رییس کل بانک مرکزی گفت: در برخی زمانها با توجه به دخالتهایی که انجام میشود، نوساناتی در نرخ ارز ملاحظه میکنیم که بانک مرکزی در رابطه با این نوسانات اقدامات لازم را انجام میدهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ولیالله سیف با حضور در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان تهران، گفت: ظرف چهار سال گذشته 26 میلیون برگ چک برگشتی داشتیم، بر همین اساس اقداماتی را جهت ساماندهی و نظمبخشی در این حوزه آغاز کردهایم. سامانهای تحت عنوان چکاوک در کشور شکل گرفته است که در حال حاضر در 12 استان پیادهسازی و حداکثر تا اسفند سال جاری در کل کشور اجرایی میشود.
وی افزود: چکهای برگشتی در اقتصاد و بازار بیاعتمادی ایجاد میکند و متاسفانه در کشور حجم چکهای برگشتی بسیار بالا است. نظام بانکی باید شرایطی را فراهم کند که اعطای دسته چک به متقاضیان و مشتریان با حداکثر دقت صورت بگیرد. سامانه چکاوک این امکان را فراهم میکند که به راحتی اعتبار درخواست کننده چک مشخص شود، ضمن اینکه با استفاده از این سامانه میتوان نظامی ایجاد کرد که بانکهایی که موجودی لازم ندارند، چکهایشان در اتاق پایاپای نتواند، تهاتر شود.
رییس کل بانک مرکزی درخصوص نوسانات نرخ ارز در بازار نیز گفت: عوامل بنیادین موثر در تعادل بازار ارز تفاوت ویژهای نداشته است و نرخ بازار یک نرخ تعادلی است.
سیف ادامه داد: بانک مرکزی در رابطه با نرخ ارز در بازار آزاد نگاه کاملا منطقی دارد و اجازه میدهد این قیمت با عوامل بنیادین خود تعدیل شود و شرایط به تدریج باعث تغییر در این روند شود.
وی تاکید کرد: نوسان شدید ناگهانی در قیمت ارز به هیچ وجه منطقی نیست و برای جلوگیری از این نوسانات و ایجاد انضباط در بازار ارز، برنامههایی توسط بانک مرکزی اجرایی خواهد شد.
رییس کل بانک مرکزی درخصوص تعیین نرخ 2850 تومان برای ارز در بودجه سال 1394 نیز گفت: این نرخ تنها یک نرخ محاسباتی است و هیچ گونه تقیدی نسبت به تحقق قطعی آن در آینده وجود ندارد. ممکن است بر اثر عوامل و شرایط اقتصادی این نرخ محقق نشود. در بودجه سال 1393 نرخ ارز 2650 تومان پیشبینی شده بود که از ابتدای سال جاری نرخ 2650 تومان را نداشتیم. در حال حاضر که 9 ماه از سال گذشته نرخ ارز 2690 تومان است و متوسط قیمت در هشت ماه گذشته نیز حدود 2520 تومان بوده است.
سیف درخصوص پتانسیل بالای استان تهران برای رونق اقتصادی و بهرهمندی آن از تسهیلات بانکی نیز گفت: پتانسیلهای استان تهران برای تقاضای منابع جدید در جهت رشد اقتصادی بسیار زیاد است، منتهی باید به این نکته توجه داشت که در کشور نظام برنامهریزی و نظام اولویتگذاری وجود دارد. طبیعتا تلاش همه مسوولان در این راستاست که کل کشور از منابع محدود استفاده بهینه داشته باشند.
وی تاکید کرد: امیدواریم نظام بانکی بتواند وظیفه خود را درخصوص تخصیص تسهیلات بانکی با توجه به منابع محدود به بهترین شکل ممکن انجام دهد و استانها نیز بتوانند بهترین بهره را از تسهیلات بانکی داشته باشند.
رییس کل بانک مرکزی در ابتدای این جلسه گزارشی در مورد شرایط اقتصاد کلان کشور به اعضای شورای برنامهریزی استان تهران داد که در این گزارش به دستاوردهای دولت یازدهم درخصوص ایجاد ثبات و آرامش در اقتصاد کشور خبر داد و گفت: در سه ماهه اول سال 1393 رشد اقتصادی مناسبی داشتیم و امیدواریم این شرایط ادامه پیدا کند البته اولویت اول دولت برگشت آرامش به اقتصاد و بازار بوده است.
سیف به کاهش 6 درصدی نرخ ارز در طول یک سال منتهی به مرداد 1393 در مقایسه با سال قبل اشاره کرد و گفت: کاهش دامنه نوسانات نرخ ارز باعث میشود سرمایهگذاران بتوانند تصمیمات بلندمدت بگیرند و قطعا این شاخص مناسبی برای سرمایهگذاران خواهد بود.
وی تاکید کرد: پیشبینی میکنیم در سال 1394 نرخ تورم کمتر از سال 1393 باشد و برای سال 1395 نیز امیدواریم نرخ تورم تکرقمی را داشته باشیم. اگر بخواهیم برای آینده در جهت درست حرکت کنیم باید از منابع محدودی که در اختیار داریم، به بهترین شکل مناسب استفاده کنیم و تسهیلات را برای بهترین بهرهمندی در اختیار افرادی قرار دهیم که شرایط لازم را دارا هستند. قطعا نباید اسراری به ادامه تولید کالایی که امروز دیگر مورد مصرف نیست داشته باشیم. برخی کالاها روزی پرمصرف بودند، اما با گذشت زمان و تغییر نیاز، امروز دیگر مورد مصرف نیستند. این تولیدات نباید مورد حمایت سیستم بانکی کشور باشد.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: حیات بانکها وابسته به حمایت از واحدهای تولیدی مثبت است، اما با توجه به محدودیتهایی که وجود دارد باید تسهیلات بانکی به بهترین واحدهای تولیدی داده شود، زیرا که باید از این تسهیلات رشد اقتصادی و اشتغال ایجاد شود.
سیف درخصوص افزایش تسهیلات مسکن مهر نیز گفت: متاسفانه شیوه بسیار غلطی در تامین منابع مالی پروژه مسکن مهر در ابتدا در نظر گرفته شده که مسوولیت سنگینی را به دوش دولت یازدهم محول کرده است. نهایتا احساس مسوولیتی که درخصوص این پروژه داریم، باعث میشود که این کار نیمه تمام را به پایان برسانیم و در این مسیر نیز سعی کرده ایم به بهترین شیوه از آثار تخریبی که این پروژه در اقتصاد ایجاد میکند، جلوگیری کنیم و تعهداتی هم که در دولت قبل داده شده است، اجرایی کنیم.
وی افزود: برهمین اساس تسهیلات بانکی این پروژه را از 25 میلیون تومان به 30 میلیون تومان افزایش دادهایم که پس از تصویب در شورای پول و اعتبار، این مصوبه ابلاغ و اجرایی میشود. امیدواریم با افزایش وام مسکن مهر بخش اعظمی از مشکلات این پروژه حل شود.
انتهای پیام