شهرداری به بزرگترین خانه‌ی تهران فکر می‌کند

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گفت: شهرداری تهران در حال فکر و بررسی درباره‌ی‌ بزرگترین خانه‌ی تهران است و پس از آن نظر خود را اعلام می‌کند!

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گفت: شهرداری تهران در حال فکر و بررسی درباره‌ی‌ بزرگترین خانه‌ی تهران است و پس از آن نظر خود را اعلام می‌کند!

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، بزرگترین خانه‌ی تهران «کاخ ورسای ایران» یا همان «کاخ ثابت پاسال» هنوز درگیر حرف و حدیث‌هایی است که هر روز از سوی نهادهای مختلف مطرح می‌شود. حرف و حدیث‌هایی که همه یک جواب دارند «پیگیری».

البته در کنار نظر متولیان میراث فرهنگی تهران که معتقدند این بنا تاریخی و ارزشمند نیست و در صورتیکه کارشناسان‌شان تائید کنند، برای ثبت ملی‌اش اقدام می‌کنند.

بنایی که به دنبال تصویب طرح تفصیلی تهران، احتمال تخریب و تبدیل آن به یک مجتمع تجاری، مسکونی و اداری با 9 طبقه در مساحتی بیش از 11 هزار متر مربع وجود دارد.

درباره‌ی آخرین وضعیت «بزرگترین خانه‌ تهران» اظهار کرد: نه تنها در مورد این بنا، بلکه درباره‌ همه‌ بناهای ارزشمند شهری مسئولان شهری هستند که باید به این نتیجه برسند که ارزش این بناها چقدر است و چگونه باید مدیریت و حفاظت شوند. چون بدون حمایت و توجه مدیریت شهری نمی‌توان هیچ بنای ارزشمندی را حفظ کرد.

او با بیان این‌که به دلایل شرایط خاص کاخ «ثابت پاسال» هنوز نتوانسته‌اند از این بنا بازدید کنند، افزود: من در این‌باره با مدیریت شهری صحبت کردم. در همه دنیا مهم است که شهرداری‌ها ارزش‌های شهر خود را بشناسند، تهدیدات آن را کم یا حذف کرده و نقاط قوت این ارزش‌ها را بیشتر تقویت کنند. این شهرداری است که باید بگوید کدام بنا جزو ارزش‌های یک شهر است.

وی اضافه کرد: اگر همه‌ ارگان‌ها تلاش کنند، اما مدیریت شهرداری یک شهر به این درد نرسد که کدام نقطه از شهر ارزشمند، تاریخی و فرهنگی است و باید حفظ شود، انجام هر کاری باز هم مطلوب نخواهد بود.

وی ادامه داد: شورای شهر و شهرداری برگرفته از خود مردم هستند، بنابراین اگر شهرداری به عنوان نمایندگان شهری به این نتیجه برسند که یک‌سری ساختمان‌ها برای شهر مهم هستند، خود برای حفظ آن تلاش می‌کنند.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: ما صحبت‌هایمان را با مدیریت شهری و شورای شهر و شهرداری انجام داده‌ایم. واقعیت امر آن است که فقط ثبت ملی به نجات یک اثر تاریخی کمک نمی‌کند. ثبت تنها به همراه مدیریت و حفاظت می‌تواند پاسخگو باشد. اگر اثری ثبت بشود، اما حمایت مدیریتی نباشد، باز هم تخریب می‌شود. مگر نیستند بناهایی که در شهرها ثبت شده‌اند اما مدتی بعد تخریب شدند.

وی درباره این که آیا می‌توان درخواست بازنگری در طرح تفصیلی را داد، گفت: این موضوع بسیار مهمی است که مدیریت شهری بتواند دیگر مسئولان را قانع کند که چه جاهایی از شهر برای او ارزشمندند و چه جاهایی می‌تواند مرکز اجتماعی، فرهنگی، گردشگری، تفریحی یا تاریخی باشد، همین تعیین نقاط به خوانش شهر و درک بهتر آن کمک می‌کند.

او در ادامه درباره‌ نقش و نظر سازمان میراث فرهنگی نیز اظهار کرد: ما مذاکرات لازم را با مسئولان شهری انجام دادیم. شهرداری باید با مالک مصالحه کند، چرا که یک‌سری منافع در این میان دست به دست شده است و لازم است که گفت‌وگوهایی انجام شود.

وی ادامه داد: مثلاً در سرای دلگشا مالک غلط یا درست مجوز ساخت با ارتفاع بیش از ۳۵ متر را گرفته است. تا پیش از آن که شهرداری متوجه شود که این بنا می‌تواند چه اثرات منفی روی ارزش‌های تاریخی - فرهنگی آن منطقه بگذارد، کار برای میراث فرهنگی دشوار بود؛ اما زمانیکه مجموعه‌ مسئولان شهری و شورای شهر متوجه شدند که ساخت این بنا چه آسیب‌هایی ممکن است به کاخ گلستان بزند، با مالک وارد گفت‌وگو و مصالحه شدند.

معاون میراث فرهنگی در پایان تأکید کرد: ما از مجموعه مدیریت شهری و سیستم فنی آن خواستیم تا نه تنها «کاخ ثابت پاسال» بلکه همه‌ بناهای دارای ارزش را شناسایی کرده و به ما ارائه کنند تا آن‌ها ثبت شده و ماندگار بمانند. اما اگر شهرداری عقب‌نشینی کند، حفظ بناهای تاریخی در یک شهر میسر نخواهد شد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۶ آذر ۱۳۹۳ / ۱۵:۲۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93092615859
  • خبرنگار : 71191