کتاب تازه چاپ می‌شود و این کتب خود به روشنگری اجتماعی می‌پردازند.

وی با بیان این‌که «در این میان هرچه مقام انسان بالاتر باشد، وظایف نیز سنگین‌تر خواهد بود» بیان کرد: امام علی(ع) 7ثمره برای علم بیان می‌کنند؛ تقوا اولین ثمره علم است؛ نکته دوم، اجتناب از هوای نفس است؛ سومین اثر تبعیت از حق است و چهارمین اثر آن دوری از گناهان است و پنجمین اثر، مودت با برادران دینی است.

آیت‌الله مکارم‌شیرازی خاطرنشان کرد: امام علی(ع) در بیان ثمره ششم علم، این اثر را استماع نظرات و درس علما ذکر کردند و هفتمین اثر علم که از سوی امام علی(ع) بیان شده است، قبول کردن سخنان علمی است.

وی گفت: طلاب امروز، در زمان خاصی زندگی می‌کنند که در طول تاریخ اسلام، نظیر آن کم بوده است؛ در تمام خانه‌ها، ابزار شیطان موجود است و دشمنانی که درصدد تخریب اخلاق و عقاید و اخلاق هستند بسیار فعال هستند.

وی بیان کرد: طلاب امروز باید علم پاسخگویی به شبهات را داشته باشند؛ سخنوری و قدرت قلم از دیگر بایسته‌های طلبگی است؛ در این بین طلاب باید از ابتدای جوانی به تبلیغ خو بگیرند و ایتام آل محمد(ص) را از علم سیراب کنند.

این مرجع تقلید یادآور شد: اخلاص از مهمترین وظایف طلاب است، زیرا اگر اخلاص نباشد اعمال قبول نیست؛ اخلاص باعث ازدیاد آثار و قبولی اعمال است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۶ بهمن ۱۳۹۳ / ۰۸:۰۱
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 93110602795
  • خبرنگار :