رئیس دفتر رئیس جمهور تصریح کرد که حقوق مردم باید در همه ابعاد در دستور کار قرار بگیرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد نهاوندیان در همایش ملی اعتدال که در کتابخانه ملی برگزار شد، با اشاره به همایش اعتدالی که در شهریورماه سال گذشته برگزار شد، خاطرنشان کرد: سال گذشته همایش دیگری به نام اعتدال و دو سه ماه پس از انتخابات سال 92 برگزار شد، که فرصتی برای بیان گفتوگو و مفهوم اعتدال بود، اما ما امروز مشاهده میکنیم که چنانچه در آن زمان مردم ایران به اعتدال اشتیاق داشتند، امروز توجه به اعتدال و مقابله با افراط به نیازی جهانی تبدیل شده است و زمانی که رئیس جمهور در سازمان ملل حرفی علیه افراط و خشونت ارائه میدهد با استقبال گسترده از سوی جامعه جهانی مواجه میشود.
وی با اشاره به پدیده نوظهوری به نام داعش در دنیا، اظهار کرد: امروز پدیده داعش نظر همه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است. امروز مشاهده میکنیم که با عنوان افراطیگری داعش یک تیر با دو نشان را هدف قرار داده است و آن نابود کردن امکانات و بنیه کشورهای اسلامی و از سوی دیگر مقابله با اسلام با همه جذابیتهای آن است.
رئیس دفتر رئیس جمهور با تأکید بر اینکه مقابله با این خطر اصلیترین کار ما است، گفت: مقابله با افراطیگری بجز با برافراشتن پرچم اعتدال حاصل نمیشود. در این کار رویکرد سلبی کافی نیست، بلکه باید جایگزینی که چیزی جز حرکت اسلامی نیست، را در دستور کار خود قرار دهیم.
نهاوندیان با تأکید بر لزوم تفسیر مفهوم اعتدال، اظهار کرد: درست است که مردم در یک حرکتی اجتماعی به تصویری اجمالی از اعتدال رأی میدهند یا در سازمان ملل نسبت به قطعنامهای اقبال نشان میدهند، اما این اعتدال نیاز به تفسیری عملیاتی دارد؛ چرا که زمانی که اعتدال به ارزشی مقبول تبدیل شود تزویر آغاز میگردد و ادعای انتساب به آن مفهوم، ابعاد گستردهتری پیدا میکند. در نتیجه تبیین لازمههای اعتدال بسیار ضروری است.
او با تأکید بر لزوم آموزش روشهای عملیاتی اعتدال، اظهار کرد: اگر گمان شود که رویکرد اعتدالی عبارت است از یک اقتباس وارداتی از مکاتب سیاسی غربی، گمانی غلط است؛ چرا که اصل رویکرد اعتدالی، اسلام ناب محمدی (ص) است.
رئیس دفتر رئیس جمهور خاطرنشان کرد: امروز به دنبال تجربهای 35 ساله فرصتی در ایران به وجود آمده است که گفتمان اعتدال الگوی عملی خود را در ساحت سیاست، اقتصاد، فرهنگ و... ارائه کند.
نهاوندیان با تأکید بر اینکه لازمه عدالتجویی اعتدال است به بیان حدیثی از امام علی (ع) پرداخت و خاطرنشان کرد: امام علی (ع) می فرمایند" هر کس که از مسیر اعتدال منحرف شود حتما" در مسیر ظلم، زورگویی و تضییع حقوق افراد خواهد افتاد".
وی با بیان اینکه بسیار خطا بود اگر کسانی گمان میکردند با دادن شعار عدالت باید با مردم با تندی و تندخویی رفتار کنند، اظهار کرد: ارائهای دلنشینتر، زیباتر و بهتری از عدالت جز اعتدال وجود ندارد.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه به بیان لازمه اعتدال پرداخت و با بیان اینکه علم و حلم از لازمههای اعتدال است، اظهار کرد: برای اعتدال هیچگاه نمیتوان بیصبری کرد؛ چرا که اهداف اعتدالی جز با روشهای اعتدالی به دست نمیآید و نمیشود طرفدار جبهه اعتدال بود، اما با مخالفان با تندی رفتار کرد.
نهاوندیان با تأکید بر اینکه باید برای اعتدال راهکارهای عملیاتی ارائه کنیم جامعنگری را از راهکارهای اعتدال دانست و گفت: اعتدال با نگاههای یکجانبه و یک بعدی نمیخواند و اعتدال با رشد سرطانی سازگاری ندارد. اعتدال یعنی همه جامعه احساس بهرهمندی کنند و این بهرهمندی مختص به یک گروه خاص نباشد.
او با اشاره به سیاستهای دولت یازدهم در موضوع پرونده هستهای ایران، خاطرنشان کرد: رویکردی که دولت تدبیر و امید با مأموریتی از سوی مردم در پیگیری بحث هستهای کشور داشته است این است که سانتریفیوژ باید بچرخد و همه اقتصاد نیز باید بچرخد.
رئیس دفتر رئیس جمهور با تأکید بر اینکه حراست از حقوق مردم باید در همه ابعاد در دستور کار قرار بگیرد، اظهار کرد: باید دسترسی مردم و دانشمندان کشور به همه ابعاد علم و فنآوری حاکم شود و تن دادن به اعمال محدودیتها و تحمیل تحریمها به معنای قبول ظلم است.
نهاوندیان تأکید کرد: ما در عین حال که باید در یک بعد خاص از حقوق ملت حراست کنیم، نباید در مقابل انسداد مردم در حوزههای دیگر چشم بپوشیم.
وی با تأکید بر اینکه حراست از حقوق مردم در همه ابعاد رویکرد دولت است، اظهار کرد: اینگونه نیست که زحمات ملت در یک راهزنی بینالمللی در گوشهای مسدود و دور از دسترس مردم قرار گرفته است؛ برگرداندن این حق وظیفه عدالت خواهی ما است.
رئیس دفتر رئیسجمهور با تأکید بر اینکه اعتدال توازنی در حال سکون نیست بلکه اعتدال با تعریف رشد تکمیل میشود، خاطرنشان کرد: نمیتوان در سند چشمانداز اینگونه اعلام کنیم که عزم ما دستیابی به رشدی شتابان و مستمر است اما بعد حریف کاری کند که ما نه تنها به رشد 8 درصدی نرسیم بلکه این رشد آرام آرام به سوی صفر کشیده و منفی شود و ما نیز دم برنیاوریم.
وی اضافه کرد: مردم باید شیرینی یک نظام و جامعه معتدل را در رشد دسترسیها و بهرهمندیهای خود بچشند تا باز هم پای این کاروان بمانند.
نهاوندیان با بیان اینکه اگر میخواهیم با افراطگری مبارزه کنیم باید نیازهای اولیه جامعه و جوانان خود را تأمین نماییم، گفت: همانطور که تحقیقات نشان داده است سربازگیری و یارگیری داعش همه از جوامع فقیر بوده است. به همین دلیل چنانچه ما به صورتی جدی به فکر توسعه اقتصادی کشور نباشیم مطمئنا به جریانات افراطی کمک کردهایم.
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه برای دستیابی به اهداف اعتدالی نیازمند روشهای اعتدالی هستیم، اظهار کرد: هیچگاه نمیتوان با روشهای حذفی به اعتدال دست یافت. بلکه برای توفیق در ارائه یک الگویی اعتدالی باید رویکردی فراجناحی و غیرحذفی را دنبال کرد. حتی اگر حریفان به دنبال این باشند تا با برخوردهای افراطی روش حذفی را در واکنش به ما تحمیل کنند.
وی با تأکید بر اینکه رویکرد قبول اصلاح، دیگر لازمه روش اعتدالی است، خاطرنشان کرد: رشد به معنای فاصله گرفتن از نواقص و نقایص و گذشته آنهاست؛ باید آنها را که در مسیر تعالی، اصلاح و تکامل گام برداشتهاند بپذیریم و در آغوش بگیریم و از آنها استقبال کنیم.
نهاوندیان در ادامه به آسیبهای موجود در مسیر اعتدال اشاره کرد و تحمیل روشهای افراطی را از جمله این آسیبها دانست و گفت: گاهی برخوردهایی صورت میگیرد که مقابله با آنها به نظر میرسد در مواقعی با روشهای بردبارانه پاسخ ندهد اما ما باید تلاش کنیم تا جایی که میتوانیم و امکان دارد با بردباری برخورد کنیم.
وی با تأکید بر لزوم تبیین مرزهای جریان و گفتمان اعتدالگرایانه در جامعه، اظهار کرد: جریان و گفتمان اعتدالگرا باید مرتب مرزهای خود را با نگرشهای افراطی تبیین کند.
رئیس دفتر رئیس جمهور همچنین با بیان اینکه برای گسترش اعتدال باید به دو بعد اعتدال فردی و اجتماعی توجه کنیم، اظهار کرد: جامعه معتدل انسانهای معتدل و بی کینهای میخواهد و آدمهایی که سلامت روانی ندارند نمیتوانند از عهده اداره یک جامعه معتدل بربیایند.
وی با تأکید بر لزوم همگرایی برای تحقق اعتدال اجتماعی در جامعه، اظهار کرد: امروز باید از عصبیتهای گروهی و جناحی فاصله بگیریم چرا که تقسیمبندیهای سی سال قبل جامعه دیگر مطابق با واقعیات امروز جامعه نیست و عصبیتهای گروهی مانع از همگرایی میشود. امروز باید برای دستیابی به اعتدال اجتماعی بر مشترکات بسیاری که وجود دارد تأکید شود.
نهاوندیان در پایان با تأکید بر لزوم گسترش درک جمعی نسبت به اعتدال، تأکید کرد: چنانچه امروز بخواهیم تضمین کنیم که اعتدال در جامعه ما دوام پیدا کند و نسیمی موسمی نباشد و در مزاج جامعه حیات جمعی و انقلاب بنشیند، برخیزد و حرکت کند باید به گسترش درک جمعی از اعتدال و تجربه عمل جمعی با اعتدال دامن بزنیم و این حرکت نیز به جریانسازی فکری و اجتماعی نیازمند است.
انتهای پیام