رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با اشاره به کاهش سهم اختصاصی به پژوهش از بودجه ارگانهای اجرایی به یک درصد گفت: ریشه این مسأله در اینجا بود که ارگانهای دولتی در این زمینه فعالیت مناسبی نداشته و تنها برای دریافت بودجه به ارائه عناوین پژوهش اکتفا میکردند.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، دکتر رسول کدخدایی اظهار کرد: همین ضعف مدیریتی و ناتوانی در ارائه طرحهای پژوهشی کاربردی باعث شد دولت تصمیم به کاهش این بودجه بگیرد که این اقدام در واقع پاک کردن صورت مسأله است.
وی تصریح کرد: به بیان دیگر به جای اینکه بودجه های پژوهشی کاهش پیدا کنند باید آنها را مدیریت کرد تا امور مملکت به شیوه اصولی و علمی پیش برود.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با اظهار تاسف از ناچیز بودن اعتبارات پژوهشی خاطر نشان کرد: وضعیت اختصاص بودجه به دستگاه های پژوهشی اسف بار است و دولتمردان باید به این مسأله اهتمام بیشتری داشته باشند.
کدخدایی با تاکید بر لزوم انجام پژوهش های کاربردی و ارتباط داشتن صنعت با دانشگاه و مراکز تحقیقاتی اظهار داشت: اختلاف سطح تولید علم و تکنولوژی در کشور ما به اندازه ای است که اهل علم و صنعت را از هم دور کرده است. به بیان دیگر سطح تکنولوژی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد بسیار پایینتر از سطح پژوهش های انجام شده است و این مسأله سبب فاصله گرفتن این دو دسته از یکدیگر شده که نتیجه آن رکود صنعت، رشد پایین اقتصادی، بهره برداری نامناسب از منابع مانند انرژی و مواد اولیه و ناتوانی صنعت در رقابت است.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، راهبردی ترین مسأله در هر کشور را امنیت غذایی دانست و تاکید کرد: در دنیای امروز هر کشوری که برای تأمین غذای جامعه خود زیرساخت های لازم را نداشته باشد نمی تواند ادعای استقلال و پیشرفت کند زیرا این حوزه، نخستین نیاز بنیادی انسان و بسیار آسیب پذیر است.
کدخدایی ادامه داد: اگر نتوان از راه پژوهش های کاربردی توسعه بهره وری و استفاده صحیح از منابع را در صنایع غذایی نهادینه کرد کشور همچنان برای تأمین غذای جمعیت خود با مشکل مواجه بوده و از این نقطه آسیب پذیر می شود.
وی تاکید کرد: با این حال موانعی که بر سر راه ارگان های متولی امر پژوهش به ویژه در حوزه غذا گذاشته می شود سبب کاهش بازده عملکردی آنها و قرار دادن پژوهشگران در روند اداری و روزمرگی شده که نتیجه آن آسیب هایی است که در این حوزه محسوس است.
کمبود پژوهش کاربردی و افزایش تقلبات
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی هم با یادآوری فاصله زیادی که بین دیدگاه های صنعتگران و دانشگاهیان وجود دارد، گفت: این دوگروه دارای دو دنیای متفاوت هستند و هر کدام در جهان خود به صورت جزیره ای عمل کرده و کاری به بخش دیگر ندارند.
دکتر عبدالمجید مسکوکی اظهار کرد: پژوهشگران تنها به فکر تولید علم بوده و صنعتگران تنها به صرفه اقتصادی فکر می کنند و نتیجه این امر باقی ماندن پایان نامه ها و تحقیقات در کتابخانه ها و اجرایی نشدن آنهاست.
وی تصریح کرد: کاربردی نشدن پژوهش ها به ویژه در صنعت غذا به هدر رفت مناع اولیه می انجامد و موجب افزایش قیمت نهایی محصولات می شود لذا صنعتگران برای صرفه اقتصادی متوسل به مسیرهای انحرافی از قبیل کاهش کیفیت و ارزش واقعی کالا شده و سودجویان به فکر تقلب و آسیب به جامعه می افتند.
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی گفت: این در حالی است که با انجام پژوهش های کاربردی و استفاده از روش های علمی به راحتی می توان از منابع اولیه نهایت استفاده را به عمل آورد و قیمت محصولات را کاهش داد و از تقلب در تولید محصولات نیز پیشگیری کرد.
وی با بیان اینکه چند متولی بودن حوزه غذا آن را با مشکلات زیادی رو به رو کرده است، خاطرنشان کرد: وزارتخانه های دخیل در ساماندهی امر غذا باید بتوانند با تجمیع و جهت دهی متناسب با امکانات خود به پژوهش و حل مشکلات و افزایش بهره وری در این حوزه بپردازند.
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مسأله امنیت غذایی را مقوله ای بسیار حیاتی برشمرد و تاکید کرد: تمام ارگانهایی که در این زمینه در عرض یکدیگر عمل میکنند، باید با همکاری یکدیگر و انجام اقدامات طولی در راستای ارتقای سلامت مواد غذایی تلاش کنند.
انتهای پیام