نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه: سیاست تقسیم قدرت را نمی‌پذیریم

نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه در نشست گروه دوستان سوریه با حضور هادی البحره رییس ائتلاف مخالفان سوریه در انگلیس شرکت کرد و بر پایبندی کشورش به راه‌حل سیاسی مبتنی بر عزل بشار اسد و انتقال سیاسی تاکید کرد.

نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه در نشست گروه دوستان سوریه با حضور هادی البحره رییس ائتلاف مخالفان سوریه در انگلیس شرکت کرد و بر پایبندی کشورش به راه‌حل سیاسی مبتنی بر عزل بشار اسد و انتقال سیاسی تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دنیل روبنستاین، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه که از زمان انتصابش در مارس 2014 همواره برای تقویت مخالفان سوریه تلاش می‌کند، در گفت‌وگو با روزنامه الشرق‌الاوسط اظهار داشت: آمریکا مقابله با داعش را اولویت سیاست خود می‌داند.

روبنستاین ضمن تکذیب توطئه آمریکا برای تقسیم سوریه، تصریح کرد که آمریکا به حفظ وحدت سوریه پایبند است و هرگز سیاست تقسیم قدرت در سوریه را نمی‌پذیرد. در ادامه خلاصه‌ای از گفت‌وگوی روبنستاین با این روزنامه را می‌خوانیم.

*برای شروع درباره طرح پیشنهادی دی میستورا مبنی بر ایجاد مناطق محافظت شده از جمله در حلب و اینکه بشار اسد رییس جمهوری سوریه موافقت خود را با آن اعلام کرد، آیا این طرح می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد؟

ما دی مستورا را از زمانی که فرستاده ویژه افغانستان، عراق و لبنان بود، می‌شناسیم، اما در مورد حواشی عکس‌العمل بشار اسد در این مورد مردد هستیم.

زمانی که دی مستورا در واشنگتن بود ما دیدارهای خوبی با او داشتیم و درباره وضعیت اندوه‌بار سوریه و راه‌حل‌های ممکن صحبت کردیم و به طور کلی اندیشه‌های خود در مورد ایجاد منطقه حفاظت شده را به اشتراک گذاشتیم. چیزی که الان می‌توانیم بگوییم این است که ما به زودی جزییات این طرح را بررسی خواهیم کرد.

*دو سال پیش اقداماتی برای ایجاد شکاف در داخل دولت سوریه و نامه‌هایی میان شما و برخی از مقامات سوریه در داخل این کشور وجود داشت، آیا هنوز هم این ارتباطات وجود دارد یا دولت اسد الان قوی‌تر شده است؟

تلاش ما همیشه این است که مردم سوریه را در نظر بگیریم طبیعتا تلاش می‌کنیم ارتباط خود با گروه‌های مختلف سوریه و رویکردهای مختلف سیاسی را حفظ کنیم. نمی‌توان مشخصا گفت که در روند شکاف سیاسی در سوریه تغییری صورت گرفته یا نه اما همواره افرادی هستند که این آشوب‌ها را کنترل کنند.

*روسیه شریک اصلی شما در دستیابی به توافقنامه سلاح شیمیایی بوده اما از آن زمان تغییرات مهمی از جمله حوادث اوکراین رخ داده که باعث تغییر روابط شده است. آیا هنوز هم با موسکو هماهنگ هستند و نظر شما در مورد نشست اخیر مخالفان سوریه در مسکو چیست؟

درست است که ما با روسیه در مورد پرونده کشور سوریه همکاری داشتیم و به نتایج خوبی هم دست یافتیم اما روسیه نقش مهمی در پرونده حل بحران سوریه دارد. روسیه به حمایت‌های جدی خود از دولت بشار اسد ادامه می‌دهد. من هم معتقدم که نشست موسکو با میزبانی معاذ الخطیب که شخصیتی برجسته است، در صورتی که روسیه دوباره بخواهد با استفاده از قدرت خود برای انتقال سیاسی در سوریه تلاش کند، برای ما اهمیت خواهد یافت اما تاکنون نشانه‌ای از این تغییر رویکرد دیده نشده است.

*به نظر شما حالا که الخطیب خارج از ائتلاف مخالفان سوریه است باز هم می‌تواند نقشی داشته باشد؟

الخطیب مردی بسیار شگفت‌انگیز است و هرکه با او ملاقات کند می‌بیند که دارای شخصیتی برجسته است و با شفافیت از مردم سوریه و اندیشه‌های جذاب خود در مورد نحوه تغییر و وضعیت فعلی مردم سخن می‌گوید. او فردی است که جامعه بین‌الملل باید با او در ارتباط باشد ولی در نهایت باز خود او باید تصمیم بگیرد که می‌خواهد در آینده نقشی داشته باشد یا نه.

اعتراف می‌کنیم که مخالفان میانه روی سوریه همواره با دشمنی‌ها و چالش‌های بسیاری مواجه هستند. اما در این بین اختلاف نظر بسیاری وجود دارد برخی از آنان داعش را دشمن شماره یک خود می‌دانند اما برخی دیگر جبهه النصره را دشمن خود می‌پندارند. برخی هم مستقیما به مخالفت با دولت اسد برخاسته‌اند.

*برای روشن‌تر شدن موضوع، آیا برنامه‌های آموزشی نیروهای ارتش آزاد سوریه فقط با هدف مقابله با داعش است و یا مقابله با دولت اسد هم از اهداف این دوره‌های آموزشی است؟

این مساله بستگی به زمان اجرای این برنامه‌ها دارد اما مسلما هدف ما این است که این نیروها توان حفظ امنیت منطقه را داشته باشند و امیدواریم که بتوانیم داعش را از این مناطق خارج کنیم تا این نیروها بتوانند، امنیت ملی این کشور را بالا ببرند. البته باید اعتراف کنیم که این نیروها در موضع مقابله با دولت اسد و یا دیگر افراطی‌ها هم خواهند بود. با وجود اینکه ما می‌خواهیم این موضوعات از هم تفکیک شود اما باید اعتراف کنم که میدان نبرد در سوریه بسیار آشوب زده است ولی تنها شرکای ما همین مخالفان میانه‌روی سوریه هستند.

*با توجه به چالش‌هایی که شما از آن صحبت کردید. دستیابی به سوریه متحد تحت یک مدیریت واحد بسیار سخت به نظر می‌رسد. تازمان دستیابی به توافق سیاسی چه پیش خواهد آمد؟

طبیعتا این مردم سوریه هستند که باید سرنوشت خود را تعیین و در نهایت برای خود تصمیم‌گیری کنند ما اعتراف می‌کنیم که دستیابی به همه اهدافمان و اهداف مخالفان میانه‌رو یک روزه ممکن نیست و این چالش‌ها هم واقعا ترسناک هستند و ما باید از جایی شروع کنیم. تلاش ما بر این است که شاهد افزایش تفرقه در سوریه نباشیم.

*بسیاری بر این باورند که صداقت آمریکا با سیاست‌هایشان در سوریه زیر سوال رفته نظر شما در این مورد چیست؟

روشن است که چالش‌های بزرگی وجود دارد و اگر کار ساده بود پس از مدتی مشکلات حل می‌شد ما منافع بسیار با اهمیتی در این بخش داریم و اما هیچ یک از موضوعات مورد توجه آمریکا از جمله مساله سوریه حاصل نشده است.

ما به موضوع سوریه توجه زیادی داریم اما متاسفانه مشکلات افزایش یافته ولی با این وجود هر کاری که از دستمان برآید برای حفظ منافع خود و منافع هم پیمانانمان از جمله مخالفان میانه‌روی سوریه انجام خواهیم داد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ آبان ۱۳۹۳ / ۲۰:۱۷
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 93082010330
  • خبرنگار : 71477