اسکندر مختاری از تدقیق طرح ضوابط و الزامات خیابان ولیعصر (عج) با مصوبه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان یک سند قانونی خبر داد.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به در دست تهیه بودن طرح ضوابط ساختوساز در خیابان ولیعصر (عج) اظهار کرد: پیشنهاد تهیه پرونده ثبت ملی که انجام شد و اکنون ثبت جهانی خیابان ولیعصر (عج)، از سوی شورای شهر تهران مطرح و تهیهی آن توسط سازمان زیباسازی تهران و پژوهشکده فرهنگ وهنر دانشگاه تهران انجام میشود.
نویسنده کتاب «میراث معماری مدرن در ایران» همچنین تهیه طرح آمایش ارتقای کیفی خیابان ولیعصر (عج) توسط سازمان زیباسازی و پژوهشکده فرهنگ و هنر دانشگاه تهران و مهندسان مشاور را از دیگر اقدامات در دست انجام برای طولانیترین خیابان خاورمیانه دانست و اظهار کرد: تدقیق ضوابط و الزامات طرح توسط سازمان زیباسازی شهر تهران و مهندسان مشاور پارسه در دست تهیه است و مقرر شده این طرح با گرفتن مصوبهی سازمان میراث فرهنگی به صورت سند قانونی به کمیسیون ماده 5 شهرداری تهران ارائه شود.
او که عصر روز گذشته (سهشنبه 8 دیماه) در مراسم رونمایی از کتاب «خیابان ولیعصر، میراث معماری و شهرسازی تهران» سخن میگفت، اظهار کرد: در روند تهیه پرونده ثبتی این خیابان و کتاب حاضر، دو سند درباره طرح ارتقای کیفی این خیابان به دست آمد، که قرار است با قرار دادن آن در کتابخانهی سازمان زیباسازی شهرداری تهران، آن را ماندگار کرد.
وی که کتاب «خیابان ولیعصر؛ میراث معماری و شهرسازی تهران» را همراه با «محمد حسن طالبیان»، «پیروز حناچی» و «سید احمدمحیط طباطبایی» به رشتهی تحریردر آورده است، با اشاره به اقداماتی که برای تهیه این کتاب انجام شده، گفت: آنچه که از اقدامات گذشته تا کنون درباره خیابان ولیعصر (عج) به دست آمده است، سند موجود از وضعیت این خیابان است.
مختاری با تاکید بر اینکه درباره تهران نوشتن جرات و مراقبت میخواهد، با طرح پرسشهایی مانند اینکه آیا ماندگاری خیابان ولیعصر (عج) لازم است؟ آیا تهران نیاز به این خیابان دارد؟ و آیا نمیتوان با خیابان ولیعصر (عج) مانند دیگر بخشهای شهر رفتار کرد؟ گفت: هر کاری را نمیتوان با خیابان ولیعصر (عج) انجام داد. این خیابان یک مکان خاطره است و همهی افراد شهر از این خیابان خاطره دارند، بنابراین پاک کردن جایی که خاطره در آن نقش بسته است، اصلا به صلاح نیست و حتی یک نوع تعرض به افکار عمومی و هویت شهر محسوب میشود.
او ادامه داد: به طور استثنایی یک اجماع برای حفاظت از ارزشهای خیابان ولیعصر(عج) در شهر وجود دارد. شورای شهر، شهرداری، دانشگاهها، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و حتی سازمانهای مردمنهاد اتفاق نظر دارند که خیابان ولیعصر ارزشمند است و از ثروتهای شهر محسوب میشود. به همین دلیل با توصیه شورای شهر و کمک دانشگاه تهران پرونده ثبت ملی این خیابان تهیه و در حال حاضر طرح ارتقا کیفی آن در حال تدوین است.
وی در ادامه با بیان اینکه برخی از افراد مخالف تهیه یکسری ضوابط ساماندهی شده درباره خیابان ولیعصر (عج) هستند، گفت: سوداگران، مخالف ضابطهمند بودن مکان در شهر هستند، این بزرگترین مشکل برای بزرگترین خیابان خاورمیانه است، چون آنها برای تخریب خانههای خاطرهساز و بالابردن آسمانخراشها با ابزارهای قانونی کارشان را به راحتی انجام میدهند.
او فرهنگسازی، تولید دانش و فرهنگ و استفاده از دانش را راهی برای جلوگیری از استفادههای قانونی سوداگران دانست و افزود: کتاب «خیابان ولیعصر، میراث معماری و شهرسازی تهران» یکی از اقداماتی است که برای اجماع فرهنگ در این زمینه میتواند موثر باشد.
این کارشناس پیشکسوت میراث فرهنگی در ادامه با اشاره به خشکشدن چنارهای خیابان ولیعصر (عج) اظهار کرد: ریشهی چنارهای این خیابان خود را به قناتهای تهران رساندهاند و از بالا به سمت پایین سرازیر میشوند، اما باتوجه به گودالهایی که توسط سوداگران ساختوساز در تهران در نقاط بالا شهر ایجاد میشود، مسیر قناتها بسته شده و راهشان تغییر میکند، به همین دلیل درختان در برخی از محدودهها به مرور خشک میشوند.
انتهای پیام