ایجاد 4 میلیون شغل در سال؛ بلند پروازی یا واقع‌گرایی؟

"سالانه یک میلیون نفر از جوانان کشور به سن کار می‌رسند و با احتساب 3.5 میلیون نفر بیکار فعلی و پنج میلیون نفر که به این جمعیت اضافه خواهد شد، باید در دوسال آینده برای 8.5 میلیون نفر شغل ایجاد کنیم." این جمله‌ای است که وزیر اقتصاد سال گذشته در مراسم معارفه مدیر عامل جدید بانک صنعت ومعدن به کار برد.

"سالانه یک میلیون نفر از جوانان کشور به سن کار می‌رسند و با احتساب 3.5 میلیون نفر بیکار فعلی و پنج میلیون نفر که به این جمعیت اضافه خواهد شد، باید در دوسال آینده برای 8.5 میلیون نفر شغل ایجاد کنیم." این جمله‌ای است که وزیر اقتصاد سال گذشته در مراسم معارفه مدیر عامل جدید بانک صنعت ومعدن به کار برد.

علی طیب نیا در ادامه آن مراسم گفته بود که مهمترین هدف دولت تدبیر و امید توسعه توان ثروت آفرینی کشور است و مهمترین کاری که برای رسیدن به این هدف باید صورت گیرد، اقدام جدی به منظور اصلاح فضای کسب و کار در کشور است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اگر بررسی برنامه‌ها، اقدامات و دستاوردهای دولت در این زمینه را کنار بگذاریم، اظهارات وزیر اقتصاد از دو جهت قابل تامل است. اولین موضوعی که در صحبت‌های سخنگوی اقتصادی دولت توجه را به خود جلب می‌کند اعلام بیکاری 3.5 میلیون نفری در آن زمان بوده است، در حالی که در زمان آن اظهارات، مرکز آمار ایران، آخرین وضعیت بیکاری که مربوط به تابستان 1392 می‌شده است را حدود 2.5 میلیون بیکار اعلام کرده بود و بر اساس قانون، مرجع رسمی اعلام آمار نیز مرکز آمار ایران است.

از سوی دیگر وزیر اقتصاد تاکید کرده بود که هر سال یک میلیون به جمعیت جویای کار کشور اضافه می‌شود. به این ترتیب با فرض اینکه تعداد بیکاران را بر اساس گفته طیب نیا باید 3.5 میلیون نفر در نظر بگیریم و در دو سال بعد از آن نیز دو میلیون نفر به جمعیت جویای کار اضافه شود، نیاز کشور ایجاد 5.5 میلیون کار است، بنابراین منبع عدد 8.5 میلیون بیکاری که طیب نیا عنوان کرده است، مشخص نیست.

اما از این موضوع که بگذریم نوبت به بررسی عملکرد تیم اقتصادی دولت در یک سال گذشته در جهت اشتغال‌زایی می‌رسد.

بر اساس این گزارش، رییس جمهور 22 مهرماه سال جاری از ایجاد بیش از 400 هزار شغل جدید در شش ماه نخست سال جاری خبر داد.

حسن روحانی در این زمینه گفته بود که دولت یازدهم با تدوین و تصویب آیین‌نامه‌های قانون بهبود محیط کسب و کار که سال‌ها روی زمین مانده بود، گام بزرگی رو به جلو برداشت. به طوری‌که بر اساس گزارش وزارت کار در شش ماه نخست امسال تقریبا بالای 400 هزار اشتغال جدید اعلام شده است؛ یعنی 80 هزار کاهش و 430 هزار افزایش اشتغال داشته‌ایم که امید است این مسیر در شش ماهه دوم سال ادامه یابد.

رییس جمهور افزوده بود که بر مبنای آنچه که وزارت کار در مورد بیمه‌های جدید امسال می‌گوید شاهد کاهش افرادی هستیم که به دنبال بیمه بیکاری بودند و این یعنی بیکاری کاهش یافته است؛ همچنین بیمه‌های جدید برای کارفرمایان و کارگران اضافه شده است.

رییس جمهور درباره تک رقمی شدن نرخ بیکاری نیز گفته بود اینکه در بحث اشتغال، نرخ بیکاری ما تک رقمی شده بسیار خوشحال کننده است و امیدواریم آن را نگه داشته و کاهش دهیم.

همچنین نوبخت، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با بیان اینکه تعداد مشاغل ایجاد شده از 21 میلیون و 100 هزار نفر در بهار امسال به 21 میلیون و 500 هزار نفر در تابستان رسید که بیانگر ایجاد 400 هزار شغل در این مدت است، تاکید کرده که بنابراین در نیمه اول سال جاری که دولت در طرح‌های عمرانی سرمایه گذاری کرده و بخش خصوصی وارد شد و 12 درصد تسهیلات مربوط به سرمایه در گردش افزایش یافته و 113 هزار میلیارد تومان تسهیلاتی که در پنج ماهه اول امسال تزریق شد به ایجاد 400 هزار شغل منتهی شده است که در صورت ادامه این روند در شش ماهه دوم و ایجاد 400 هزار شغل دیگر مجموع تولید اشتغال به 800 هزار نفر می‌رسد که هنوز رقم بالایی نیست و دولت باید گام های جدی تری بر دارد.

به این ترتیب با توجه به آمارهای ارائه شده از سوی رییس جمهور و معاون وی، رقم اعلام شده مبنی بر ایجاد اشتغال در شش ماه تفاوت زیادی با هدف گذاری وزارت اقتصاد برای ایجاد 8.5 میلیون شغل در دو سال دارد، چراکه برای این کار باید به طور متوسط در هر سال حداقل چهار میلیون شغل ایجاد شود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۵ آذر ۱۳۹۳ / ۰۰:۲۸
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 93090502963
  • خبرنگار : 71448