عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: استفاده بیرویه و بیحساب و کتاب از سموم شیمیایی آفتکش، قارچکش و علفکش، زهآبهای ورودی به کارون را به یک معجون خطرناک تبدیل کرده است.
دکتر احمدرضا عمانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهخوزستان، اظهار کرد: ناپایداری در کشاورزی و استفاده از نهادههای شیمیایی از طریق آلوده کردن اکوسیستم طبیعی منجر به آسیبرساندن به حیات طبیعی موجودات زنده در آب و خاک میشود و از طریق آلوده کردن منابع آب زیرزمینی، آلودگی رودخانهها را به دنبال داشته و در نهایت حیات رودخانه کارون و انسان را به مخاطره میاندازد.
وی ادامه داد: علاوه بر آلایندههای شهری و صنعتی یکی از معضلات اساسی که رودخانه کارون با آن دست به گریبان است، آلایندههای بخش کشاورزی است. با توجه به مطالعات مختلف انجام شده، وضعیت کشاورزی در خوزستان از نظر پایداری در وضعیت مناسبی نیست که از دلایل اصلی آن استفاده بیش از حد از نهادههای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی است.
عمانی با بیان اینکه استفاده از کودهای شیمیایی ارزان قیمت و در دسترس عامل اصلی آلودگی شدید زهآبهای کشاورزی است که مستقیماً وارد رودخانه کارون میشود، تصریح کرد: کودهای ازته و فسفره از مهمترین آنها است. کودههای ازته که کود سفید هم به آنها گفته میشود به دلیل دارا بودن نیترات، عامل اصلی بیماریهای صعبالعلاج سرطان بهخصوص سرطان معده و روده است.
وی ادامه داد: کودهای فسفره نظیر سوپرفسفات تریپل و دیفسفات آمونیوم یا کود سیاه به دلیل دارابودن عنصر سنگین کادمیم، یکی از خطرناکترین مادهها برای سلامت انسان بوده و باعث بروز بیماریهایی نظیر سرطان، کمخونی، نارسایی کلیه، بیماریهای عصبی، پوکی استخوان و ریزش مو میشود. این دو آلاینده از طریق زهآبهای کشاورزی وارد رودخانه کارون میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر گفت: از سال 1380 تاکنون مطالعات مختلفی در حوزه کشاورزی پایدار استان خوزستان انجام شده است که در آن بر وضعیت نامناسب این بخش از بعد پایداری تأکید شده است. در تحقیقی با عنوان تحلیل پایداری نظام زراعی گندمکاران خوزستانی، بر وضعیت ناپایدار تولید محصول و اثرات مخرب تولید بر محیط زیست در استان تأکید شد، براساس نتایج این تحقیق، 70.5 درصد افراد مورد مطالعه دارای نظام زراعی ناپایدار هستند، یعنی از اصول کشاورزی پایدار که تأکید بر استفاده حداقل از کودها و سموم شیمیایی دارد بهره نمیگیرند. 26.5 درصد افراد دارای پایداری متوسط هستند، یعنی تا حدودی اصول کشاورزی پایدار را رعایت میکنند و فقط حدود 3 درصد افراد دارای نظام زراعی پایدار هستند.
وی ادامهداد: نظام زراعی ناپایدار مشکلات اساسی همچون تهدید امنیت غذایی و تهدید بهرهوری تولید را سبب میشود.
عمانی گفت: در تحقیق دیگری با عنوان بررسی رفتار اکولوژیکی کشاورزان حاشیه رودخانه کارون در شهرستانهای باوی و اهواز، مشخص شد بیش از 60 درصد کشاورزان دارای رفتار با مخاطره بسیار بالا برای حیات رودخانه کارون به عنوان این اکوسیستم طبیعی هستند.
عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون خاطرنشانکرد: رعایت نشدن اصول کشاورزی پایدار و در نتیجه ورود نهادههای شیمیایی در آب و خاک و محصولات تولیدی و در نهایت تخریت اکوسیستم طبیعی در رودخانه کارون، کاهش ظرفیت تولید در بخش کشاورزی، عدم امنیت غذایی از نظر کمی و کیفی و به مخاطره افتادن سلامت انسان را درپی دارد و در نهایت میتوان گفت که وضعیت فعلی رودخانه کارون آیینه تمام نمای رفتار ما با طبیعت است.
انتهای پیام