مغز از توانایی خارقالعادهای برخوردار است که بدون هیچ گونه محدودیتی، اقدام به ذخیرهسازی و بازیابی خاطرات، حتی رویدادهای بسیار مشابه میکند.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، مغز اقدام به تولید و ذخیرهسازی خاطرات در شبکههای کوچکی به نام سلولهای مغزی میکند؛ خاطرات رویدادها و مکانها در ساختار هیپوکامپ ذخیره میشوند.
برای بررسی توانایی منحصر بفرد مغز در ذخیرهسازی خاطرات، محققان موسسه سیستمهای علوم اعصاب کاولی در دانشگاه علوم و فناوری نروژ با همکاری محققانی از ایتالیا و جمهوری چک، توانایی موش ها در یادآوری مکانهای مجزا، اما در عین حال مشابه را مورد بررسی قرار دادند.
قدرت حافظه هفت موش آزمایشگاهی در 11 اتاقک مجزا بمدت دو روز مورد بررسی قرار گرفت؛ موشها آزادانه در تمامی اتاقکها در جستجوی خرده شکلات حرکت میکردند و محققان فعالیت مغزی در سلولهای مکانی CA3 در هیپوکامپ را ثبت میکردند.
سلولهای مکانی (place cells) نورونهایی هستند که در یک محل خاص فعال میشوند.
اتاقک ها بسیار مشابه هم بودند، اما موشها همچنان قادر به ایجاد یک حافظه جداگانه و مستقل یا یک نقشه برای هر محیط بودند؛ سلولهای مکانی CA3 یک الگوی منحصر بفرد برای هر محیط شکل میدادند.
محققان دریافتند که این الگوهای منحصر بفرد در حافظه موش ذخیره میشوند، بطوریکه با ورود مجدد حیوان به یکی از این اتاقها، نقشه فضایی از نخستین تجربه حضور در اتاق در مغز موش باز فعال میشود.
این نتایج نشان میدهد که مغز دارای یک ظرفیت عظیم برای ذخیرهسازی خاطرات است؛ توانایی ایجاد یک حافظه منحصر بفرد یا نقشه برای هر مکان، نحوه مدیریت مغز برای تمایز قائل شدن بین خاطرات بسیار مشابه و اشتباه نگرفتن رویدادهای شبیه هم را مشخص میکند.
این تحقیق همچنین نحوه عملکرد ترفند خاصی از حافظه موسوم به «روش جایگاه» را توضیح میدهد؛ این روش شامل برقراری ارتباط بین چیزهایی که میخواهید به یاد داشته باشید و مکان هایی است که به خوبی میشناسید.
بطورمثال، با برقراری ارتباط بین خاطرات با اتاقهای مختلف در خانه، براحتی میتوانید از طریق راه رفتن در خانه بصورت ذهنی، آنچه نیاز دارید را به خاطر بیاورید.
نتایج این تحقیق در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شد.
انتهای پیام