در میراث قزوین چه خبر است؟

یک روز بافت تاریخی را به بهانه کشیدن خیابان از بین می‌برند و روز دیگر به جان باغ‌های سنتی می‌افتند که بلوار بسازند و شریان تنفسی یک شهر را نابود کنند تا شهر آلوده دیگری را تقدیم هموطنان کنند!

یک روز بافت تاریخی را به بهانه کشیدن خیابان از بین می‌برند و روز دیگر به جان باغ‌های سنتی می‌افتند که بلوار بسازند و شریان تنفسی یک شهر را نابود کنند تا شهر آلوده دیگری را تقدیم هموطنان کنند!

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، مهرماه سال جاری بود که با امضای استاندار قزوین، ‌معاونت امور عمرانی استانداری قزوین، سرپرست اداره‌کل راه و شهرسازی استان، رییس شورای اسلامی شهر، مدیرکل دفتر فنی استانداری قزوین، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان و نماینده سازمان نظام مهندسی طرح ساماندهی یک بلوار به تصویب رسید؛ طرحی که معلوم نیست چه بر سر باغ سنتی قزوین می‌آورد و حالا هم خبر از تخریب بافت تاریخی قزوین به دلیل ساخت خیابان انصاری است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین در این‌باره به خبرنگار ایسنا می‌گوید: هنوز برای ساخت بلوار در بخش ورودی شهر قزوین اقدامی صورت نگرفته، البته در کمیسیون ماده 5 علیرغم رای مخالف سازمان میراث فرهنگی، متاسفانه استانداری، شهرداری و جهادکشاورزی با این طرح موافقت کرده‌اند و این طرح تصویب شده است؛ اما چون مصوبه‌های این کمیسیون در صورت تصویب در شورای عالی شهرسازی و معماری قابلیت اجرایی پیدا می‌کند، شورای عالی شهرسازی با آن هم مخالفت کرده است؛ زیرا با این کار باغستان قزوین به عنوان یک اثر ثبتی در اجرای این پروژه تخریب می‌شود.

«محمد علی حضرتی‌ها» ادامه می‌دهد: در حال حاضر هیچ درختی هنوز قطع نشده، اما طبق طراحی صورت گرفته این باغستان تخریب می‌شود و به همین جهت هم ما با آن مخالف هستیم.

او اضافه می‌کند: شهرداری زیر پوستی کارهایی انجام می‌دهد و ممکن است صبح که از خواب بلند می‌شویم، ببینیم بخشی از این باغستان تصرف و تخریب شده است. آنچه ما را نگران می‌کند این است که با اجرای این طرح منظر باغستان در ورودی شهر کاملا تغییر می‌کند و نمی‌دانیم برای ادامه باغستان که پشت ساختمان‌ها قرار می‌گیرند، چه اتفاقی می‌افتد؟ ممکن است آن قسمت به محلی برای جمع‌آوری نخاله تبدیل شود یا به تدریج تخریب شده و هیچ‌کس هم متوجه نخواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین همچنین درباره تخریب بافت تاریخی شهر برای احداث خیابان انصاری توضیح می‌دهد: تصمیم شهرداری قزوین بر اساس طرح تفصیلی مصوب سال 1372 بوده و از سال گذشته آن را برای احداث خیابانی موسوم به خیابان انصاری شرقی تعریف و شروع به تملک و تخریب بافت تاریخی کرده‌اند. این پروژه در کمیسیون ماده 5 تغییر مسیر داده، یعنی مصوب طرح تفصیلی که البته باید به‌روز می‌شده و چون داخل بافت تاریخی است، باید موافقت این کار را حتما از سازمان میراث فرهنگی می‌گرفته‌اند؛ اما متاسفانه این اقدام صورت نگرفته و علاوه‌بر این، تغییر مسیر هم داده است.

حضرتی‌ها اظهار می‌کند: این خطِ پروژه با تغییر مسیر، علاوه‌بر تخریب بافت تاریخی شهر قزوین، از داخل یک مدرسه تاریخی به نام "حیدریه" که متعلق به دوره سلجوقی است و همچنین گرمابه "بلاغی" عبور می‌کند.

مسجد حیدریه قزوین

او در ادامه می‌گوید: اداره‌کل میراث فرهنگی قزوین با این طرح مخالفت کرد و با مکاتبات صورت گرفته، شورای عالی معماری و شهرسازی کشور هم با اجرای این پروژه موافق نیست و اعلام کرده‌اند که باید این کار متوقف شود.

این مسئول با اشاره به اینکه در همین فاصله یک گروه باستان‌شناسی به سرپرستی دکتر «چگینی» شروع به کاوش‌هایی در منطقه کرده‌ است و به موجب آن دامنه‌ی این بنا عملا آشکار شد، تصریح می‌کند: با اینکه این مدرسه در سال 1312 به شماره 200 در فهرست ملی کشور به ثبت رسیده و جزو نخستین بناهای ثبتی در کشور است، اما آقایان در شهرداری مصمم بودند که این پروژه را اجرا کنند و ما هم با آن مخالفت کردیم.

حضرتی‌ها می‌افزاید: این کشمکش همچنان ادامه پیدا کرده است. در همین فاصله پرونده ثبتی «بلاغی» هم که مربوط به دوره صفویه است و از قبل مطرح شده بود، در شورای ثبتی کشور تصویب شد و امکان تخریب آن مطلقا وجود ندارد و حرائم آن هم باید رعایت شود و از نظر میراث فرهنگی به هیچ عنوان امکان تحقق این پرو‌ژه وجود ندارد.

او با اشاره به اینکه شهرداری علی‌رغم دستور شورای عالی معماری و شهرسازی کشور برای توقف عملیات، همچنان به این موضوع بی‌توجه است، اضافه می‌کند: متاسفانه باز هم این مسیر را ادامه می‌دهند. اگر حتی به فرض محال تخریب بافت‌های تاریخی ادامه پیدا کند، به خاطر دو مسجد "حیدریه" و گرمابه "بلاغی" که ثبت ملی هستند، نمی‌توانند این خیابان را احداث کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین بیان می‌کند: بخشی از حریم خیابان که در دوره صفویه احداث شده تخریب و بخشی از تخریب‌ها هم در حریم عالی قاپو بوده است. ادامه تخریب نیز در بافتی است که خود شهرداری پیشنهاد داده و در وزارت کشور هم تصویب و ابلاغ شده است. طبق قانون اگر بخواهند تصرف و تغییری در بافت تاریخی صورت دهند باید با مجوز میراث فرهنگی باشد و شهرداری چنین مجوزی از میراث فرهنگی ندارد.

حضرتی‌ها می‌گوید: حتی زمانی که یک مغازه در حریم مسجد "حیدریه" را تخریب کردند، یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی وارد عمل شد و با شکایت از تخریب‌کنندگان، جلوی این حرکت را گرفتیم.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۷ دی ۱۳۹۳ / ۰۰:۰۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93100702767
  • خبرنگار : 71503